2min

Tags in dit artikel

, ,

Het gaat om de basics

Bainbridge legt gezien zijn rol bij Rackspace niet geheel verrassend veel nadruk op ‘getting the basics right’. In het geval van e-commerce is dat primair de cloud-infrastructuur die wordt gebruikt om bijvoorbeeld een webshop op te draaien. Gek genoeg wordt de infrastructuur echter vaak gezien als een sluitpost, iets waar men op het laatste moment nog snel even een beslissing over moet nemen. Toch is de infrastructuur cruciaal voor twee van de drie criteria waar een e-commerce website aan moet voldoen om succesvol te worden. Van de onderstaande drie criteria, geldt dat voor nummer 1 en 2.
  1. Zorg dat de mensen altijd op je website terecht kunnen. Voor dit criterium is availability doorslaggevend, iets waar de cloud-infrastructuur zorg voor draagt.
  2. Een snelle website is een succesvolle website. Volgens Bainbridge denken nog te veel ondernemers dat het niet uitmaakt hoe of waar een website gehost wordt. De specifieke configuratie van de infrastructuur kan echter grote gevolgen hebben voor de performance van een website. We komen hier verderop nog even op terug.
  3. Probeer kopers meer te laten kopen dan ze in eerste instantie van plan waren. Dus suggesties doen voor accessoires die passen bij het product dat je gaat aanschaffen bijvoorbeeld.
Het punt dat Bainbridge wil maken is dat het inrichten van de cloud-infrastructuur toch nog altijd de nodige kennis en kunde vereist, ook al is het min of meer een commodity geworden. Het is ook niet voor niets dat Cloud Architect tegenwoordig een functietitel in opkomst is.

Het maakt voor de inrichting van de cloud waarop een website draait bijvoorbeeld veel uit of de website in kwestie Java-gebaseerd is of PHP-gebaseerd. Java vereist relatief gezien weinig werkgeheugen en rekenkracht. Bij veel traffic wordt er horizontaal geschaald. Een PHP-gebaseerde website heeft juist veel meer werkgeheugen en rekenkracht nodig, maar die schaalt verticaal. Beide stellen zo hun eisen aan de infrastructuur. Horizontaal schalen vereist bijvoorbeeld meer voorbereiding dan verticaal schalen, omdat hier buiten de op dat moment bestaande infrastructuur wordt geschaald. Bij verticaal schalen blijf je als het ware in de bestaande server en voeg je de paardenkrachten binnen de grenzen ervan toe. Daar komt nog bij dat de verschillende plug-ins die websites gebruiken ook zorgen voor de nodige complicaties bij het inrichten van infrastructuur. Kortom, het is weliswaar verleidelijk om te denken dat een website een website is en hosting niet uitmaakt, maar in de praktijk ligt dat toch anders.