3min

Je kon al elektrisch rijden met Tesla, maar vanaf volgend jaar kun je deze energie ook zelf opwekken met een dak van hetzelfde bedrijf: de Solarroof. Qua uiterlijk lijkt de Solarroof op een gewoon dak, maar het bevat zonnecellen. Volgens Tesla is dit alternatief om zelf energie op te wekken ook nog goedkoper dan de zonnepanelen waarin je via een traditionele leverancier investeert. Voor consumenten is het dus geen kwestie van energie vergelijken meer, maar louter berekenen hoe groot de Solarroof op het dak moet worden. En dat kan energieleveranciers klanten kosten.

Sterker, lichter en duurzamer

Vanaf 2018 gaat Tesla zijn Solarroof leveren in Nederland. Dat is geen moment te vroeg. Door hogere energiebelastingen gaat de energierekening van een gemiddeld gezin de komende jaren omhoog. Dat kan een aanleiding zijn om te kijken naar alternatieven, een andere stroomleverancier kan, maar beter is het om te kijken naar nieuwe initiatieven zoals de Solarroof.

De Solarroof heeft dakpannen die je niet kunt vervangen aangezien ze zijn gemaakt van gehard glas waarin zonnecollectoren zitten. Volgens Tesla is de kwaliteit echter beter dan die van een standaard stenen dakpan. Niet alleen sterker en lichter maar de innovatieve dakpannen van de Solarroof zouden bovendien even lang meegaan als het huis zelf. De Solarroof wekt daarnaast zeker 30 jaar energie op, aldus Tesla, dat de speciale dakpannen in allerlei designs op de markt gaat brengen.

De Solarroof hét alternatief?

Het is nog niet duidelijk hoeveel de Solarroof gaat kosten. Wat de prijs ook wordt, de Solarroof gaat zeker impact hebben op de Nederlandse energiemarkt.

Naast het feit dat de energierekening de komende jaren omhoog gaat, zal de zogenoemde Salderingsregeling, waarmee consumenten nu belastingtechnisch nog gunstig uit zijn als ze zelf duurzame energie opwekken, in 2020 komen te vervallen. Welk alternatief daarvoor in de plaats komt is nog niet duidelijk.

De vraag is natuurlijk hoeveel de Solarroof gaat opleveren qua energiebesparing. Ook dat is, naast de investering, nog niet duidelijk. Er zijn wel rekenmodellen in Amerika, die uitgaan van een prijskaartje van omgerekend 46.000 euro voor een dak van 186 vierkante meter dat voor 40 procent is bedekt met Solarroof dakpannen. Binnen 30 jaar zou dit een besparing van zo’n 60.000 euro aan elektriciteit op moeten leveren. Dat is dus een behoorlijk rendement. Nu bespaart een heel zuinige consument misschien een paar honderd euro per jaar op de energierekening. Kanttekening is wel dat die 46.000 euro investering gebaseerd is op een belastingvoordeel voor daken met zonnepanelen. De echte prijs kan dus zeker afwijken.

Energieleveranciers niet blij met de Solarroof

Als de prijs van een Tesla Solarroof goedkoper is dan de aanschaf van zonnepanelen via een standaard leverancier, dan is de keuze voor de consument snel gemaakt. Sommigen zullen dat uit idealisme doen, terwijl voor veel mensen ook zal gelden dat de kostenbesparing meespeelt. Of er vanaf 2018 ook massaal Solarroofs komen in Nederland is niet te zeggen.

Maar het is zeker een aantrekkelijk alternatief voor een hogere energierekening, daarnaast helpt dat in de huidige maatschappelijke trend de consument zich steeds bewuster is van het klimaat en duurzame energie. Veel mensen wekken nu al zelf energie op, maar dat gaat nog gepaard met belastingvoordelen. Hoe dat in 2020 geregeld is zal de tijd leren, maar zelf energie vergelijken en een energieleverancier kiezen zal niet voor altijd blijven.

De traditionele energieleveranciers zitten gevangen in een vicieuze cirkel: om te kunnen blijven bestaan, zullen ze de prijzen moeten verhogen. De netbeheerkosten worden immers verdeeld onder minder gebruikers. Echter, hogere prijzen dwingen mensen er juist ook toe om over te stappen naar een goedkoper alternatief. En als er dan ook nog een duurzamer alternatief op de markt komt zoals de Tesla Solarroof, zullen consumenten steeds meer zelfvoorzienend worden. En dat is mogelijk de doodsteek voor energieleveranciers.

Dit is een ingezonden bijdrage van Overstappen.nl. Via deze link kun je bijvoorbeeld energie vergelijken en besparen.