5min

De nieuwe cijfers van NetMarketShare zijn weer beschikbaar en dus doken wij in de cijfers van het eerste kwartaal van 2013. We hebben onze tanden gezet in de desktopbesturingssystemen en daaruit blijkt dat Windows 8 niet zo’n dominante groei heeft als Windows 7 of Windows Vista in dit stadium. Wel is Windows 8 al groot genoeg om elk ander concurrerend besturingssysteem het nakijken te geven. Microsoft blijft met Windows dus de markt domineren, ondanks alle berichten dat de pc-markt krimpt en de verkopen minder zijn dan in andere jaren.

Als we de cijfers per 1 april naast elkaar zetten dan valt het volgende op; Windows 8 heeft op moment van schrijven een marktaandeel van 3,17 procent. Daarmee heeft het Mac OS X 10.8 Mountain Lion al achter zich gelaten, dat OS heeft 2,65 procent. Mountain Lion is de best vertegenwoordigde uitgave van een niet Windows-besturingssysteem.

Als we niet versiespecifiek kijken, dan zien we dat Microsoft met 91,89 procent de markt domineert, gevolgd door Apple met 6,94 procent en dan Linux met 1,17 procent. Als we echter de trend volgen waarin Windows 8 gegroeid is de afgelopen maanden, dan zien we het besturingssysteem zo’n 0,5 procent wint per maand, ook in de twee maanden nadat de grote kortingsactie rond Windows 8 is afgelopen. We kunnen dus met enige zekerheid stellen dat Windows 8 alle Mac OS X-versies bij elkaar opgeteld na de zomer zal inhalen.

Als we de Windows-versies vergelijken over de laatste 12 maanden, dan zien we dat Windows XP en Windows Vista elke maand marktaandeel verliezen en dat Windows 7 en Windows 8 elke maand marktaandeel winnen. Windows 8 groeit echter harder dan Windows 7.

Toch zijn er enkele vraagtekens bij het succes van Windows 8. Microsoft is zelf uiteraard zeer positief over Windows 8, maar de fabrikanten uitten al met regelmaat kritiek. Zij hadden gehoopt dat Windows 8 de pc-markt uit het slop zou trekken, maar het tegendeel is waar. De pc-verkopen vertonen een dalende lijn en het is onduidelijk wanneer en hoeveel deze nog gaan aantrekken. Sommige fabrikanten leggen de schuld mede bij Windows 8, het besturingssysteem zou tekort schieten.

Dat de opkomst van de smartphone- en tabletmarkt ook invloed heeft op de pc-verkopen mag geen verrassing meer zijn. Dat een economische crisis ook niet echt lekker is voor de pc-verkopen is ook geen vreemde aanname. Dan is er ook nog de grote kortingsactie van Windows 8 geweest, die indirect ook invloed gehad zal hebben op de pc-verkopen. Voor 30 euro kon je je oude Windows-systeem upgraden naar Windows 8 en er zullen dus ook consumenten zijn die voor die optie hebben gekozen en daarmee een aankoop uitstellen omdat ze hun huidige laptop nu nog één of twee jaar langer gebruiken. Dat de fabrikanten door dit alles te maken hebben met een daling van de pc-verkopen lijkt logisch. Een aantal oorzaken kunnen echter net zo goed invloed hebben op de verkopen van losse Windows 8-licenties.

Al met al kunnen we stellen dat we in een unieke situatie zitten en het meten van het succes van Windows 8 heel moeilijk is. Je kan het aantal verkopen van Windows 8 naast die van Windows 7 leggen en die vergelijken. Deze cijfers pakken dan ruim in het voordeel van Windows 7 uit, maar is dat een eerlijke vergelijking? Windows 7 verscheen in oktober van 2009, toen de economische crisis pas net begon, de tabletmarkt eigenlijk nog niet bestond en de smartphonemarkt was nog zo nieuw, dat Nokia nog in 2009 nog 1,2 miljard featurephones verkocht. Bovendien konden mensen toen overstappen van Windows Vista naar Windows 7, wat min of meer als een bevrijding voelde vanwege het negatieve stigma rondom Windows Vista.

Wij denken dat de vergelijking in verkoop tussen Windows 8 en Windows Vista dan ook een betere is. De meeste consumenten waren en zijn in sommige gevallen uitermate tevreden over Windows XP en tegenwoordig ook over Windows 7, daarnaast is er een grote groep die kritiek heeft op het nieuwe besturingssysteem. Dat was bij Vista zo en dat was bij Windows 8 zo. De invloed van een economische crisis en opkomende smartphone- en tabletmarkt is helaas niet na te trekken, dit is de eerste markt die de PC-markt aantoonbaar op negatieve wijze beïnvloedt en zo’n situatie hebben we nog niet meegemaakt. Als we deze cijfers echter naast elkaar zetten dan zien we dat Windows Vista na 12 maanden een marktaandeel had bereikt van 7,86 procent. Windows 8 zit na 6 maanden op 3,17 procent. Hiermee kunnen we dus vaststellen dat Windows 8 langzamer de markt verovert dan Windows Vista. Toch is er geen enkele concurrent die Microsoft dit trucje na kan doen. Windows 8 is dus minder dominant dan zijn voorgangers, maar de concurrentie maakt nog steeds geen schijn van kans.

De toekomst zal uiteraard moeten uitwijzen hoe groot het succes van Windows 8 gaat worden. Vista is nooit echt een succes geworden, het hoogtepunt was een marktaandeel van 19,06 procent. Windows 7 is daar met een record in december van 2012 met 45,11 procent ruimschoots overeen gegaan. Het succes van Windows XP blijft waarschijnlijk eeuwig in de boeken staan, met een aandeel van 83,78 procent.

Een accelerator voor de verkoop van Windows-besturingssystemen is altijd de uitgave van Service Packs geweest. Zodra het eerste service pack verscheen, zag je altijd een grote groep die dan de overstap maakte naar het nieuwe besturingssysteem. De grootste mankementen en beveiligingsrisico’s zijn dan altijd aan het licht gekomen en inmiddels gedicht. Voor Windows 8 is de eerste grote update al aangekondigd, deze verschijnt waarschijnlijk dit najaar en gaat op dit moment door het leven als Windows Blue.

Techzine deed al eerder een zeer uitgebreide review van Windows 8, ik geloof op de langere termijn wel in het succes van Windows 8. Gebruikers moeten echter altijd wennen als je grote veranderingen maakt en staan daar vaak niet direct voor open. In mijn optiek wordt Windows 8 dan ook een groter succes dan Windows Vista en kan Microsoft zeer tevreden zijn met de huidige verkoopcijfers, zeker als je alle negatieve invloeden bij elkaar optelt.