2min

Tags in dit artikel

, , ,

Fans van de open source internetbrowser Firefox hebben deze ochtend een paginagrote advertentie in Sp!ts geplaatst. De advertentie kostte 24.000 euro: het geld is onder de noemer ‘Steun Firefox’ ingezameld door Firefox-fans.

“Naast Amerika en Duitsland is Nederland nu het derde land op rij waar het gelukt is een Firefox advertentie in een grote landelijke krant gepubliceerd te krijgen”, aldus initiatiefnemer Ronald-Jan de Bruin.

Donaties
De Nederlandse Steun Firefox actie startte in januari 2005. De leden van steunfirefox.nl wilden de Firefox browser d.m.v. een paginagrote advertentie in een landelijk dagblad onder de aandacht van het Nederlandse publiek brengen. Dat is dus gelukt: de 24.000 euro voor de Sp!ts advertentie is geheel d.m.v. donaties opgehaald. De advertentiesite Speurders.nl bemiddelde in de onderhandelingen met Sp!ts en droeg in totaal 14.000 euro bij aan de actie. “Firefox is een grote stimulans voor innovatie in de browser branche. Het is bovendien een sympathiek initiatief dat ontstaan is bij de gebruikers zelf. Dat willen wij als internetbedrijf graag ondersteunen”, aldus Michiel van der Meer, directeur van Speurders.nl. De Stichting NLnet die zich ten doel heeft gesteld open source innovaties te stimuleren, doneerde 4000 euro. Ibuildings.nl, kennisleverancier op het gebied van internettechnologie doneerde 500 euro. Het bedrijf Heliotrope heeft de BTW betaald. De overige donaties zijn geheel van particulieren afkomstig.

Internationaal Fenomeen
De Steun Firefox actie is een internationaal fenomeen. Eerder kregen Amerikaanse Firefox fans het voor elkaar om een advertentie te plaatsen in de New York Times. Ook in Duitsland hadden de fans succes en werd er een advertentie in de Frankfurter Allgemeine Zeitung gepubliceerd.

Firefox is ontwikkeld door de non-profit organisatie Mozilla Foundation in nauwe samenwerking met IT-ers over de hele wereld. Geld voor marketingactiviteiten heeft de Mozilla Foundation niet, vandaar dat wereldwijd gebruikers zélf in actie komen.

De advertentie in de Sp!ts: