2min

Tags in dit artikel

, , , ,

13 Jaar geleden al werd door Dr. Marcus Brown, professor in computer-wetenschappen aan de universiteit van Alabama, en één van zijn studenten, Joey Rogers, een patent verkregen voor het herkennen van mensen aan de manier waarop ze hun eigen naam typen. En nu pas kan de uitvinding op wat interesse rekenen.

Rogers heeft indertijd zijn afstudeerscriptie gewijd aan dit onderwerp en Brown heeft de lang gezochte sensatie van het ontdekken van iets nieuws meegemaakt. Los van twee gratis lunches heeft dit patent de beide heren niets opgeleverd. Toch gaat dit waarschijnlijk binnenkort veranderen. Zo hebben Brown en Rogers beiden een cheque ontvangen voor ruim 15.000 dollar, als zijnde hun deel van de opbrengst van de verkoop van het patent.

Volgens Brown kan zijn patent prima gebruikt worden als een extra authenticatie laag bij bijvoorbeeld het inloggen op een systeem. De techniek kan niet gebruikt worden als vervanging van een wachtwoord, maar kan wel voor een extra controle zorgen. Zelfs als een onverlaat een wachtwoord te pakken heeft gekregen kan diegene niet zonder meer inloggen.

Brown en Rogers hebben eigen software geschreven voor deze nieuwe techniek. Dit programma is zelf-lerend, en kan zeer precies meten hoe snel toetsen achter elkaar worden ingedrukt, en hoe lang een toets blijft ingedrukt. Als dit precies genoeg gemeten wordt ontstaat er een soort vingerafdruk; een uniek patroon dat bij elke persoon anders is.

Hoe het komt dat deze patronen bij iedereen anders zijn weet Brown niet. De oorzaak hiervoor kan liggen in de hersenen, maar ook de fysieke structuur van iemand’s handen, of de manier waarop iemand woorden mentaal verwerkt.