4min

Nu de Europese verkiezingen zijn geweest, is het aan Europa om te gaan formeren en een nieuw Europees parlement en de bijbehorende Eurocommissarissen te benoemen. Dit betekent ook dat we afscheid gaan nemen van de huidige vertegenwoordigers, al zullen er ook altijd een aantal mensen blijven zitten. Eén Eurocommissaris die in elk geval niet terugkeert is Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de portefeuille Digitale Agenda. Mevrouw Kroes heeft stiekem heel wat voor elkaar gekregen, daarom een korte terugblik.

Mevrouw Kroes had haar sporen al verdiend in de Nederlandse politiek, maar in de afgelopen tien jaar heeft ze zich als Eurocommissaris opnieuw bewezen en heeft ze veel gedaan voor de technologiewereld. Op 73-jarige leeftijd gaat ze er echter mee stoppen. Aan de ene kant erg jammer, maar op haar leeftijd is dit aan de andere kant een begrijpelijke keuze. We blikken kort terug op enkele hoogtepunten uit haar Europese carriere.

In 2004 werd Kroes voor de eerste keer Eurocommissaris, ze kreeg toen de portefeuille Mededinging. Ze liet zien voor niemand bang te zijn en vaardigde de ene na de andere boete uit voor bedrijven die hun macht misbruikten of prijsafspraken maakten. De bijnaam "Nikkelen Neelie" heeft ze ook niet voor niks.

Niet iedereen zal Kroes missen

Een van de bedrijven die blij zullen zijn dat mevrouw Kroes ermee stopt is zonder twijfel Microsoft. Dat bedrijf kreeg in 2004 een boete van 497 miljoen euro, omdat het zijn macht misbruikte door Windows Media Player mee te leveren met Windows. Microsoft heeft de boete aangevochten, maar Kroes hield stand: Microsoft moest overstag. Het probleem was alleen dat Microsoft dat niet deed en daarom legde Kroes in 2006 een boete op van nog eens 280 miljoen euro. Microsoft bleef mevrouw Kroes tarten en dat resulteerde in 2008 in een nieuwe boete van maarliefst 899 miljoen euro. Microsoft had verzaakt technische informatie te verstrekken over de eigen serversoftware, waardoor andere bedrijven geen software voor dat platform konden ontwikkelen. In totaal legde Kroes 1,7 miljard euro boete op aan Microsoft.

Sindsdien brengt Microsoft in Europa naast de normale Windows-versies nog steeds Windows N-versies uit, die N betekent dat die Windows-versie niet is voorzien van Windows Media Player, Skype en andere audio- en video-applicaties.

In de periode waarin Kroes verantwoordelijk was voor Mededinging deelde ze voor 9 miljard euro aan boetes uit. Haar voorganger Mario Monti was in zijn periode goed voor ‘slechts’ 3,2 miljard euro.

Recht door zee en technisch onderlegd

Mevrouw Kroes is een politicus met een unieke stijl. We zien tegenwoordig veel politici die veel woorden gebruiken maar eigenlijk niets zeggen, dat geldt niet voor mevrouw Kroes. Ze blinkt echt uit in kennis en gaat recht op haar doel af. Mevrouw Kroes weet op 73-jarige leeftijd meer van computers, internet en de techwereld dan de gemiddelde 20-jarige. Ze weet altijd waar ze over praat, zeker over de techwereld, en dat kunnen we helaas niet van alle politici zeggen. Een goed voorbeeld hiervan is onze eigen minister Opstelten.

In de afgelopen vijf jaar was mevrouw Kroes verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. Een post die ze eigenhandig belangrijk heeft gemaakt. Zo heeft ze netneutraliteit voor heel Europa ingevoerd, wel in een wat strengere vorm dan ze van plan was, maar ook heeft ze de telecommarkt hervormd. Vanaf 15 december 2015 verdwijnen de roamingkosten in Europa, je kan dan in heel Europa bellen en internetten vanuit je bundel, zonder bij te betalen. Dat hebben we echt te danken aan mevrouw Kroes.

De laatste tijd hamert mevrouw Kroes steeds op hoe belangrijk innovatie is voor Europa en dat er meer in moeten worden geïnvesteerd. Er gaat veel te weinig geld naar de Digitale Agenda, in haar optiek zijn er bijvoorbeeld veel te veel investeringen in bijvoorbeeld de landbouwsector. Als Europa meer zou investeren in bijvoorbeeld nanotechnologie of connectiviteit, dan kan dat echt zijn vruchten afwerpen. Met de huidige budgetten heeft Europa op technologisch vlak echt het nakijken en zijn landen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea veel verder. Zoals het er nu naar uitziet kan mevrouw Kroes daar weinig meer aan veranderen, ze heeft de basis gelegd: haar opvolger of opvolgster zal dit moeten bewerkstelligen.

Einde van een tijdperk

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat mevrouw Kroes ermee gaat stoppen, in mijn optiek weet zij de juiste wegen in Brussel te bewandelen om snel de juiste veranderingen door te voeren. Het beeld van de politiek is toch vaak dat het een vrij traag proces is en wat mij beteft weet mevrouw Kroes dat goed te omzeilen. Aan de andere kant kunnen we iemand van 73 jaar het niet kwalijk nemen dat ze ermee stopt.

Voor haar opvolger of opvolgster de zware taak om deze lijn vast te houden en door te zetten.

In totaal zijn er op Techzine meer dan 100 artikelen verschenen over Neelie Kroes, wat ons betreft heb je dan je stempel wel op de technologiewereld gedrukt. Mevrouw Kroes bedankt!