3min

Tags in dit artikel

, , ,

Peiling: Plasma en Digitale Televisie

Het WK staat voor de deur en iedereen probeert zijn graantje mee te pikken. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van televisie. Digitale televisie wordt op hoog tempo uitgerold door heel Nederland en alle kabelmaatschappijen beweren er klaar voor te zijn. Plasmatelevisies gaan als warme broodjes over de toonbank en iedereen wil op een zo groot en mooi mogelijk scherm naar het WK kijken.

De consumentenbond waarschuwt echter, want zowel plasma als digitale televisie staan nog in de kinderschoenen en kunnen nog wel eens een terugslag krijgen. Het stroomverbruik van decoders en plasmaschermen ligt hoger dan bij een normale televisie. Er wordt zelfs beweerd dat dit op kan lopen tot twintig euro per jaar aan extra stroomkosten.

De DVD kwaliteit die beloofd wordt bij deze combinaties wordt momenteel nog niet gehaald. Dan zijn er nog de verschillende contracten hoelang je aan digitale televisie vast zit, want voor iets nieuws moet natuurlijk ook betaald worden. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan deze nieuwe ontwikkeling.

Toch gaat de ontwikkeling gewoon door en zal binnenkort HD-TV beschikbaar worden. HD-TV? High Definition Television, simpel gezegd: nog betere beeldkwaliteit, vollere kleuren, scherper beeld, veel meer details, uitzendingen in breedbeeld formaat en Dolby Digital 5.1 geluid. Hier zit echter ook weer een nadeel aan. Om het allemaal zo geweldig te krijgen moet de tv zender waar je op afstemt het programma uitzenden in HD-TV kwaliteit. Tijdens het aankomende WK worden alle wedstrijden uitgezonden in HD-TV kwaliteit. Dit zijn tevens de eerste echte HD-TV uitzendingen. Volgens de consumentenbond zal dat voorlopig ook het enige zijn dat in HD-TV zal worden uitgezonden. Er is tot op heden namelijk nog geen nieuws over bedrijven / zenders die dit van plan zijn op korte termijn vaker te gaan doen.


klikbaar

Er zijn natuurlijk ook voordelen. Met digitale televisie is het mogelijk om veel meer televisiekanalen te ontvangen. In plaats van de 30 die je standaard kan ontvangenm kan je met een digitale televisie ongeveer 100 televisiekanalen bekijken. Je moet dan denken aan meer Discovery Channels, nog meer muziek kanalen, sportkanalen, filmkanalen, erotiek, regiozenders en nog veel veel meer. Daarnaast beschikt digitale tv ook over een geweldige ingebouwde tv-gids. Je kan met één druk op de knop zien waar je naar kijkt en wat er nog meer die dag op de betreffende zender wordt uitgezonden.

De kwaliteit van digitale televisie ligt hoger dan van normale televisie. De consumentenbond beweert echter dat de kwaliteit van een beeldbuis tv beter is dan van een plasmascherm. Alle verkopers zullen je echter vertellen dat dit niet waar is en een plasma veel mooier is. Ik denk dat het merk en prijsafhankelijk is. Je hebt de betere en de slechtere merken. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven en met de komst van HD-TV zal het alleen nog maar verbeteren en is iedereen binnen een paar jaar die oude beeldbuiskast vergeten, of niet?

Ik ben in elk geval van mening dat een schilderij (plasma tv) aan de muur mooier is dan een televisie met een kont van 90cm.

In elk geval is dit waar we naartoe gaan. Kleiner, mooier en functioneler.

Wat wij nu van jou willen weten is hoe denk jij erover?

Met het WK voor de deur:


Indien er nog geen plasma aanwezig is:


Indien er een plasma televisie aanwezig is:


Overige polls: