Windows 8 Consumer Preview

Door op , 35411x bekeken

Internet Explorer 10 Metro en Desktop

Met de komst van Windows 8 zal ook Internet Explorer 10 zijn intrede doen. Internet Explorer 10 zal behalve voor Windows 8 ook voor Windows 7 beschikbaar worden gesteld. Hiermee wordt de toekomst van Internet Explorer op Windows Vista beëindigd. Windows Vista zal blijven steken op Internet Explorer 9, waar Windows XP het moest doen met Internet Explorer 8.

Internet Explorer 10 is voor veel webontwikkelaars weer een grote stap voorwaarts. Nu Microsoft eindelijk ook HTML5 en CSS3 heeft omarmd en eindelijk probeert om de volledige standaard te gaan ondersteunen. Aangezien de 'simpele' Metro-applicaties straks ook gebouwd moeten kunnen worden met een combinatie van HTML5, CSS3 en JavaScript zal Microsoft ook voor een degelijke ondersteuning moeten zorgen. Een van de eerste zaken die ons opviel is dat Microsoft opnieuw veel nieuwe mogelijkheden heeft toegevoegd. Bijvoorbeeld het maken van gradients met CSS3 behoort nu tot de mogelijkheden in Internet Explorer 10. Iets waar veel webontwikkelaars bij de introductie van Internet Explorer 9 nog over klaagden.



Er zullen echter ook klachten gaan komen over Internet Explorer 10 en dan met name de Metro-versie van Internet Explorer. Zoals bekend wordt de complete Metro-interface uitgevoerd op het volledige scherm, net als alle Metro-applicaties en dus ook de Metro-versie van Internet Explorer 10. Microsoft heeft er echter voor gekozen om de Metro-versie van de browser compleet te strippen. Met deze versie kan je een webpagina openen, je kan nieuwe tabbladen openen en sluiten en je kan een bladwijzer aanmaken en openen, maar meer kan je er niet mee. Zo is er geen ondersteuning meer voor de flashplayer in de Metro-versie en deze gaat er ook niet komen. Ook het opslaan van een afbeelding of het openen van een PDF-bestand is niet mogelijk in de Metro-versie. Wel kan je uiteraard een PDF downloaden. Voor alle 'geavanceerde' mogelijkheden, iets is in de Metro-versie nogal snel geavanceerd, moet je overschakelen naar de Internet Explorer 10-desktopversie. Welke hetzelfde uiterlijk geniet als Internet Explorer 9 nu in Windows 7.



De Metro-versie van Internet Explorer is dus vooral erg simpel en erg kaal. Ook zitten sommige onderdelen op een zeer onlogische plek. Zo bevindt de adresbalk zich onderaan de pagina, iets waar ik niet enthousiast van kan worden. Het schakelen tussen tabbladen kan niet meer met één klik. Hiervoor moet je eerst met de rechtermuisknop klikken om de tabbladen tevoorschijn te toveren, daarna kan je pas schakelen.



In onze optiek moet Microsoft echt iets doen aan de Metro-versie van Internet Explorer 10. Hier kunnen we niet blij van worden. De webstandaarden worden weliswaar beter ondersteund, maar gebruiksgemak blijft ook wel wenselijk. Ook vragen we ons af hoeveel keuzevrijheid er gaat komen in bijvoorbeeld browsers met de introductie van Windows 8. Iets waar we de volgende pagina op ingaan.

Speciale aanbieding: Apple iPhone 6 16GB 4G Grijs

  Winkel Beoordeling Prijs Prijs inclusief porto
0_sterren € 551.00 € 551.00 Bekijken
0_sterren € 552.00 € 552.00 Bekijken
7_sterren € 569.00 € 569.00 Bekijken
0_sterren € 569.00 € 569.00 Bekijken
0_sterren € 569.00 € 569.00 Bekijken
Bekijk de prijzen van alle 17 winkels.

Nieuw op Techzine

  • Alles
  • Smartphones
  • Tablets
  • Laptops
  • Apps
  • IT-Pro