2min

Je bent thuis met je computer bezig en ziet dat de (draadloze) verbinding van je buurman benaderbaar is. Hij heeft geen enkele beveiliging, dus dat gaat allemaal heel eenvoudig en is eigenlijk wel erg handig. Je kan nu tweemaal zoveel downloaden, sneller internetten en als je eigen provider een storing heeft, pak je gewoon de verbinding van de buurman even. Je kan zelfs je eigen verbinding opzeggen en gratis meeliften met de buurman. Dat lijkt wel erg handig zo.

Dit mag alleen niet zomaar. Op 1 september 2006 werd de Wet Computerciminaliteit II van kracht. In deze wet staat geschreven welke handelingen met behulp van computers of waar computers een rol spelen strafbaar zijn.

Er zijn verschillende soorten van computercriminaliteit. Het gebruiken van het Open WiFi-netwerk van de buren valt onder cybertrespass, ook wel computervredebreuk (hacken) genoemd. Het gaat in deze gevallen om het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een systeem of netwerk. Dit opzettelijk (en wederrechtelijk) binnendringen in een computernetwerk of systeem is een misdrijf. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal 1 jaar of een geldboete van € 16.750,-.


In het Wetboek van Strafrecht staat dat elke vorm van het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen strafbaar is. Als je dus op het draadloze netwerk zit van je buren, ben je in beginsel strafbaar. Er is namelijk de mogelijkheid om de draadloze internetverbinding van de buren uit te schakelen of niet te gebruiken. Door het bewust gebruikmaken van het netwerk van de buren, weet je dat je je op verboden terrein begeeft. Maar natuurlijk moet de opzet en de wederrechtelijkheid nog wel bewezen worden.

Als je buurman duidelijk aangeeft dat iedereen van zijn verbinding gebruik mag maken, kan er natuurlijk geen sprake zijn van een strafbare handeling. Een netwerk met de naam "Open WiFi, kom binnen" mag je dus gewoon gebruiken. Dit geldt uiteraard ook voor publieke hotspots zoals die van de KPN of T-mobile die op veel stations, luchthavens en andere publieke gelegenheden zijn te vinden.

Met dank aan: Aecius.

Dit is een eerste blog uit wat hopelijk een hele reeks mag worden van de heer Arnoud Punt, een ervaren ICT-jurist werkzaam voor het bedrijf Aecius. Hij zal proberen om eens in de zoveel tijd een blog te schrijven over een juridisch ICT onderwerp wat in de actualiteit staat of gewoon informatief is om te lezen. Het aandragen van juridische onderwerpen is ook mogelijk, dit kan gewoon via een reactie op de blogpost.