4min

Have a break, have a KitKat?

Met de introductie van Android 4.4 KitKat zijn we inmiddels aangekomen bij de veertiende publieke versie van Android en inmiddels ook de vijfde Android 4.x-versie. Op 19 oktober 2011 werd Android 4.0 Ice Cream Sandwich aangekondigd, dat is inmiddels dus alweer twee jaar geleden. Sindsdien heeft Android slechts enkele kleine updates gehad die de prestaties en stabiliteit hebben verbeterd en kleine nieuwigheden introduceerden. De grote update naar Android 5.0 laat nog steeds op zich wachten. Mogelijk zal die versie in 2014 het licht zien.

Android 4 kent dus vijf versies, om te beginnen Android 4.0 Ice Cream Sandwich, vervolgens verscheen Android 4.1 met de naam Jelly Bean, deze naam bleef bij versie 4.2 en 4.3 ook staan en bij versie 4.4 voegt Google de naam KitKat toe. Wanneer er precies wel en niet een naam wordt toegevoegd is mij niet helemaal duidelijk. Het zou voor de hand liggen dat een nieuwe naam bij elke grote update wordt toegevoegd, maar dat lijkt niet het geval te zijn.

Geschiedenis


Google heeft ooit besloten om elke Android-naam te vernoemen naar iets lekkers. Zo hebben we de Cupcake, Donut, Eclair (gebakje), Froyo (bevroren yoghurt), Gingerbread (zoet brood met honing en suiker), Honeycomb (honing/caramel snoepje), Ice Cream Sandwich (ijsje tussen twee koekjes) en Jelly Bean al zien passeren. Nu wordt de naam van een Android-versie voor het eerst gesponsord, vandaar ook de naam KitKat. Wat Google en Nestle (de producent van KitKat) precies hebben afgesproken is onduidelijk, er zou geen geld gemoeid zijn met de deal. Waarschijnlijk eten ze op alle Google-kantoren wat meer KitKat dan normaal en doen beide bedrijven wat meer marketing, waarmee ze elkaar ook indirect promoten. Een symbiose dus.

Natuurlijk is de belangrijkste vraag wat Google precies heeft veranderd in de nieuwe versie van Android. Als we terugkijken naar de introductie van versies 4.1, 4.2 en 4.3 dan zien we dat de meeste aanpassingen plaatsvonden onder de motorkap. De grootste zichtbare wijzigingen van Android 4.1 was de introductie van Google Now en het verdwijnen van de ondersteuning voor de Flash Player. Bij 4.2 werd de mogelijkheid om widgets op je vergrendelscherm te plaatsen geïntroduceerd, bij Android 4.3 was eigenlijk geen grote zichtbare verandering.

Wel heeft Android 4.3 een onzichtbare functie gekregen waar een hoop mensen op zitten te wachten, ook al weten ze het waarschijnlijk zelf niet. Dat is namelijk de ondersteuning voor FSTRIM, dit is een functie die het bestandssysteem van Android gaat opruimen als het toestel niet in gebruik is. Hierdoor wordt het opslaggeheugen van de smartphone netjes geordend en opgeruimd waardoor bestanden sneller gevonden, geopend en gelezen kunnen worden. Deze prestatieverbetering zal op veel smartphones ook enorm merkbaar zijn, zeker bij gebruikers die hun smartphone al langer dan een jaar in gebruik hebben. Het is dan ook te hopen dat Android 4.3 en natuurlijk ook Android 4.4 zijn intrede doet op veel bestaande smartphones.

Android 4.4 KitKat


Android 4.4 heeft wel een aantal duidelijke visuele aanpassingen gekregen, alsook enkele technische verbeteringen. Google heeft opnieuw een manier gevonden om Android minder log en zwaar te maken, waardoor de prestaties op toestellen met slechts 512MB aan werkgeheugen flink zijn verbeterd. Ook werken apps die veel gebruikmaken van een zogenaamde WebView -een scherm waarin een webpagina wordt geladen- veel sneller. Dit komt doordat Google deze WebViews nu inlaadt met behulp van de techniek die ook in de Chrome-browser wordt gebruikt, welke bekend staat om zijn snelheid.


De visuele verbeteringen in Android 4.4 zijn eigenlijk al direct te vinden als je het toestel opstart. Google heeft ervoor gekozen om het uiterlijk van Android een stuk lichter te maken. Veel menu’s die voorheen waren voorzien van een zwarte achtergrond, zijn nu doorzichtig gemaakt, waaronder de applicatielauncher. Ook is er in de afwerking vaker gekozen voor wit in plaats van zwart. Hierdoor oogt het besturingssysteem een stuk frisser, zachter en overzichtelijker.

Hoewel het natuurlijk een grote vooruitgang is dat Google de hoofdschermen van Android verbetert, zullen de meeste Android-gebruikers hier nooit kennis mee maken. Veel fabrikanten kiezen ervoor hun eigen skin of interface te bouwen, bovenop Android. Alleen mensen die ervoor kiezen een Nexus-toestel of een toestel van een onbekendere fabrikant te kopen zullen met een kale Android-installatie werken en deze visuele wijzigingen kunnen aanschouwen. Dat is iets wat in mijn optiek wel jammer is, want niet alle software die de fabrikanten maken is even goed. Terug kunnen keren naar een standaard Android-installatie is dan best prettig. Er gaan geruchten dat Google overweegt deze mogelijkheid aan te bieden, maar dat is nog niet bevestigd en het zal ook ongetwijfeld tegen het zere been van veel fabrikanten zijn.