6min

Tags in dit artikel

,

Een week lang hebben diverse mediacenters de pijnbank van Techzine gezien. De mediacenters zijn nu allemaal gereviewed en het wordt dus tijd om een winnaar te kiezen… Welke presteert nu het beste en met welke ben je nu het beste af? Komt een commercieel pakket toch beter uit de bus, of ben je beter af met een opensourceprogramma?

We hebben diverse mediacenters gezien. Van Windows Media Center, wat standaard meegeleverd wordt, tot aan een opensourceproject zoals XBMC en MediaPortal. Er zijn diverse mensen die zweren bij een bepaald project / stuk software. Er zijn echter heel wat mogelijkheden. Die vooral nu erg populair worden. Dat komt mede door op de opkomst van de HTPC, ofwel de Home Theater PC.

Je ziet dat de verkopen van die apparaten steeds hoger worden. Er worden steeds meer kleine computers verkocht met een Blu-Ray-lezer en wat ‘simpele’ hardware, meestal gebaseerd op het ION-platform van NVIDIA. Dit platform kan namelijk Full HD-decoden, waardoor je toch de optimale kracht uit zo’n systeem kan halen. Maar welk pakket is nu het beste?


We hebben van alles gezien. Maar de absolute winnaar is toch wel XBMC, op een gedeelde eerste plaats met Windows Media Center. Windows Media Center doet wat het belooft en presteert ook erg goed. Het is software die nog doorontwikkeld wordt door Microsoft en die gratis meegeleverd wordt (meestal) met Windows. Daarnaast is er nog XBMC. Die volledig open-source is en ook gigantisch goed ondersteund wordt. XBMC wordt vooral op Linux erg goed vertegenwoordigd, maar heeft toch wel één nadeel. Je kan er geen televisie mee kijken. Wanneer dit geen probleem voor je is, is XBMC de beste optie. Anders kan je het beste kijken naar Windows Media Center.

XBMC is cross platform beschikbaar, terwijl Windows Media Player uiteraard alleen voor Windows beschikbaar is. XBMC heeft hierin dus wel voordelen, omdat Linux toch wat lichter is dan Windows. Dat biedt dus voordelen… In ieder geval: hieronder vind je alle conclusies nog eventjes onder elkaar. In de volgorde dat Techzine ze aanraadt.

1. XBMC

Dit mediacenter was fijn om te testen. Het pakket reageert goed en snel, voelt vertrouwd aan en is simpel in gebruik. De mogelijkheden zijn overzichtelijk en logisch aangegeven en de Nederlandse taal zoals aanwezig in het programma was eveneens goed.

Doordat er een grote gebruikersgroep achter XBMC zit zijn er veel mogelijkheden en worden de mogelijkheden ook met de dag uitgebreider. Daarnaast ontvangen ontwikkelaars veel feedback over de reeds aanwezige functies, wat het project ook doet groeien. De levendige community zorgt er dus voor dat het pakket nog beter wordt.

Concluderend lijkt het eigenlijk vast te staan. Het pakket biedt alle opties die men nodig heeft (op uitzondering van televisie, maar die hebben wij niet gemist) en biedt meer. Alles optellend komen we tot de conclusie dat dit project zeer krachtig is.

Lees hier de XBMC review.

2. Windows Media Center

Windows Media Center is een media center dat goed voldoet aan de eisen van een standaard gebruiker. Iemand die gewoon televisie wil kijken of een filmpje kan dit programma goed gebruiken.

Ook zijn de functies erg duidelijk en je kunt heel simpel op zoek naar andere computers in je netwerk om op die manier daar media vandaan te halen. Voor de rest is het programma gewoon soepel in het gebruik en je ogen doen ook niet zeer van de layout. Het is misschien voor sommige mensen wel jammer dat de interface niet echt is aan te passen, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

De digitale televisiegids is ook zeer uitgebreid, je kunt twee weken vooruit kijken en je kunt dan selecteren welk programma je wilt opnemen. Het is gewoon een degelijk programma.

Lees hier de Windows Media Center review.

3. MediaPortal

MediaPortal is een fijn systeem om mee te werken. Je krijgt meer het ‘media-gevoel’ dan bij sommige andere programma’s. Het is ook fijn om je eigen skin er aan te geven, zodat het een stuk persoonlijker kan worden, dan bijvoorbeeld Windows Media Center.

Voor de rest is het programma erg fijn in gebruik en alles is goed te vinden. Ook is het grote voordeel hieraan dat het open source is, dus je betaald er geen cent aan en er zijn genoeg uitbreidingen voor te vinden. Van codecs tot spelletjes.

Lees hier de Media Portal review.

4. Myth TV

Deze Personal Video Recorder, zoals het pakket eigenlijk genoemd wil worden, kan ook prima dienst doen als mediacenter. De plugins die hiervoor ontwikkeld zijn, zijn erg krachtig en weten goed te functioneren.

Het valt op dat het systeem ontwikkeld is voor Linux-systemen en -gebruikers. Zo is er namelijk ten allen tijde totale controle en is het mogelijk om van alles te wijzigen en te beheren. Dit soort functionaliteit is bijzonder handig, maar het zorgt er eveneens voor dat de ‘gewone’ gebruiker vergeten wordt.

En dat gebeurt ook. Het systeem is met installeren en configureren bijzonder gebruiksonvriendelijk. Dat wil zeggen, als je verstand van zaken hebt kom je er prima aan uit, maar niet zomaar iedereen zal dit pakket geïnstalleerd krijgen. Daartegenover staat wel dat het pakket vooral heel goed te gebruiken is door middel van een infrarood afstandsbediening.

Lees hier de Myth TV review.

5. SageTV

SageTV is een programma wat fijn werkt en je bent er snel aan gewend. Na een vrij lang configuratiemenu kun je direct aan de slag en alles staat eigenlijk al gelijk goed ingesteld zoals je het wilt hebben.

Het programma draait gewoon goed en er is eigenlijk niet veel op aan te merken. Het doet zijn werk zoals het dat moet doen. Gezien het programma ook niet meer biedt dan andere mediacenters is het enige nadeel dan ook de prijs, er zijn ook goede alternatieven die minder geld kosten.

Lees hier de SageTV review.

6. GB-PVR

Dit mediacenter doet wat hij belooft. Hij kan heel goed overweg met het televisiesignaal en de mogelijkheden hierin zijn voldoende. Wanneer we echter naar het totaalplaatje kijken, moeten we toch anders concluderen. Zo zijn de mogelijkheden al gauw beperkt.

Een belangrijke optie die wij zeker missen is de mogelijkheid tot indexatie zodat je gemakkelijk bij je content kan. Wat ons betreft is dit een cruciaal onderdeel van het mediacenter. Daarnaast laat de interface hier en daar ook wat steekjes vallen.

Al met al zorgt de interface en de wat weinige mogelijkheden ervoor dat het systeem misschien net een voldoende weg zou komen. Televisie kijken is erg goed gedaan, maar hierin staat de functie wel angstig alleen.

Lees hier de GB-PVR review.

7. Cyberlink

PowerCinema 6 is een fijn programma dat makkelijk in gebruik is. De prijs van het pakket is echter wel wat aan de hoge kant in vergelijking met andere mediacenterapplicaties. Ik zou het geld er in ieder geval niet voor overhebben.

Aan de andere kant krijg je er wel een TV-tuner en afstandsbediening bij, dus die hoef je dan niet meer los aan te schaffen. Maar als je puur kijkt naar de software dan is PowerCinema 6 een goed programma, dat echter niet veel extra’s biedt ten opzichte van zijn concurrenten.

Lees hier de Cyberlink PowerCinema 6 review.

8. GeeXBoX

Toen we op de website keken moesten we al concluderen dat de interface waarschijnlijk te wensen over zou laten. Dat bleek namelijk al uit de screenshots, toch hebben we de media-center onder de loep genomen.

Onze resultaten daarvan zijn ook niet bijster positief. We missen veel functies, zoals een optie om fatsoenlijk je bestanden te ordenen. Het is niet mogelijk om een andere interface in te stellen of om snel en gemakkelijk features toe te voegen.

Dan rest ons nog mede te delen dat het pakket wel degelijk potentie heeft. Versie 2 ziet er tot op heden al een stuk beter uit en wij van Techzine zijn zeker nieuwsgierig wat dit pakket te bieden heeft.

Lees hier de GeeXBox review.