6min

Vorige week maakte Hewlett Packerd (HP) vrijwel uit het niets bekend te stoppen met de hardwareproducten met het mobiele besturingssysteem WebOS en de pc-tak van het bedrijf te willen afsplitsen en eventueel verkopen. Inmiddels hebben verschillende financiële analisten de waarde van deze pc-tak ingeschat, de computerdivisie wordt geschat op een waarde van 8 tot 12 miljard dollar. HP zelf denkt dat de divisie minimaal 10 miljard dollar waard is.

Wij gaan dus even voor het gemak uit van een waarde van 12 miljard en stellen ons de vraag: wie gaat er 12 miljard neerleggen om meteen de grootste computerfabrikant ter wereld te worden? Is het Google of Microsoft? Of misschien wel Samsung, Oracle, Lenovo, Dell, Acer of Asus?

Waarom verkopen?

De zet van HP is om te beginnen opmerkelijk te noemen. Als je wereldwijd marktleider bent op het gebied van computerverkopen, waarom zou je die tak dan verkopen? De marges zijn weliswaar flink onder druk komen te staan de laatste jaren, maar als je de grootste bent, moet je dat voordeel kunnen benutten.

De oorzaak zit hem wellicht in de nieuwe CEO van HP, Leo Apotheker. Meneer Apotheker komt bij SAP vandaan dat een groot internationaal softwarebedrijf is. Apotheker is dus een echte softwareman en heeft minder met hardware. Vandaar ook dat in de doelstellingen van HP duidelijk is terug te zien dat Apotheker HP vooral groot wil maken op het gebied van software.

Wie op wie?

Welk groot internationaal IT-bedrijf heeft de middelen om de computerdivisie van HP te kopen en om meteen marktleider te zijn? Samsung heeft inmiddels via een blog laten weten geen interesse te hebben, dus die kunnen we alvast afschrijven. Al blijven er wel met regelmaat geruchten opduiken over een overname door Samsung, omdat dit bedrijf wordt gezien als de ideale kandidaat. Samsung schijnt echter op dit moment al veel onderdelen te leveren aan de computerdivisie van HP, wat veel lucratiever en minder risicovol is dan eigenaar zijn van de computerdivisie.
Voor partijen als Dell, Acer en Lenovo zou de computerdivisie zeer interessant zijn. Deze drie partijen zitten al in de top 10 van computerfabrikanten en zouden met een overname de onbetwiste marktleider worden. De vraag is alleen of de mededingingsautoriteiten dit zouden toestaan en of HP bereid is de computerdivisie aan een van zijn grootste rivalen te verkopen.

Een andere partij die de laatste jaren flink aan de weg timmert met zijn computerdivisie is Asus. Asus weet steeds meer marktaandeel te vergaren met zijn computerdivisie en heeft de financiële middelen om een grote overname te doen, de vraag is alleen: wil het dit ook?

Ook Oracle zou interesse kunnen hebben in de computerdivisie van HP. Het nam nog niet zolang geleden ook al Sun Microsystems over, waarmee de hardwaredivisie van het bedrijf ineens een stuk groter werd. Veel belangrijker is echter nog dat de voormalige CEO van HP, Mark Hurd, degene die de computerdivisie van HP naar grote hoogte leidde, nu bij Oracle werkzaam is. Ook heeft Oracle nog 29 miljard dollar aan contanten om overnames mee te doen.

Tijden veranderen

Recent kwamen we erachter dat de tijden aan het veranderen zijn. Vroeger had je bedrijven die software maakten en bedrijven die hardware maakten. Door de recente overname van Motorola Mobility door Google is gebleken dat een bedrijf ook beide kan doen. Het was inmiddels duidelijk dat Google op zoek was naar een patentcollectie om Android te beschermen en Motorola een goede kandidaat daarvoor was. Men had echter niet verwacht dat Google ook interesse zou hebben in de hardwaretak van Motorola. Google is met de overname van Motorola Mobility nu namelijk ook een hardwarefabrikant en lijkt niet voornemens deze door te willen verkopen. Verschillende analisten roepen nu dat de kans groot is dat meer softwarebedrijven dit voorbeeld gaan volgen. Het eerder genoemde Oracle is van oorsprong uiteindelijk ook een softwarebedrijf.

Googles werelddominantie

Google is nu met de overname van Motorola een hardwarefabrikant van smartphones, tablets en set-topboxen, zou Google ook interesse hebben om computerfabrikant te worden? Er wordt weleens gegrapt dat Google op weg is naar werelddominantie doordat het op zoveel markten actief is en zoveel bedrijven overneemt. Past een computerdivisie van HP daar dan ook bij? Het lijkt niet voor de hand te liggen dat Google een computerdivisie zou kopen, maar het is wel de manier om wederom flink te groeien. Eigenaar zijn van de grootste computerfabrikant ter wereld heeft zo zijn voordelen, zeker als je naam Google is.

Voordelen voor Google om computerdivisie HP te kopen

Goed, het nadeel voor Google is dat het ook een van de grootste partners van concurrent Microsoft zou worden omdat het niet om Windows heen kan. Chrome OS heeft best potentie, maar is absoluut geen volwaardig besturingssysteem dat zich kan meten aan Windows.

Aan de andere kant biedt een overname ontzettend veel voordelen. Zo zou Google de Windows-installatie op alle HP-systemen kunnen voorzien van een Google-schilletje, de Chrome-browser als standaardbrowser kunnen meeleveren, met Google als startpagina en standaardzoekmachine, en alle andere Google-diensten een mooie snelkoppeling kunnen geven. Dit is slechts een kleine greep uit de voor de hand liggende mogelijkheden. Maar ook zaken waar Google geen computerdivisie voor hoeft te kopen. Bij alle computerfabrikanten kan voor een bepaald bedrag je software gewoon voorgeïnstalleerd worden meegeleverd en dat kost zeker geen 12 miljard dollar.

Daarmee komen we terug op de mogelijkheden die Google wel heeft als het een computerdivisie zou kopen.

  • Google zou om te beginnen als hardwarefabrikant ook veel kosten besparen op de inkoop van hardware voor alle servers;
  • Google zou een volledig pakket kunnen aanbieden aan bedrijven, voorgeïnstalleerde werkstations welke geoptimaliseerd zijn om te werken met Google Apps, of worden meegeleverd met een duurder Google Apps account;
  • Google zou meer kunnen doen met Chrome OS, door deze aan te bieden als quickboot variant naast Windows;
  • Google zou ervoor kunnen kiezen om een bepaalde schil inclusief applicatiewinkel en integratie met andere Google-producten over Windows heen te leggen. Iets wat de introductie van Windows 8 flink zou verstoren;
  • Google zou op termijn met een volwaardig besturingssysteem kunnen komen dat kan concurreren met Windows en Mac OS X en alleen verkocht wordt in combinatie met HP-hardware, net zoals Apple doet.

Goed, enkele aangedragen voorbeelden gaan misschien wel erg ver en zijn echt uit de lucht gegrepen. Wat ik ermee wil duidelijk maken is dat een overname ontelbaar veel mogelijkheden biedt, waar jij en ik niet eens op kunnen komen. Google is de afgelopen jaren zoveel groter en zoveel breder geworden, waarom zou een computerfabrikant daar niet bij passen?

Ik acht de kans dat Google interesse heeft in de computerdivisie van HP dan ook erg groot, mede omdat 12 miljard door Google zo is terugverdiend als het voorgaande mogelijkheden ervoor terug krijgt.

Microsoft is ook een potentiële kandidaat

Mocht Google inderdaad gaan praten met HP over een mogelijke overname, dan wordt een overname van HP door Microsoft ook ineens een optie. Zoals eerder aangegeven verwachten analisten dat meer softwarebedrijven overnames gaan doen op de hardwaremarkt. Microsoft is zeker geen uitzondering, het is voor Microsoft natuurlijk wel gevaarlijk om een computerdivisie te kopen, want alle andere merken die Windows-computers verkopen, zullen niet staan te juichen. De discussie over oneerlijke concurrentie zie je al van verre aankomen, met als gevolg dat die fabrikanten mogelijk ook weer meer met Linux gaan doen.

Aan de andere kant heeft Microsoft ook veel te verliezen als een partij als Google de computerdivisie van HP koopt. Alle HP-systemen zullen dan de Google-diensten gaan promoten en niet die van Microsoft. Dat hoeft niet erg te zijn, maar wel als het gaat om de marktleider die zoveel systemen per jaar verkoopt. Microsoft zal zijn positie willen verdedigen.

Conclusie

De IT-wereld is duidelijk aan het veranderen en grote overnames zijn de afgelopen jaren geen uitzondering. Ik verwacht dan ook dat als een computerdivisie als die van HP wordt verkocht, deze eerder naar een partij gaat die enorm actief is op internet en/of softwaregebied, dan naar een van de bestaande hardwarefabrikanten die alleen hun marktaandeel ermee vergroten. Om dan toch maar een naam toen noemen dicht ik Google de meeste kans toe, gevolgd door Oracle en dan Microsoft.

Het moge duidelijk zijn dat dit een blog is met mijn persoonlijke mening, wellicht ga ik deze keer een brug te ver met mijn voorspelling en zit ik er compleet naast, maar misschien komt mijn voorspelling wederom uit (#1 en #2). Ook verneem ik graag wat jouw mening is over deze kwestie. Ik zie deze graag terug in de onderstaande reacties.