4min

Voor sommige lezers zal deze blog aanvoelen als het intrappen van open deuren, want half Nederland heeft toch al het gevoel dat ze te veel geld betalen voor abonnement voor de mobiele telefoon. Wij besloten in de cijfers te duiken en te kijken of dat onderbuikgevoel van de Nederlanders ook klopt met de werkelijkheid. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat we in Nederland te veel betalen voor ons mobiele telefoon-abonnement. Of, om het nog duidelijker te stellen zoals in de titel van deze blog; we worden genaaid door de telecomoperators.

We gebruiken hiervoor de cijfers van het World Economic Forum, welke onderzoeksresultaten heeft gepubliceerd over de telecommarkt in 141 landen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, als we kijken naar de prijzen die we in Nederland betalen, dan komt ons land niet voor in de top 50 van goedkoopste landen.

De belangrijkste vraag is wellicht waar we dan precies staan ten opzichte van die 141 landen die zijn onderzocht. Als we gaan kijken naar het bedrag dat Nederlanders per maand betalen om te kunnen bellen (belminuten), dan staat Nederland op plek 87. Er zijn dus 86 landen goedkoper dan Nederland.

Als we kijken naar mobiel internet, dan doet Nederland het iets beter, maar toch niet genoeg. Voor mobiel internet eindigt Nederland op plaats 54. Er zijn dus 53 landen goedkoper dan Nederland bij het aanbieden van mobiel internet.

Cijfers per land

Als we de exacte cijfers erbij pakken dan zien we bij het mobiel bellen dat Nederland gemiddeld 0,34 dollar per minuut betaalt. Vergelijken we dat met andere Westerse en welvarende landen, dan is te zien dat deze over het algemeen veel lagere tarieven hebben; Duitsland 0,15 dollar, het Verenigd Koninkrijk 0,31 dollar en de Verenigde Staten op 0,25 dollar. De Belgen en de Fransen zijn duidelijk een uitzondering, daar is het nog duurder met 0,57 dollar en 0,58 dollar per minuut.

Pakken we de cijfers van mobiel internet erbij, dit zijn vaste bedragen per maand, dan zit Nederland op 29,82 dollar per maand. Als we dat dan weer vergelijken met andere Westerse landen dan is Duitsland dit keer wat duurder met 36,81 dollar, maar daar staat wel een extreem laag beltarief tegenover. Het Verenigd Koninkrijk zit op 24,55 dollar en de Verenigde Staten op 19,95 dollar. In België en Frankrijk liggen de internettarieven ook lager dan in Nederland, met respectievelijk 21,82 dollar en 26,00 dollar.

Innovatie blijft uit

In Nederland is dus zowel het bellen als het internetten nogal duur. De Nederlandse telecomoperators onderscheiden zich ook niet door extreme innovatie op het gebied van nieuwe technologieën. Zo hebben we in Nederland nog geen fatsoenlijke 4G-netwerken. Er zijn hier en daar hooguit proeven, maar die netwerken kunnen alleen gebruikt worden met speciale dongles en niet met smartphones of tablets.

Prijzen in Nederland omhoog, elders omlaag

Voor wie dacht dat dit al het slechte nieuws was, hebben we toch nog meer. De prijzen zijn de afgelopen twee jaar in Nederland namelijk ook nog flink gestegen, maar de cijfers uit dit onderzoek zijn gebaseerd op het jaar 2010, dus die prijsstijgingen zijn nog niet eens meegenomen. Uiteraard zullen de prijzen in andere landen ook zijn gewijzigd in de afgelopen twee jaar, maar wij verwachten niet dat de prijzen in Nederland competitiever zijn geworden.

Zo is in Frankrijk in die periode een nieuwe telecomoperator verschenen die duidelijk in de categorie prijsvechter valt en de bestaande operators verplicht om iets aan hun prijzen te doen. In het Verenigd Koninkrijk zien we dat T-Mobile erg scherp is met een vrijwel onbeperkt abonnement dat onbeperkt bellen naar andere T-mobile-abonnees biedt in het Verenigd Koninkrijk en 2000 belminuten per maand naar andere mobiele nummers, maar ook onbeperkt SMS’en en onbeperkt dataverkeer voor slechts 36 pond per maand, inclusief een toestel.

De conclusies die we kunnen trekken is dat Nederland een duur land is om mobiel te bellen en te internetten. Ook in de uitrol van nieuwe netwerktechnologieën zoals 4G loopt Nederland hopeloos achter.

Klein beetje hoop

Toch is er nog een klein beetje licht aan het eind van de tunnel. Dit najaar worden vrijwel alle populaire mobiele frequenties in Nederland opnieuw geveild en moeten ook KPN, Vodafone en T-Mobile opnieuw gaan bieden om hun bestaande frequenties te behouden. Ook heeft de overheid bepaalde frequenties al vooraf gereserveerd, deze zijn speciaal voor nieuwe partijen. De verwachting is dat er in elk geval vijf partijen meedoen aan deze veiling, de drie eerder genoemde aanbieders, maar ook wordt verwacht dat Tele2 een bod zal uitbrengen, naast een joint-venture van Ziggo en UPC. Hiermee krijgen we in Nederland dus twee nieuwe partijen, wat ongetwijfeld goed is voor de concurrentie. Tele2 biedt op dit moment ook al mobiele telefonie aan, maar doet dit via het netwerk van T-Mobile. Of we dan ook een echte prijsvechter krijgen zoals in Frankrijk is nog maar de vraag, het biedt in elk geval hoop.