3min

Tags in dit artikel

, , ,

Veel beginners hebben vaak moeite met het kiezen van een distributie. Dit is erg logisch, je weet immers niet hoe Linux werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een distributie. Het klassieke antwoord is dat dit voor iedereen persoonlijk is en dat klopt ook wel. Iedereen vindt een andere manier van instellen, werken enzovoort fijn.

Je hebt er echter helemaal niets aan als iemand dat tegen je zegt. Daarom ga ik toch proberen om een puntenlijst te geven, waarin staat waar je op moet letten als je een distributie van het Linuxsysteem kiest.
Het is overigens een goed idee om er een heleboel te downloaden en na elkaar te installeren. Zo kan je kijken welke distributie je fijn vind werken en waar je mee door wilt gaan.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een distributie?
Hoe gebruiksvriendelijk is de distributie?
De gebruiksvriendelijkheid is niet altijd even hoog. Fedora Core, SuSE, Mandriva en Ubuntu zijn er op gericht dat ze makkelijk te installeren zijn. Deze distributies hebben tooltjes waarmee het configureren van je systeem erg makkelijk is.
Debian, Slackware en Gentoo zijn weer lastiger. Je mag hier dus alles lekker zelf doen en je wordt niet geholpen door het programma (maar vaak wel door de documentatie op de website). Echter is het hier wel een stuk overzichtelijker geregeld.

Welke installatiesoort?
Er is een groot verschil in het installeren van software. Fedora, SuSE en Mandriva maken gebruik van het RPM systeem, wat erg makkelijk is. Debian en Ubuntu maken gebruik van het DPKG systeem, wat vergelijkbaar is met RPM, maar door APT een stuk innovatiever. Bij Slackware heb je een heel simpel systeem waarbij je het voor een groot deel zelf mag uitzoeken. Sommige mensen vinden dat fijner, omdat je bij dat systeem een grotere controle hebt op wat er gebeurt. Over deze package systems, zoals ze genoemd worden, komt morgen een uitgebreid artikel.

Welke software zit er in de distributie?
Bij SuSE krijg je een hele rits aan software standaard geïnstalleerd. Bij Ubuntu krijg je alleen de software die zij goed achten. Natuurlijk is in elke distributie met behulp van het packagesysteem te bepalen wat je er nog extra bij wilt hebben.

Wat wil ik betalen voor de distributie?
Ten slotte de prijs. Er zijn commerciële distributies, zoals SuSE en Mandriva. Hier zit veel support bij en je krijgt een mooie doos met handleidingen met een gedrukte cd. Debian is daarentegen niet commercieel, maar als je wilt kan je er wel een goedkope cd van bestellen bij de vele mensen die dit aanbieden.

De moeilijke en makkelijke distributies
Er zijn dus eenvoudige distributies die je makkelijk kunt installeren, maar waar veel is voorgekauwd en er zijn lastigere distributies, waar je wat meer tijd in moet steken. Over die distributies heb je echter wel meer controle.

De eenvoudige distributies

  • Mandriva
  • SuSE
  • Ubuntu
  • Fedora Core

De lastigere distributies

  • Gentoo
  • Slackware
  • Debian

Persoonlijk zou ik iedere beginner Ubuntu aan willen raden. Omdat het gebaseerd is op Debian en daardoor enkele handige features bezit zoals Apt-Get, waardoor de distributie eenvoudig actueel gehouden wordt zonder ingewikkelde handelingen.
Nogmaals, de keuze is persoonlijk! Oriënteer je en bekijk eens wat distributies. Een goede website om dan eens te bekijken is distrowatch.org

Morgen lees je in deel vijf hoe de installatie van software verloopt onder de verschillende distributies, namelijk met package systems.

In deze reeks zijn eerder verschenen: