6min

Het is vandaag alweer 30 jaar geleden dat Microsoft de eerste versie van Windows op de markt bracht. Windows was de opvolger van MS-DOS en introduceerde voor het eerst een grafische interface. Sindsdien is er veel veranderd en staat Windows 10 nu voor de grootste uitdaging tot op heden.

In 1985 verscheen de eerste versie van Windows, het bedrijf had twee jaar gewerkt aan de eerste versie van Windows, wat in die tijd ontzettend lang was. Microsoft zag Windows toen nog niet als een besturingssysteem maar meer als een grafische schil voor MS-DOS. Windows was het eerste stukje software dat niet meer met de command line werkte en waarvoor je een muis kon gebruiken. Mensen moesten op dat moment ook leren om met de muis te werken, iets wat nu bijna niet voor te stellen is.

In Windows 1.0 werden een aantal applicaties meegeleverd die vandaag nog steeds in Windows zitten, denk daarbij aan Kladblok, Paint, Rekenmachine en Write wat later werd omgedoopt tot Wordpad.

Een groot succes werd Windows 1.0 niet, verschillende andere partijen waaronder Apple waren op dat moment al veel verder. Ook Windows 2.0 dat in 1987 verscheen kon gebruikers niet echt bekoren, het grote succes van Windows kwam pas bij versie 3.0, daarvan wist Microsoft 10 miljoen exemplaren te verkopen. Voornaamste reden van het succes was dat de grafische interface er een stuk beter uit zag door de introductie van VGA-kaarten, hierdoor konden er meer kleuren gebruikt worden. Verder konden vensters over elkaar heen bewegen, deed het configuratiescherm zijn intrede en kon Windows 3.0 veel beter omgaan met het geheugen.


Windows 3.0 was ook de eerste versie van Windows waarbij een SDK werd meegeleverd zodat ook andere mensen applicaties konden ontwikkelen voor het besturingssysteem. Daarna volgde Windows 3.1 en ondersteuning voor het afspelen van video. Door het succes van Windows 3.1 had Microsoft de financiële middelen om flink te groeien en extra ontwikkelaars in dienst te nemen zodat een volgende Windows-versie nog groter en nog beter zou worden.

Het volgende grote succes voor Microsoft is dan ook Windows 95, het eerste besturingssysteem met de startknop, het besturingssysteem waar Microsoft het internet begint serieus te nemen en Internet Explorer dominant in aanwezig is. Een gigantische stap voorwaarts ten opzichte van Windows 3.1 Windows 95 wordt groots geïntroduceerd en Microsoft verdient opnieuw bakken met geld, mensen lagen destijds op de stoep te wachten om Windows 95 aan te kunnen schaffen. Ook deed Plug & Play zijn intrede bij Windows 95 waardoor veel hardware automatisch werd gedetecteerd en geïnstalleerd.

Daarna volgde Windows 98 en Windows 98 SE, beide besturingssystemen wisten het succes van Windows 95 te herhalen en Microsoft had de pc-markt vanaf dat moment echt in zijn greep.

Ook de zakelijke markt werd gedomineerd door Microsoft, maar met Windows NT. Microsoft had in 1993 Windows NT 3.1 op de markt gebracht, dit was de eerste versie van de zakelijke Windows. De verschillen tussen Windows 3.1 en Windows NT 3.1 waren op dat moment nog erg klein. Daarna verschenen nog Windows NT 3.5 en Windows NT 4.0. Vooral Windows NT 4.0 is enorm lang in veel bedrijven gebruikt, deze versie was min of meer gelijk aan Windows 95. Het belangrijkste verschil tussen Windows NT en de consumentenversie was dat de kernel van Windows anders was opgebouwd, NT staat volgens Bill Gates voor New Technology.

Rond de eeuwwisseling bracht Microsoft Windows ME en Windows 2000 uit. Windows ME was het laatste op DOS gebaseerde besturingssysteem en bleek al snel enkele grote bugs te bevatten, waaronder een groot probleem met het geheugen. Windows 2000 was eigenlijk Windows NT 5.0 en veel consumenten besloten die versie te installeren in plaats van Windows ME. Dat was Microsoft niet ontgaan en daarom besloot het in 2001 om Windows XP op de markt te brengen, de eerste consumentenversie die gebaseerd was op de NT-technologie.


Windows XP was op dat moment echt weer een grote stap voorwaarts, het besturingssysteem was veel stabiele,r plug & play werkte nog vele malen beter. Het afspelen van audio en video kreeg een nog grotere rol binnen Windows en ook werd het aanleggen van netwerken een heel stuk makkelijker. Windows XP heeft op dit moment nog steeds een behoorlijk marktaandeel wereldwijd terwijl de ondersteuning voor het besturingssysteem in april 2014 is gestaakt. Inmiddels is het niet veilig meer om Windows XP te draaien.

Met de introductie van Windows XP veranderde Microsoft zijn visie op de consumenten en de zakelijke markt. Kort daarna verscheen namelijk Windows Server 2003. Vanaf dat moment werden de normale versies zowel door consumenten als zakelijke gebruikers gebruikt, zakelijk kwam er echter een apart besturingssysteem voor servers, met de passende naam Windows Server. Deze strategie hanteert het bedrijf vandaag de dag nog steeds.

Na Windows XP verscheen Windows Vista, deze versie van Windows werd geen succes, Microsoft probeerde de beveiliging op te voeren door gebruikers elke keer een popup voor te schotelen als een applicatie administrator rechten nodig had, de zogenaamde User Account Control (UAC), een feature die gebruikers enorm irriteerde en daarom door de meeste werd uitgeschakeld. Verder wist Windows Vista ook niet te overtuigen en moesten veel drivers worden aangepast en doordat hardwarefabrikanten niet zo snel waren bleven veel mensen bij Windows XP.

Met de introductie van Windows 7 was alles weer anders, dat besturingssysteem maakte wel indruk en alle problemen die in Windows Vista zaten waren opgelost. Windows 7 was wel een besturingssysteem waar mensen warm voor liepen en dat is vandaag de dag dan ook nog steeds het meest dominante besturingssysteem van Microsoft.

Vanaf Windows 95 tot en met Windows 7 is één ding altijd hetzelfde gebleven en dat is de startknop en het startmenu. Visueel zijn er wel kleine wijzigingen doorgevoerd in elke Windows-versie, maar gebruikers wisten bij elke nieuwe Windows-versie hoe ze moesten beginnen. Maar toen verscheen Windows 8, een compleet nieuwe Windows-versie waar Microsoft de startknop en het startmenu had geschrapt. Microsoft wilde inspelen op de opkomst van touchscreens en besloot dat leidend te maken bij het nieuwe Windows-ontwerp.


Hoewel Windows 8 enorm innovatief is en best enkele goede innovaties kent, zijn gebruikers er over het algemeen niet van gecharmeerd. Het is teveel zoeken en het is simpelweg te verschillend met Windows 7, gebruikers zijn zeer kritisch en daardoor is het sentiment rond Windows 8 nooit echt positief geweest. Microsoft heeft nog geprobeerd met Windows 8.1 een hoop van die kritieken weg te nemen en aanpassingen door te voeren, maar het sentiment krijgt het niet meer omgebogen. Windows 8 en Windows 8.1 lopen uit op een mislukking.

Eind juni van dit jaar verschijnt dan Windows 10, een nieuwe versie van Windows waarin de startknop en het startmenu terugkeren in Windows. Microsoft heeft de kritiek ter harte genomen en heeft besloten de gebruikers tegemoet te komen. Windows 10 is duidelijk een doorontwikkeling op Windows 7 waarbij het de goede features van Windows 8 heeft meegenomen. Daarnaast doet Microsoft iets wat het in het verleden nog nooit heeft gedaan, het geeft Windows 10 gratis weg aan iedereen met een Windows 7 of Windows 8-licentie. Gebruikers kunnen tot 1 juli 2016 gratis ugpraden naar Windows 10.


Daarnaast is Windows 10 een universeel besturingssysteem dat straks moet werken op pc’s, tablets, smartphones, de Xbox One en zelfs toegepast kan worden in de Internet of Things. Ik schrijf straks omdat Windows 10 Mobile op dit moment nog niet officieel beschikbaar is. De belangrijkste features die Microsoft in Windows 10 heeft meegenomen uit Windows 8 zijn de Windows Store en de interactieve tegels. Waardoor het besturingssysteem ook zeer geschikt blijft voor smartphones en tablets.

Of Windows 10 wel weer het succes gaat worden waar Microsoft op hoopt is op dit moment moeilijk te zeggen. Als we naar de geschiedenis kijken zou dat wel moeten, maar de markt is natuurlijk ook enorm veranderd. Inmiddels zijn Android en iOS ook grote spelers en veel activiteiten zijn verplaatst van de pc naar een smartphone en een tablet. Op dit moment groeit Windows 10 in een rap tempo, maar uiteindelijk zal het mobiel ook een grote rol moeten gaan spelen en daarvoor moet Windows 10 Mobile eerst beschikbaar komen.

Tot slot nog deze video van de introductie van Windows 95, waarschijnlijk is Microsoft het enige bedrijf dat op deze manier op het podium durft te gaan staan met alle directeuren. De kans dat het bedrijf dit nog een keer zal doen is overigens nihil.