3min

Conclusie: heeft de Sense toekomst?

De argumenten van Hypponen klinken allemaal zeer plausibel en op basis van wat we nu weten zou het ons ook verbazen als de F-Secure Sense geen betere beveiliging biedt dan de andere apparaten. We moeten echter ook meteen vaststellen dat het net zoals voor die andere fabrikanten op termijn ook een verdienmodel is. Na een jaar hopen ze je natuurlijk weer een licentie te verkopen voor een volgend jaar. Die kost bij F-Secure 118,80 euro, wat de terugkerende kosten behoorlijk hoog maken. Zeker als je bedenkt dat veel mensen een router vele jaren laten staan. De initiële uitgave van 199 euro is juist relatief laag.

Aan de andere kant, de kans is groot dat je sowieso al ergens een pakket afneemt. Dat koppel je dan nu gewoon aan je router. Het voelt echter toch als verplichte winkelnering, wat een beetje een nare smaak in de mond achterlaat. Voor zover wij hebben kunnen vaststellen blijft de router wel gewoon werken mocht je na een jaar besluiten om dat abonnement niet te verlengen.

De grote vraag als het gaat om het verdienmodel is op dit moment of de markt een router zoals Sense gaat accepteren. Het is een dermate andere benadering dat de consument wat tijd nodig heeft om eraan te wennen. Het is wat ons betreft dan ook verstandig van F-Secure dat de aanschafprijs van het apparaat niet exorbitant hoog is, iets wat gezien het gebodene op zich makkelijk had gekund.

Verder is het afwachten hoe succesvol dit segment van de routermarkt wordt. Onder andere Hypponen en Kontinnen gaven aan erg blij te zijn met de komst van de Norton Core van Symantec. Dat betekent dat er een markt ontstaat, waar F-Secure alleen maar van kan profiteren. Die markt is verder groot genoeg.

Heeft F-Secure met de Sense een nieuw segment in de routermarkt gecreëerd? De toekomst zal het uitwijzen.

In de afgelopen tijd hebben we verder nog meer security-partijen bezig gezien met het integreren van security in een router. Bitdefender was enkele jaren geleden de eerste met de Box. Dat product was bedoeld om naast je bestaande router te gebruiken en was technisch niet enorm geavanceerd. Op beurzen hebben we inmiddels van nog meer bedrijven producten gezien. Deze waren bij lange na nog niet af, maar de trend is duidelijk.

Eerste indruk

De F-Secure Sense is wat ons betreft zeker een interessant product. Het is daarnaast met de opkomst van IoT-apparatuur in huis ook een welkome ontwikkeling. Als de Sense zijn belofte van totale beveiliging waar kan maken, dan zou dit best eens een grote markt kunnen worden. Het feit dat ook een grote naam als Symantec met een soortgelijk (en moderner) product komt, helpt hier uiteraard ook bij.

Dat de Sense gebruikmaakt van een wat verouderde 802.11ac-standaard is op zich niet zo’n probleem wat ons betreft. De meeste gebruikers zullen het verschil met een nieuwere 802.11ac-standaard naar alle waarschijnlijkheid niet merken. Wil je wel per se het nieuwste van het nieuwste als het gaat om de hardware, dan moet je dus niet bij deze router zijn.

Gebaseerd op de demo’s van de app waarmee je de Sense kunt instellen en beheren, komt het product nog niet helemaal volwassen op ons over. Ondanks de overschrijding met een jaar van de introductie op de markt, is het qua mogelijkheden nog altijd een tamelijk beperkte router. Gelukkig hebben we nu al gehoord dat er veel updates aankomen, met de nodige nieuwe functionaliteit.

We hebben inmiddels een exemplaar van de F-Secure Sense in ons bezit en gaan hier uiteraard mee aan de slag. Zodra we hem goed hebben kunnen testen en beoordelen, schrijven er een review over. Hou de site dus goed in de gaten.