2min

Introductie

Microsoft doet met de Lumia-reeks op alle fronten mee in de smartphone-markt. Daarbij is het succes echter nog steeds spaarzaam volgens cijfers van afgelopen februari heeft Microsoft wereldwijd een marktaandeel van krap 6 procent. Android en iOS zijn met een aandeel van respectievelijk 74 en 19 procent aanzienlijk groter.

Het lijkt erop dat Microsoft het meeste kan winnen aan de onderkant van de markt en daar introduceert het Amerikaanse bedrijf ook de meeste nieuwe toestellen. De Lumia 5xx-reeks is wellicht ook Microsoft’s meest succesvolle onderdeel uit de smartphone-lijn. De Nokia Lumia 520 was immers hoogst succesvol omdat het één van de eerste degelijke én goedkope smartphones was. De Lumia 520 is voor zover bekend de bestverkochte Windows Phone tot op heden. Voortbordurend op dit succes werd de Lumia 530 geïntroduceerd, maar deze smartphone bleek in veel opzichten slechter dan zijn voorganger. Ook de Lumia 535 en 540 wisten het succes van de Lumia 520 niet meer te evenaren.


Op papier lijkt het erop dat Microsoft met de Lumia 550 het huzarenstukje van de Lumia 520 opnieuw niet kan herhalen. De specificaties van de Lumia 550 overstijgen die van de Lumia 535 en Lumia 540 immers nauwelijks tot niet. Zo is de resolutie van beide camera’s slechter en het formaat van het scherm is van 5 inch geslonken naar 4,7 inch. Ook de accucapaciteit gaat er niet op vooruit. De chipset is wel vervangen, wellicht dat de Lumia 550 er om deze reden wel op vooruit gaat.

Microsoft heeft de adviesprijs van de Lumia 550 vastgesteld op 129 euro. Je kan de Lumia 550 in webwinkels echter al vinden met prijzen rond de 100 euro. Het toestel beschikt over 8GB opslagruimte en kan uitgebreid worden middels microSD. Waar de Lumia’s in het verleden vrijwel altijd in kekke kleurtjes werden uitgebracht houdt Microsoft het nu opmerkelijk genoeg op enkel wit en zwart.