3min

Tags in dit artikel

, ,

Vorig jaar oktober was er op Techzine al te lezen over PA Semi, een beginnende chipmaker met grote ambities. Het bedrijf had deze ambities bijna waargemaakt, want het had niet veel gescheeld of de nieuwe Apple notebooks waren voorzien van PA Semi processors en niet van Intel processors, zoals nu het geval is. Dat meldt The Register op basis van bronnen.

Beginneling gooit hoge ogen
PA Semi gooide vorig jaar hoge ogen toen het in de openbaarheid trad. Het bedrijf had in het geheim aan een superzuinige processor gewerkt, die zonder problemen de concurrentie aankan met vergelijkbare processors van Intel, AMD en IBM.
Rond diezelfde tijd was Apple juist op zoek naar een nieuwe leverancier voor processors voor haar laptops. Het bedrijf wilde IBM aan de kant zetten, omdat IBM niet de juiste prestatie per watt verhouding kon leveren.

Geschikte partner voor Apple
PA Semi kwam dan ook al gauw in beeld bij Apple en beide bedrijven begonnen een hechte samenwerking. De bedrijven wisselden kennis uit en werkten aan oplossingen om Apple’s applicaties te laten draaien op de processor van PA Semi.
De processor in kwestie, tevens de eerste processor van PA Semi, is de PA6T-1682M, een 2GHz dual-core model met twee DDR2 geheugencontrollers en 2MB aan L2 cache. De processor is tevens voorzien van de zogenaamde Altivec floating point instruction set, waarmee het opstarten van multimedia en technische Mac applicaties enorm veel sneller gaat. Een ander groot voordeel van de chip is het enorme lage stroomverbruik, want bij 2GHz gebruikt de chip slechts 7 watt, tegenover de 21 tot 25 watt voor een Intel Core Duo.

Apple’s keuze voor Intel brengt schok teweeg
Door de hechte samenwerking en de geschikte processor dachten de mensen van PA Semi dat de deal vrijwel rond zou zijn. Apple’s aankondiging dat het met Intel in zee ging, kwam dan ook als een enorme schok bij PA Semi. Ook de investeerders van PA Semi waren onaangenaam verrast door het nieuws, want de goede samenwerking met Apple, had veel investeerders over de streep getrokken.

De geruchten over een eventuele samenwerking deden al eerder de ronde, maar bleven tot nog toe geruchten. Analist Linley Gwennap van de Linley Group schreef eerder al over een samenwerking tussen Apple en PA Semi. Hij liet tegenover the Register weten dat hij wist dat er vanuit Apple interesse bestond voor PA Semi, maar niet dat beide partijen dicht bij een overeenkomst waren.

Bronnen laten nu echter weten dat daar wel degelijk sprake van was. De top van PA Semi was overtuigd van een deal en CEO Dan Dobberpuhl dacht dat Apple’s hints over een overstap naar Intel slechts een tactiek was, om andere partijen op het verkeerde been te zetten. Dobberpuhl was dan ook woedend toen hij besefte dat al het werk voor niets was geweest.

Apple’s keuze voor Intel is waarschijnlijk ingegeven door het feit dat PA Semi haar eerste processor pas in 2007 in massaproductie zou kunnen nemen. Het wachten hierop zou voor Apple echter geen slechte keuze zijn geweest, want PA Semi’s processor had ervoor gezorgd dat Apple nauwelijks iets had hoeven veranderen aan haar software.
De keuze voor Intel heeft deze problemen wel met zich meegebracht en veel softwarepartners van Apple hadden en hebben veel werk aan de overstap.

PA Semi heeft zich niet uit het veld laten slaan door de mislukte deal met Apple. Het bedrijf wil zich nu richten op het maken en verkopen van chips voor opslag apparaten. Het heeft in ieder geval de steun van een aantal grote investeerders, waaronder Texas Instruments. Een Apple deal zou echter het mooiste scenario zijn geweest voor PA Semi.