6min

Tags in dit artikel

, , ,

Afgelopen donderdag ging Techzine op bezoek bij Kingston. Op een mooie locatie aan het water werd ik bijgepraat over de nieuwe producten van Kingston. Voor sommigen van jullie zal dit verhaal ook al deels behandeld zijn bij de nieuwsberichten van de CeBIT.

Kingston persconferentie – Amsterdam

Kijkend over ’t IJ van Amsterdam begon Erik Vink, Business Development manager bij Kingston Nederland, zijn presentatie. Centraal staat het jaar 2009 en 2010 oftewel, wat is er gebeurd en wat gaat er komen. “Het was een uitdagend jaar, maar een goed jaar”, aldus Vink. Wanneer je Kingston zou vergelijken met de markt als geheel hebben ze het erg goed gedaan.


De afzet is weliswaar licht gedaald maar is nog altijd hoger dan de totale markt. “Er was een lichte krimp te zien en we hebben het toch voor elkaar gekregen de afzet op een behoorlijk niveau te houden”. Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat de prijzen voor DRAM en flash weer sterk gestegen zijn. De cijfers van Kingston liegen er in ieder geval niet om. Systeem specifieke componenten (onderdelen die naar OEM’s gaan) stegen van $30 naar $50 (in één jaar). Voor geheugen steeg de ASP (average selling price) naar $40, komend van $20, een stijging van 100% dus. Flashgeheugen steeg het minste met slechts 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De schaarste op de markt en de grote vraag doet onder andere de prijs sterk stijgen.

De gemiddelde verkoopprijs ging dan misschien wel omhoog, de omzet daalde door de afwachtende houding van de consument. Toch blijft Vink positief, “we zijn zeer tevreden met het resultaat, ondanks een omzetdaling van 10%”.

SSD: The rising star

SSD is de rising star (marketing term voor een opkomend product) nu de verkopen over de 30.000 stuks per jaar zit. Vorig jaar zat de verkoop van deze solid states disks nog op 1.000 stuks per jaar. Doordat Kingston schaakt op drie borden in plaats van één (leveranciers) en profiteren van een hoge adoptiecurve wisten ze in korte tijd de afzet flink op te krikken. Op de vraag hoe overige merken het doen, “Het onderzoeksbureau zoals Gartner hebben daar nog geen goed beeld van”, “Ik denk dat we toch zeker een vierde van de Nederlandse markt in handen hebben, dus één op de vier SSD’s zijn Kingston”, aldus Erik Vink. Hij verwacht bovendien dit jaar (en de jaren erop) een groot gevecht om marktaandeel, dit zag men ook een aantal jaar geleden bij de geheugenfabrikanten.


Het Unique Selling Point van Kingston blijft de “SSD bundels” waarbij een solid state disk tezamen met inbouwbeugels en software wordt geleverd. Momenteel zijn er maar weinig fabrikanten die zoiets soortgelijks aanbieden. Nieuw zal dit jaar de “twin”-pakketten worden waarbij twee SSD’s worden verkocht als zijnde een “RAIDx”-pakketje. De 1.8-inch SSD zal tevens nog dit jaar worden gelanceerd, naar alle waarschijnlijkheid in het derde kwartaal van 2010.

Mocht je van plan zijn dit jaar een SSD te willen kopen dan komt het goed uit. Ondanks de stijgende DRAM-prijzen ligt het in de lijn der verwachtingen dat SSD goedkoper wordt door krimpende NAND’s en optimalisatie van het productieproces.

OEM’s?

“We moeten zeker de boot niet missen”, de vraag is alleen; Heeft Kingston de boot niet al gemist. Niet volgens Erik Vink, de OEM’s zullen in de toekomst ook de mogelijkheid krijgen om Kingston SSD’s in te kopen zoals o.a. Samsung al doet met de verkoop van haar SSD’s aan bijvoorbeeld Asus (netbooks).

Operation excellence, garantie en een goed R&D-team moeten ervoor zorgen dat de eigenlijk ‘kant-en-klare’ producten beter zijn dan de concurrentie. Feitelijk maakt Kingston van halffabricaten een eindproduct. Het bedrijf wil zich meer richten op klantenservice (zoals het ‘Kingston Care’-programma) en ze hebben flink geïnvesteerd in hun kennis, klanten en personeel. Dit zal zijn vruchten moeten afgeven in het aankomende jaar.

Geheugen

Na een prijzenoorlog afgelopen jaar en historisch lage prijzen voor DRAM-geheugen was eind vorig jaar het keerpunt bereikt. Dit jaar zullen prijzen van DDR2 steeds verder stijgen daar waar DDR3-geheugen qua prijs zal stabiliseren. Belangrijkste reden die genoemd werd was de steeds groter wordende groep mensen die voor DDR3-geheugen kiezen in plaats van DDR2. Er is sprake van een “upturn in industry” meer en meer chipmakers consolideren. Ook in het corporate segment kiezen bedrijven of IT’ers voor DDR3. De kostprijs van het geheugen wordt gaandeweg wat goedkoper en ook de voltages, warmteontwikkeling en timings worden steeds gunstiger. Zoals al te lezen was in de artikelen over Kingston gaat het voltage nog verder naar beneden, 1,25 V op precies te zijn. Omdat Green-IT “hot” is verwacht Kingston hiermee haar productportfolio op een uitstekende manier te vergroten.


Er werd ook de uitspraak gedaan dat DDR3 een mainstream product wordt in het 2e kwartaal van 2010. Volgens DRAM-exchange gaan de platformen die gebaseerd zijn op DDR3-geheugen tegen het einde van 2010 meer dan 90% van de nieuwe systemen uitmaken.

Flash producten?

Nauwelijks stijging in prijs maar nog steeds een ongekende populariteit is weggelegd voor flash-producten zoals USB-sticks. Het bedrijf verwacht geen grote doorbraken in 2010, hierbij doelen ze met name op USB 3.0 wat toch voor de nodige veranderingen moeten gaan zorgen. “USB 2.0 blijft leading in 2010”, aldus de vertegenwoordiger. Het gaat voor Kingston wel de nodige markten openbreken, denk onder andere aan externe harde schijven en snelle(re) USB-sticks (bovendien gaat de capaciteit van maximaal 256 GB verder omhoog). Pas in 2011 gaat de derde standaard van USB de rol overnemen van de tweede. Een compleet nieuw product worden de SDCX-kaarten. Feitelijk SD-kaarten met een extreem hoge opslagcapaciteit tussen de 64 GB en de 1 TB (2 TB schijnt ook te komen bij concurrent Patriot). Gekke van dit verhaal is dat er nog niemand is die cardreaders klaar heeft liggen, alleen Patriot heeft ons laten weten in die markt te willen springen. Kingston wilde alleen kwijt dat ze, bij genoeg vraag, wellicht ook die kant op willen maar dat er geen concrete plannen klaarliggen.

DTL+, geëncrypteerde USB-stick voor het middensegment

Sommige gebruikers hebben gewoon iets meer nodig dan alleen ‘een USB-stick’. Steeds meer mensen nemen hun gegevens mee de trein, bus of het vliegtuig in en sommige gaan iets minder discreet met die gegevens om dan anderen. Het gevolg? Het verlies van gegevens en een boze baas. Vooral ambtenaren worden vaak geplaagd door dit voorval (lijkt het wel) voor die doelgroep is er nu een kosten efficiënte oplossing.

De DTL+ is een goedkope USB-stick die voorzien is van een wachtwoord en draait op zowel Windows als Mac OS. Linux is vooralsnog niet beschikbaar en biedt absoluut geen toegang tot deze stick, helaas.

Even kort en bondig de werken van de stick uitgelegd. Plug de stick in een willekeurig USB-poort en je zult een tweetal partities zien (één verborgen), de ene partitie bevat een klein programma’tje waarin een wachtwoord ingevoerd moet worden. Windows-gebruikers die de ‘automatisch afspelen’-functie aan hebben staan krijgen een melding met de vraag of ze het .exe-bestand willen draaien. Na het invoeren van het wachtwoord wordt de onzichtbare partitie weer zichtbaar en werkt het apparaat verder als een normale stick.
Overige features zijn anti-bruteforce, een automatische reset van de drive na tien keer verkeerd invullen van het wachtwoord (drive moet geformatteerd worden). De stick onthoudt verder een serienummer, firmware, informatie over de eigenaar en welke software op de achtergrond meedraait (men hoeft niks te installeren).

Opmerkingen?

Hebben jullie nog tips aan Kingston of ergeren jullie je aan iets, dan kun je dat op Techzine kwijt. Ik zal er dan voor zorgen dat het bij de juiste persoon terechtkomt. Er werd in ieder geval enthousiast gereageerd toen ik opperde dat ze standaard een SSD-tweak utility moesten meeleveren. Dus wie weet kun jij ook je steentje bijdragen.