3min

Introductie

Alcatel is een echte prijsvechter op de smartphonemarkt en stond tot voor kort eigenlijk niet echt op onze radar. De onderkant van de smartphonemarkt is lange tijd het speelveld geweest van smartphones die het label smart eigenlijk niet zouden mogen dragen. Veel budgetsmartphones worden weliswaar voorzien van Android, maar dat wil niet altijd zeggen dat de gebruikservaring goed is. De onderkant van de smartphonemarkt bestond lange tijd gewoon uit troep. Daar komt langzaamaan verandering in en daarom proberen we op de redactie de komende tijd verschillende smartphones met een prijs onder de 200 euro uit. Maar we durven ook onder de 100 euro te kijken. Of we daar spijt van gaan krijgen zal in deze review moeten gaan blijken.

Vorige week publiceerden we onze eerste review van een Alcatel-smartphone: de One Touch Pop C7, een toestel met een prijskaartje rond de 140 euro en die is helemaal niet tegengevallen. Het toestel kan helaas net niet opboksen tegen de Moto G, maar het toestel is wel goedkoper en komt in de buurt. Er zijn genoeg toestellen die slechter zijn, met desondanks een hoger prijskaartje. Het is dan ook helemaal geen slechte aankoop, wat terug te zien is in onze beoordeling; een 7,1 en een bronzen award. Of Alcatel ons ook positief gaat verassen met de One Touch Pop C5 die in deze review centraal staat, zal moeten blijken.

Het toestel is goedkoper en duikt zelfs onder de 100 euro. Het verschil met de Pop C7 is dan ook duidelijk zichtbaar als je de toestellen in de hand houdt. Om te beginnen is de Pop C5 een stuk kleiner en dikker, het scherm meet dan ook geen 5, maar 4,5 inch. Hoewel het prijsverschil tussen de Pop C5 en Pop C7 een beetje swingt tussen de 35 en 45 euro, voelt het verschil veel groter aan. De Pop C5 is een echte plastic smartphone, de achterkant is van glad plastic en heeft geen speciale coating zoals dat bij de Pop C7 wel het geval is. Ook als ik het toestel gebruik, merk ik dat alles beduidend trager gaat dan bij de grotere broer. Mijn eerste indruk is dan ook dat hoewel het prijsverschil klein is, de verschillen bijzonder groot zijn.

Als ik ga kijken naar de concurrentie in deze prijsklasse en wat we bij Techzine voorbij hebben zien komen, dan vind ik voornamelijk duurdere toestellen.

Model Prijs
Acer Liquid Z4 100 euro
Alcatel One Touch Pop C5 105 euro
Nokia Lumia 520 (review) 110 euro
LG Optimus L5 II (review) 115 euro
Huawei Ascend Y530 (review) 140 euro
Alcatel One Touch Pop C7 (review) 145 euro

Na het samenstellen en bestuderen van bovenstaande toestellen, kom ik tot de conclusie dat alleen de Nokia Lumia 520 en de Pop C7 onze pijnbank hebben overleefd. De overige toestellen krijgen allemaal een matige beoordeling. Ik durf dus wel te stellen dat een kwalitatief toestel met een prijs rond de 100 euro een echte uitdaging is voor veel fabrikanten en dat de meeste toestellen door het ijs zakken en het geld niet waard zijn.

De Pop C5 kost op moment van schrijven zo’n 103 euro en is verkrijgbaar in het wit en zwart.