2min

F-Secure Sense

De F-Secure Sense moet het uiteindelijk ook niet zozeer van de specificaties op de doos hebben, zoals de meeste andere consumentenrouters die je op dit moment kunt kopen. Als daar geen hoog getal op de doos staat, doe je eigenlijk al niet mee. Op de doos van de Sense moet je goed zoeken naar de AC1750-typering. Die staat alleen in de specificatielijst achterop. Voor het overige passen de specificaties in de regel bij een AC1750-router. Tijdens de presentaties zei men meerdere keren dat de Apple AirPort Extreme als benchmark is gebruikt bij de ontwikkeling van de Sense. Dat is in ieder geval te merken aan het relatief lage aantal LAN-aansluitingen, iets wat dat model ook heeft. Vier stuks is gebruikelijk. De vierde aansluiting die op de Sense zit, is bedoeld als WAN-aansluiting. Vaak worden netwerkaansluitingen per vier aangestuurd, dus een van de vier LAN-aansluitingen omzetten naar een WAN-aansluiting kan een voordeel hebben voor de fabrikant. Verder zien we nog een USB 3.0-aansluiting en is er voorzien in Bluetooth. Dat laatste is onder andere gedaan voor de installatie middels de Sense-app vanaf een mobiel apparaat. Ook F-Secure gaat in eerste instantie proberen om de Sense met app-only management in de markt te zetten. Onder andere Linksys probeerde dit eerder dit jaar ook met het Velop-systeem. Daarvoor is net een update aangekondigd waarmee ook beheer vanuit een browservenster mogelijk is. We gaan zien hoe lang F-Secure het vol weten te houden.

De verschillende designs die gedurende het traject werden overwegen, inclusief eentje met een houten basis (helemaal links).

Design

Uiterlijk valt het algehele design duidelijk het meest op. Qua vormgeving zijn er behoorlijk wat ontwerpen bedacht, maar is men uitgekomen op een design dat ook geïnspireerd lijkt op de AirPort Extreme. Hij is alleen niet vierkant, maar ruitvormig. Verder is hij in glanzend witte lak afgewerkt en voorzien van een LED-display. Dat laatste is bijzonder voor een router, al zijn er in het verleden wel enkele modellen geweest die het hadden. Standaard kun je daar de tijd op aflezen, maar hij vervult ook een functie bij de installatie. Bij F-Secure wist men te vertellen dat dit display voor de nodige hoofdbrekens gezorgd heeft. Met name het feit dat de verlichting wit is en het omliggende gebied ook. Dat stelt de nodige eisen op het gebied van contrast.

Er stond ook een volledig geassembleerde doorzichtige Sense, waarop het display goed zichtbaar is.