2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

Met het einde van het jaar in het zicht komt Apple natuurlijk weer met een nieuwe versie van de iPhone op de proppen. Dit jaar zijn het de iPhone 6S en zijn grotere broer, de iPhone 6S Plus. Zoals we gewend zijn bij de S-updates is het uiterlijk vrijwel ongemoeid gebleven, al gebruikt Apple nu wel een andere soort aluminium voor de behuizing. Ook is er naast de zilveren, spacegrijze en gouden versie nu ook een roségouden variant. Maar dat er aan het uiterlijk weinig verandert, betekent niet dat de iPhone 6S niks nieuws brengt.

Sterker nog, Apple claimt zelf: "Er is maar één ding veranderd. Alles." in commercials. Dat is ook niet zonder reden, want de ingewanden van de nieuwe iPhones zijn volledig op de schop gegaan. Zo zijn de chipset en camera’s op de schop gegaan en is de Touch ID-vingerafdrukscanner verbeterd, wat normaliter zo’n beetje de standaard-aanpassingen zijn.

Apple heeft ditmaal echter ook een hele interessante wijziging in het scherm doorgevoerd. Er is een extra laag toegevoegd, welke drukgevoelig is. Touchscreens konden tot op heden alleen aanrakingen en de positie ervan vaststellen, maar nu is het ook mogelijk om de kracht van die aanrakingen te meten. Dit zorgt ervoor dat de manier van interactie met schermen een hele nieuwe dimensie zou kunnen krijgen. Hierover verderop meer.


Een beoogde wijziging die Apple helaas weigerde door te voeren zit in de opslagruimte van de toestellen. De hoop was dat de opslagcapaciteit van het instapmodel van 16 naar 32GB zou worden opgerekt, maar Apple houdt het bij de oude situatie. Een kwalijke zaak, want 16GB is tegenwoordig echt krap als je de iPhone gewoon wil gebruiken op de manier waar hij voor bedoeld is. Techzine publiceerde onlangs ook een blog, waarin de aanschaf van een 16GB-model ook af wordt geraden.

In vergelijking met de vorige generatie zijn de iPhones ook een stukje duurder geworden. Dat is niet bij de introductie van de iPhone 6S gebeurd, er is tussentijds een prijscorrectie doorgevoerd omdat de Euro een stuk in waarde is gezakt. Daardoor hebben de iPhone 6S en iPhone 6S Plus nu een adviesprijs vanaf 749 en 849 euro, in plaats van de 699 en 799 euro waarvoor de voorgangers over de toonbank gingen. Wil je meer opslagruimte, dan kun je kiezen voor een model met 64 of 128GB, waarvoor je respectievelijk 110 en 220 euro meer moet neertellen.

Het mag duidelijk zijn dat Apple de absolute hoofdprijs durft te vragen. Naast de iPhone 6S en iPhone 6S Plus blijven ook de iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus in het assortiment, al kan je daarvan alleen nog de zilveren en spacegrijze versies aanschaffen. Voor de iPhone 5S wordt een vanaf prijs van 509 euro gerekend, de iPhone 6 is vanaf 639 euro te koop, voor de iPhone 6 Plus vraagt Apple minimaal 749 euro. Zie deze site voor meer informatie.