2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Wildgroei

Er is sprake van wildgroei op de markt van processoren kun je wel stellen. Consumenten die in een winkel een ‘gewone’ pc willen kopen worden doodgegooid met termen. Een korte opsomming om het duidelijk te maken:
  • Celeron
  • Celeron Dual Core
  • Pentium Dual Core
  • Core 2 Duo
  • Core 2 Quad
  • Core i5
  • Core i7
  • Atom
  • Xeon
v.l.n.r. S775, S1156 en S1366.

Je begrijpt misschien wel dat het voor de ‘gewone’ sterveling niet meer de doen is om al deze termen uit elkaar te houden, laat staan dat men weet hoe de ene processor presteert ten opzichte van de ander. Gelukkig worden consumenten ook steeds slimmer en raadplegen ze vergelijkingssites en artikelen zoals deze.

Core i5 en i7

Vandaag praten we je bij over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Core i5-processor die nu op de markt verschenen is. Het zal vooral een verademing zijn voor de mensen die zitten te wachten op de betaalbare variant van de Core i7 (Bloomfield) in Intel’s huidige high-end processor serie. De Core i5 is het tweede stapje voor Intel in het uitrollen van de Nehalem microarchitectuur (die begon met de 2009). Onder andere het integreren van de memory controller en het toevoegen van hyper-threading (core i7 alleen) maakt deze architectuur tot een zeer populair platform.


Socket 1156


Met het uitkomen van de nieuwe Core i5 en Core i7 processoren was er tevens behoefte aan een nieuwe processorvoet. De huidige Core i7 (920, 940, 950 en 975) beschikken allemaal over 1366 pinnen (de socket) en dit is teruggebracht naar 1156. Logischerwijze is de nieuwe chip (Lynnfield) ook een stuk kleiner dan de 1366-processoren. Dit is onder andere bereikt door de geheugencontroller een stukje minder complex te maken. Zo beschikt de Lynnfield over dualchannel geheugenondersteuning en de huidige Core i7 over triplechannel.

Quickpath is ook uit de processoren gehaald omdat dit op desktop computers nauwelijks tot niet gebruikt werd. Wil je dit toch hebben dan kun je een Xeon-processor aanschaffen (server processor van Intel) die dit wel ondersteund. Omdat er schijnbaar nog wat ruimte over was binnen de processor is de PCI-Express controller naar de processor gebracht wat ertoe leidt dat er geen Nortbridge meer op het moederbord zit (eenvoudiger te produceren dus, lagere kosten).

In de diagram zie je een duidelijke afwezigheid van een Southbridge.