4min

Tags in dit artikel

, , ,

Het gaat al enige tijd niet goed met het Nederlandse elektronicaconcern Philips. Maatregelen als ontslagen en zelfs de verkoop van de tv-tak aan het Taiwanese bedrijf TPV Technology waren niet te voorkomen. Toch mag niet vergeten worden dat Philips een aantal unieke features heeft geïntroduceerd op de beeldschermenmarkt, waaronder Ambilight en de wat minder bekende PowerSensor.

Deze laatste is in een aantal nieuwe beeldschermen gebouwd om tot 80 procent aan energiekosten te besparen zodra het scherm niet wordt gebruikt. Dit klinkt niet slecht natuurlijk, besparen is sowieso iets wat Hollanders over het algemeen graag doen. Wij kunnen het ons echter goed voorstellen dat vooral bedrijven gebaad zullen zijn bij deze kostenbesparende apparatuur. We zijn hier vooral benieuwd of de functie goed werkt en geen irritaties oplevert door zomaar opeens in de energiebesparingsstand te springen.

Philips heeft ons de P-Line 24 inch Full HD monitor (241P4QPY) met ledbacklight en de energiebesparende PowerSensor-technologie toegestuurd. Dat is echter niet het enige ‘groene’ aan de monitor: deze is namelijk voor 65 procent gemaakt van gerecycled kunststof en heeft een schakelaar om de monitor volledig van de stroom af te sluiten. Daarnaast beschikt de monitor over een Full HD AMVA LED-display voor een extra hoge contrastverhouding. Aansluitingen zijn er voor een VGA, DVI-D en DisplayPort. Ook is er een USB-hub in verwerkt met vier USB 2.0-poorten, alsook een stereoluidspreker aan de voorkant van het scherm, met daarnaast een aantal touchbedieningsknoppen.

Na de monitor op de goede hoogte ingesteld te hebben gaan we direct kijken hoe het met die PowerSensor zit. Door middel van infraroodsignalen wordt er gedetecteerd of de persoon voor het scherm aanwezig is tot een afstand van 120 centimeter en vijf graden links en rechts van het scherm. De functie kent vijf standen: uit en één tot en met vier, waarbij de vierde stand tot de grootste afstand wordt gedetecteerd. Standaard staat de PowerSensor op de derde stand ingeschakeld, maar het leek ons verstandig om bij stand één te beginnen.

Zodra we van het scherm aflopen starten we de stopwatch. Na vijftien seconden wordt het beeld gedimd en krijgen we de melding "Saving Mode ON". Zodra we terug voor het scherm gaan zitten, ziet deze ons ook weer verschijnen en kunnen we direct weer aan de gang. Als we een tweede poging wagen en dan nog langer wachten, wordt het beeld volledig op stand-by gezet. Als we nu weer voor het scherm kruipen, blijkt het dat de PowerSensor ook is uitgeschakeld. Het scherm uit de stand-bymodus krijgen, blijkt überhaupt nog een hele opgave, aangezien er niet direct op een muisbeweging of toetsaanslag wordt gereageerd. Na het hele alfabet meermaals rond te zijn geweest krijgen we eindelijk beeld en verstellen we de PowerSensor naar de tweede stand.

Dit keer moeten we iets langer wachten, ongeveer een minuut, voor het scherm door heeft dat we niet meer aanwezig zijn. Ook wanneer we weer terugkomen heeft de monitor even nodig om ons te registreren. Bij de tweede ronde ondervinden we hetzelfde resultaat. Op naar de derde stand dan maar. We merken nu niet veel verschil met de vorige keer, behalve dat de stand-bymodus direct wordt verlaten bij het aanraken van de muis.

Eenmaal aangekomen bij de laatste stand wordt ons geduld op de proef gesteld. De stopwatch blijft maar gaan, tot opeens het scherm in stand-bymodus springt. Er is geen "Saving Mode" te zien geweest. Voor de zekerheid hebben we nog een test uitgevoerd en is er een afstand bewaard van zeker drie meter. Opnieuw wordt de energiebesparende functie niet ingeschakeld. Zetten we hem terug op de eerste stand, dan werkt alles weer prima naar behoren tot en met de derde stand. Of het aan de verlichting ligt of iets anders dat de vierde stand het af laat weten, is iets wat we niet durven te zeggen.

Dan doen we als afsluiter nog één laatste testje. Hoe reageert het scherm zodra er een film wordt afgespeeld in fullscreen en je rustig aan het genieten bent? Helaas houdt het scherm hier geen rekening mee en springt het alsnog op energiebesparing. Gelukkig kan de functie aan de voorkant van het scherm snel uitgeschakeld worden, dus een al te groot probleem is het niet. Er moet echter wel aangemerkt worden dat de PowerSensor niet werkt zodra de monitor in de portretstand wordt gedraaid, dus houd daar rekening mee.

Uiteindelijk kunnen we toch concluderen dat de PowerSensor wel een aardige feature is. Het lijkt er soms op dat de monitor zelf een beetje doet wat hij wil, maar hoe meer testen we uitvoerden, hoe minder vaak die eigen wil voorkwam. Ingebrande schermen zullen met deze functie aanzienlijk verminderd worden, vooral voor gebruikers van een tweede scherm. Ook voor bedrijven, waar het personeel vaak de monitor aan laat staan als deze niet gebruikt wordt, is deze monitor mogelijk een oplossing.