2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inleiding

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat Google Chrome OS aankondigde, het besturingssysteem zou eind 2009 beschikbaar komen en zou het ideale besturingssysteem moeten zijn voor netbooks. Zoals gezegd zijn we inmiddels twee jaar verder en is Chrome OS dan eindelijk op de markt. Of Google zich enorm vergist heeft in de tijd die nodig is om een dergelijk besturingssysteem te bouwen of dat de prioriteit tijdelijk ergens anders lag, is onduidelijk.

Wat we wel weten is dat Chrome OS klaar is om de markt te veroveren. Google heeft zowel Samsung als Acer weten te strikken om de Chromebooks aan de man te gaan brengen. Het besturingssysteem is bedoeld om als netbook te dienen en dus niet om een complete laptop te vervangen.



Google is uitgegaan van drie principes bij het ontwikkelen van Chrome OS, namelijk snelheid, eenvoud en veiligheid. Of aan deze voorwaarden is voldaan, zal duidelijk worden in deze review, ook zullen we zeker kanttekeningen plaatsen bij de keuzes die Google heeft gemaakt.



Samsung is de eerste leverancier die op de markt komt de Chromebooks. Er zijn twee versies: de Samsung XE500C21-A01NL Chromebook en de Samsung XE500C21-H01NL 3G. De eerste is een Chromebook die alleen beschikt over WiFi-connectiviteit en is verkrijgbaar voor 399 euro, het andere model beschikt ook over mobiel internet via 3G en kost 449 euro. Beide modellen zijn voorzien van een 12,1 inch mat scherm met bovenin een 1 megapixelcamera, een Intel Atom dualcore N570, 2 GB RAM, 16 GB SSD, een Intel GMA 3150-videokaart en natuurlijk Chrome OS. Techzine heeft van Samsung het 3G-model gekregen, die wij aan een grondige test hebben onderworpen.