5min

Op het jaarlijkse, eigen evenement in de Jaarbeurs Utrecht heeft Synology wederom indruk gemaakt met aankondigingen van nieuwe hardware en nieuwe diensten. Waar de fabrikant met zijn NAS-introducties normaliter een voorspelbare lijn volgt, weet het bedrijf ons dit jaar te verrassen met een 6-bay NAS (een primeur voor Synology) en en passant wordt de behuizing van dit model ingezet voor een variant die maar liefst twaalf 2,5-inch flash drives kan herbergen. Iets minder spannend is dat Synology zich nu ook richt op mesh networking met de nieuwe AC2200-router. Intrigerender is dat het bedrijf keihard blijft inzetten op collaboratie met de aankondiging van de nieuwe Synology Drive, een concurrent voor de populaire ‘Drive’-diensten van Microsoft, Google en Dropbox.

NAS line-up verder uitgebreid

Voor thuisgebruikers komen er opvolgers van de populaire DS216 en DS416. De nieuwe DS218 (2-bay) en DS418 (4-bay) zijn voorzien van een 64bit ARM-processor en bieden nu volledige ondersteuning voor transcoding van 4K H.264/H.265-beeldmateriaal. Voor veeleisende thuisgebruikers of kleinzakelijke gebruikers zijn er drie nieuwe modellen in de ‘plus’-serie: de DS218+ (2-bay), DS718+ (2-bay) en DS918+ (4-bay). Waar de eerste twee modellen vooral snellere updates zijn voor hun voorgangers, met een Intel Celeron als kloppend hard en wederom ondersteuning voor 4K, is het DS918+ model vooral interessant vanwege de mogelijkheid twee M.2 NVMe SSD’s te plaatsen naast de vier drives. Deze SSD’s worden vervolgens gebruikt voor het razendsnel cachen van bestanden zonder dat dit ten koste gaat van het RAM-geheugen op de beschikbare opslagruimte van het RAID-array.

Zoals gezegd heeft Synology nu ook voor het eerst een 6-bay model aan zijn portfolio toegevoegd. De DS3018xs versterkt daarmee het segment waar ook de DS1817+ (8-bays, niet uitbreidbaar) en DS3617xs (12 bays, uitbreidbaar tot maximaal 36 bays) zich bevinden. Het typenummer verklapt al dat er maximaal 30 schijven ondersteund worden bij uitbreiding met een DX1215-unit, wat de totale opslag op 60 TB brengt. Onder de motorkap treffen we een Pentium D1508-processor op 2,2 GHz aan en het geheugen kan van 8 GB naar 32 GB worden uitgebreid. Net als bij de DS918+ ondersteunt de DS3018xs het cachen van data naar twee M.2 NVMe SSD’s, al moeten deze hier op een adapterkaart worden geïnstalleerd. Naast drie USB3.0-poorten en vier gigabit ethernetpoorten ondersteunt de DS3018xs ook 10Gbit-ethernet via het ingebouwde PCI-Express 3.0-slot.

Introduceerde Synology vorig jaar nog een flash station in rack-mount (FS3017, FS2017), dit jaar komt er een bureaumodel bij. Daarvoor hergebruikt Synology de behuizing en componenten van de zojuist genoemde DS3018xs, maar door het kleinere formaat van de schijven kan Synology maar liefst 12 SSD’s in de nieuwe FS1018 kwijt.

Mesh-networking

Sinds enkele jaren probeert Synology voet aan de grond te krijgen in de (drukbezette) router-markt. Met de RT1900ac en de RT2600ac heeft het bedrijf twee mooie routers in zijn portfolio; nu komt daar de AC2200 bij. Deze tri-band router is speciaal ontworpen voor mesh-networking. Heb je niet overal dekking in je huis, dan zet je op enkele strategische plekken een AC2200 neer. De ‘zelflerende’ routers zoeken onderling naar de beste manier om je huis van dekking te voorzien en omdat ze ook nog eens ‘zelfherstellend’ zijn, zou het geen probleem moeten zijn wanneer één van de routers uitvalt. Fijn is dat Synology huidige RT2600ac-eigenaren niet in de kou laat staan: deze router kan ook in het mesh-netwerk worden opgenomen.

DSM 6.2 zet verder in op collaboratie

Synology heeft in de afgelopen tijd al meerdere office-tools geïntroduceerd, waaronder een eigen tekstverwerker, agenda, mail en chat. De nieuwe versie van Synology DiskStation Manager (DSM) 6.2 is inmiddels in bèta gegaan en maakt duidelijk dat Synology de ingeslagen weg voortzet. Het belangrijkste bewijs hiervan is de introductie van Synology Drive, dat deels fungeert als schil om alle reeds bestaande Synology Office-documenten, en deels als concurrent gezien kan worden voor bestaande oplossingen als Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox. Uiteraard ontbreken bestands- en mapdeling, smartphone-apps en ondersteuning voor ‘vreemde’ bestandstypen niet. Chat is uitgebreid met one-click videoconferencing, polls en bots, en de eigen MailPlus-client integreert nu veel beter in Calendar wanneer het om taken en afspraken gaat.

Een ander vlak waar Synology de handschoen oppakt tegen Google en Apple is op fotogebied. PhotoStation was al een krachtig pakket, maar met het nieuwe Moments zet Synology vol in op deep learning/AI voor het herkennen van gezichten en voorwerpen. Hierdoor kan Moments automatisch albums genereren voor bepaalde gebeurtenissen of personen, en wordt het mogelijk om in foto’s te zoeken op steekwoorden als ‘fruit’ of ‘huisdieren’. Voor wie zijn foto’s al in Apple’s iCloud Photo Library of Google’s Photos opslaat is hier niets nieuws onder de zon, maar geef je jouw foto’s liever niet uit handen aan een externe partij dan lijkt Moments een uitstekende oplossing.

Voor Nederland wat minder interessant is dat Audio Station, de ingebouwde muziekoplossing in DSM, nu ook compatibel is met spraakassistent Amazon Alexa. Dat maakt het mogelijk om stemgestuurd muziek te streamen vanaf de NAS naar muziekspelers die door Alexa ondersteund worden, zoals de eigen Echo of de speakers van Sonos. Alexa is echter vooralsnog alleen beschikbaar in Amerika, Groot-Britannië en Duitsland. Over Google Home-integratie (alleen VS en VK) of HomeKit-integratie (wereldwijd beschikbaar) is nog niets bekend.

Beveiliging

Centraal thema rondom de NAS-apparaten van Synology is natuurlijk beveiliging van je data. Door gebruik te maken van intelligente RAID-methoden is je data lokaal zo veilig mogelijk, en met Hyper Backup maak je een kopie van je NAS naar een externe NAS of openbare cloud. Met Active Backup for Business komen hier nieuwe mogelijkheden bij: deze backup-oplossing laat je backups maken van VMware virtual machines, maar ook van andere computers, laptops en servers. Dankzij ‘global deduplication’ wordt hierbij voorkomen dat identieke bestanden, bijvoorbeeld die van het besturingssysteem, meerdere malen worden opgeslagen en zo veel ruimte in beslag nemen. Tevens is het mogelijk om uit deze images losse bestanden terug te zetten. Interessanter nog is de Synology Virtual Machine Manager: mocht één van de computers de geest geven, dan is het mogelijk om de machine tijdens het fysieke herstelproces te virtualiseren op de NAS, zodat deze ten aller tijde benaderbaar en operationeel is.

Als laatste introduceert Synology zijn Active Backup nu ook voor twee cloud-diensten, G Suite en Office 365. Bestanden die op deze clouddiensten staan opgeslagen worden automatisch gedupliceerd naar de NAS, inclusief versiebeheer. Op deze manier biedt de fabrikant een oplossing voor downtime van de dienst en verzekert het tegen het per ongeluk of intentioneel wissen van bestanden door medewerkers.

Beschikbaarheid en prijsinformatie van de nieuwe Synology-hardware is nog niet bekend. DSM 6.2, Calendar 2.1, Chat 2.0 en Virtual Machine Manager zijn inmiddels als bètaversie hier te downloaden voor alle courante Synology NAS-modellen: https://www.synology.com/nl-nl/beta.