2min

Inleiding

Het was september 2011 toen Microsoft de allereerste publieke previewversie vrijgaf van Windows 8. Het ging om de Windows 8 Developer Preview. Men kon toen voor het eerst zelf kennis maken met de nieuwe Metro-interface van Windows 8. De Metro-interface is de op tegels gebaseerde interface die ook wordt gebruikt in Windows Phone en sinds kort ook op de Xbox 360.

Techzine schreef in september al een 20 pagina’s tellende review van de Windows 8 Developer Preview. Hierin zijn we ingegaan op alle verschillende onderdelen van Windows 8 en wat er zoal is veranderd. In deze review gaan we opnieuw kijken naar Windows 8, ditmaal naar de Windows 8 Consumer Preview. Volgens Microsoft zijn er meer dan 100.000 aanpassingen gedaan tussen deze twee versies en verdient Windows 8 het dan ook zeker om opnieuw goed bekeken te worden.



Iets waar we uiteraard extra op gaan letten, is wat Microsoft heeft gedaan met alle kritiekpunten. Verschillende media en ontwikkelaars hebben uitgebreid getest met de Windows 8 Developer Preview en hebben kritiek geuit op uiteenlopende zaken, Microsoft zal dit zeker niet ontgaan zijn en zal hier hopelijk iets mee gedaan hebben.

De voornaamste minpunten waren de Metro-interface op desktopsystemen zonder touchscreen en in de oude desktopomgeving de zeer grote Ribbon-interface in de Windows Verkenner. Uiteraard waren we ook positief gestemd over een hoop nieuwe functies en mogelijkheden: de vraag is natuurlijk of we dat nog steeds zijn. In elk geval hebben we weer uitgebreid onderzoek gedaan en gekeken of Microsoft stappen voorwaarts heeft gemaakt of dat er nog veel werk aan de winkel is.



In elk geval heeft Microsoft nog twee stappen voor ons in petto alvorens Windows 8 op de markt zal verschijnen. Na deze Consumer Preview komt er nog een Release Candidate en een RTM-versie. Al gaan er geruchten dat Microsoft er mogelijk nog een bèta tussen zou willen proppen. We wachten af.