6min

De toekomst van datacenters en Equinix

We hebben met Van der Heijden uitgebreid gesproken over waar Equinix vandaan komt, waar ze naartoe gaan en hoe de markt eruit ziet. We zijn uiteraard benieuwd naar zijn visie op hoe de markt zich op dit moment ontwikkelt en wat de rol van Equinix is in deze veranderende wereld.

In hoeverre is de public cloud een gevaar voor lokale datacenters?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een groot deel van of hun volledige IT-omgeving te verplaatsen van lokale datacenters naar de cloud. Waarbij hun data op servers kom te draaien in AWS (Amazon), Azure (Microsoft) of GCP (Google), die partijen hebben allemaal hun eigen datacenters, wat dus ten koste kan gaan van de lokale datacenters in Nederland. Van der Heijden geeft aan dat dit geen invloed zal hebben op Equinix, want de core-business van Equinix is toch vooral connectiviteit. Zoals al aangehaald, zijn de datacenters van Equinix strategisch gebouwd op locaties waar veel connectiviteit voor handen is, veel klanten van Equinix kiezen daarom voor dit bedrijf als partner.

De grote cloudpartijen werken met Equinix samen om hun eigen datacenters aan het internet te knopen en het netwerk van Equinix te gebruiken voor goede connectiviteit. Dat vereist echter ook de nodige routering en servercapaciteit in de datacenters van Equinix om dit mogelijk te maken. Dit soort klanten hebben enorm diepe zakken en kijken niet op een paar racks en verbindingen meer of minder. Ook al doet Equinix verder geen uitspraken over wat welke klanten exact afnemen, kunnen we ons voorstellen dat grote public cloud providers als klant hebben, je geen windeieren zal leggen.

Lokale datacenters (waar die van Equinix niet toe gerekend kunnen worden) voelen de negatieve effecten van de gang naar de cloud overigens wel volgens Van der Heijden: “Het MKB slaat de stap naar het datacenter bijna volledig over naar de cloud. Daar krijgen lokale datacenters wel echt last van.”

Connectiviteit als core-business

We hebben het al meerdere keren aangehaald, connectiviteit is de basis van alles wat Equinix doet. Het bedrijf won ooit een tender in de Verenigde Staten om de connectiviteit te regelen voor de Amerikaanse telecomproviders. Die hadden op dat moment allemaal eigen datacenters met eigen connectiviteit. Alleen doordat elk bedrijf zoveel verbindingen moest leggen met andere was dat een hele kostbare onderneming. De providers hebben toen samengewerkt en uiteindelijk Equinix de opdracht gegund. Equinix ging vanaf dat moment alle cross connects binnen het carrier neutral Equinix datacenter verzorgen en de providers hoefden alleen maar connectiviteit op te zetten met de datacenters van Equinix. Een flinke kostenbesparing en voor Equinix een uniek business model.

Het mag duidelijk zijn dat de opkomst van de cloud voor Equinix juist weer nieuwe business met zich meebrengt, vanwege die uitstekende connectiviteit. Doordat ze wereldwijd actief zijn en overal beschikken over de beste infrastructuur kiezen veel grote enterprisebedrijven automatisch voor Equinix. Google zou volgens Van der Heijden zelfs rekening houden met waar Equinix actief is, alvorens het nieuwe datacenters in een regio bouwt. De laatste tijd ziet Equinix een sterke groei van de cloudpartijen. Daarna komen de financiële partijen.

Financiële markt

Equinix is dus ook groot in de financiële markt. Een voorbeeld dat Van der Heijden hierover mag geven is de Deutsche Börse die in een Equinix-datacenters in Frankfurt staan. Voor financiële partijen die actief zijn op de beurs en de hele dag aandelen kopen en verkopen is snelheid enorm belangrijk. Er moet een goede verbinding zijn met de beurs, zodat aandelen kunnen worden gekocht voor de prijs die op dat moment op het scherm staat en niet een seconde later, wanneer de prijs wellicht weer omhoog schiet.

In het verleden is ook gebleken dat partijen met een betere verbinding op die manier betere deals konden maken. Daar is nu een oplossing voor bedacht door Equinix. Alle financiële bedrijven die aangesloten worden op de beurs krijgen exact dezelfde verbinding. Dat betekent dezelfde gecertificeerde kabel, maar ook exact dezelfde kabellengte tot op de millimeter nauwkeurig. Dat betekent dat als een financiële partij twee racks bij de switch van de beurs vandaan staat er een hele rol met kabel nog op de grond ligt, want partijen die vijf rijen bij Deutsche Börse vandaan staan moeten ook aangesloten worden. Op die manier wordt voorkomen dat partij A een voordeel heeft ten opzichte van partij B. Het gaat hier niet eens meer om milliseconden, maar om fracties daarvan. In de financiële wereld telt dit echter allemaal mee en op deze manier is het speelveld voor iedereen gelijk.

Equinix voorziet ook veel SaaS-partijen van connecties en datacenters

Naast public cloud partijen als Amazon, Google en Microsoft heeft Equinix ook veel SaaS-partijen als klant. Denk hierbij aan Salesforce, SAP, Oracle en andere grote CRM- en ERP-partijen. Ook die breiden hun diensten in rap tempo uit en hebben steeds meer capaciteit nodig. Hiervoor zijn goede datacenters en verbindingen nodig, waarbij de core-business van Equinix weer om de hoek komt kijken.

Geschiktheid voor kleinere partijen: ‘er zijn altijd mogelijkheden’

Van der Heijden laat zelf weten dat Equinix in principe voor het hele bedrijfsleven diensten kan leveren, maar ziet ook dat het middensegment en de echt grote enterprisebedrijven en overheden steeds groter worden binnen Equinix. De kleinere bedrijven slaan de stap naar colocatie steeds vaker over en willen dienstverlening op het niveau van gemanagede IT infrastructuur. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar volgens Van der Heijden gaat het vooral om de behoefte die verandert. Zo zien ze dat veel partijen steeds vaker diensten willen die kant-en-klaar zijn en niet in het aanbod van Equinix voorkomen. Denk hierbij aan de behoefte aan SaaS-oplossingen, of net een stukje extra beheer op serverniveau. Op dat moment brengt Equinix deze klanten vaak in contact met andere grotere klanten van het bedrijf (partners), die wel de colocatie en connectiviteit van Equinix gebruiken, maar tegelijk ook kunnen voorzien in dat extra stukje beheer of de gewenste SaaS-oplossingen.

Equinix kan hiermee de klant behouden in het datacenter en kan klanten de mogelijkheid blijven bieden direct te verbinden met private cloud omgevingen, maar ook met grote cloudomgevingen als AWS, Azure, Oracle en GCP. De klant blijft dezelfde mogelijkheden houden, maar er komt een partij tussen die net dat extra stukje dienstverlening kan bieden waar Equinix niet in voorziet.

Equinix heeft ook de Nederlandse overheid als klant, geen gevaar voor lange Amerikaanse arm

De Nederlandse Rijksoverheid is ook klant bij Equinix. Gezien de reuring een aantal jaren geleden over de lange Amerikaanse arm reikt bij Equinix, is dat interessant. Het is uiteindelijk toch een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. Mede doordat Equinix alleen de core-infrastructuur levert zoals verbindingen, racks en netwerkinfrastructuur is het nooit eigenaar van de data of van de dienst waarin de data is opgeslagen. Hierdoor kan de Amerikaanse overheid nooit vorderingen opleggen dat Equinix iets moet overdragen. Het heeft de data misschien wel in een pand staan, maar het weet zelf nooit waar of hoe en het kan er niet bij, omdat het geen toegang heeft tot die data. Uiteindelijk is het overigens wel altijd onderhevig aan een toets door een rechter.

Equinix blijft groeien

De komende jaren kunnen we erop rekenen dat Equinix datacenters blijft openen. 200 datacenters wereldwijd is niet ondenkbaar binnen een aantal jaar. Op het Science Park is de groei op dit moment voorbij. Met het openen van AM4 heeft Equinix voorlopig nog wel capaciteit op het Science Park, maar de Universiteit van Amsterdam wil op dit moment niet meer datacenters toestaan op het Sciense Park, waarvan zij de meeste grond bezit. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan zou Equinix het parkeerterrein wellicht vol kunnen bouwen. In Nederland staat het aantal Equinix-datacenters voorlopig op tien, maar het zou ons verbazen als dit zo blijft.