5min

Het rommelt in het Nederlandse telecomlandschap, de grote drie; KPN, Vodafone en T-Mobile, zijn dat niet lang meer. Alle drie de telecomproviders zijn onderwerp van overnames of fusies, dat betekent dat er iets gaat veranderen in Nederland en ik denk dit jaar nog. Eerder deze week maakte Vodafone bekend aan Techzine dat het in gesprek is met Liberty Global om samen een joint-venture op te richten om daar Vodafone Nederland en Ziggo in onder te brengen. Een idee dat in mijn optiek gedoemd is te mislukken, ik snap de voordelen, maar in mijn optiek is er een veel betere optie, samen KPN overnemen, opsplitsen en verdelen.

Liberty Global en Vodafone in één bed is gedoemd te mislukken

Liberty Global en Vodafone zijn twee bedrijven die in tientallen landen actief zijn. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat de bedrijven elkaars grootste concurrenten worden in een groot aantal van deze landen. Liberty Global bezit voornamelijk vaste kabelnetwerken en wil in die regio’s nu ook mobiele netwerken gaan opzetten of overnemen. Bij Vodafone is het andersom, die bezit voornamelijk mobiele netwerken en juist actief worden met vaste netwerken. De bedrijven hebben eerder geprobeerd om een hele grote deal te sluiten, maar dat is mislukt.

Een wereldwijde fusie tussen Liberty Global en Vodafone, het uitruilen of overnemen van een aantal van elkaars dochterondernemingen, een complete overname, het is niet gelukt. De bedrijven verschillen daarover teveel van mening. Wat nu als laatste optie is overgebleven is het opzetten van een joint-venture In Nederland en daar Vodafone Nederland en Ziggo in onder te brengen.

Liberty Global en Vodafone in één bed?

Als de bedrijven alleen in Nederland samen verder gaan in een joint-venture betekent dat, dat ze alle investeringen, kosten en winst gaan delen. Voor Vodafone is het grote voordeel dat ze dan vast internet kunnen aanbieden in Nederland via het coax-netwerk van Ziggo. Terwijl Ziggo dan een "eigen" mobiel netwerk tot zijn beschikking krijgt om eigen mobiele diensten op aan te bieden.

De voordelen zijn duidelijk, maar laten we ook even de nadelen bekijken. Er zal om te beginnen een merk moeten verdwijnen, gaan ze dan Vodafone schrappen of Ziggo? Beide merken zijn sterk vertegenwoordigd in de markt en eigenlijk is een van de twee schrappen altijd een vorm van kapitaalsvernietiging. Beide merken aanhouden is geen optie, want dan maken er twee merken gebruik van het coax-netwerk van Ziggo, een onwenselijke situatie. De Nederlandse politiek zal dan zeker haar zin gaan doordrammen dat andere merken ook toegang moeten krijgen tot het coax-netwerk, bijvoorbeeld Tele2, want als het met twee merken kan, dan kan het ook met drie, vier of vijf merken.

Een ander nadeel voor dit soort bedrijven is dat ze het altijd eens moeten zijn over de strategie en de investeringen die nodig zijn. Uiteindelijk bepaalt dat hoe groot het kostenplaatje en de winst of misschien wel het verlies zal zijn. Dat moeten de bedrijven het elk jaar over eens zijn, dus niet eenmalig maar zolang deze joint-venture bestaat. Daar is misschien wel uit te komen maar als je straks in 10 landen elkaars grote concurrent bent en vervolgens rond de tafel moet om een strategie uit te stippelen voor de Nederlandse markt staan die gesprekken toch wat onder druk.

Beter alternatief: KPN overnemen, opsplitsen en verdelen

Er is een veel beter alternatief en dat vereist slechts een eenmalige samenwerking tussen Liberty Global en Vodafone. De bedrijven zouden samen KPN kunnen overnemen, om vervolgens de mobiele divisie van KPN inclusief alle winkels af te splitsen van het bedrijf, waarbij Liberty Global deze mobiele divisie van KPN in handen krijgt en Vodafone de rest, de vaste netwerken. Een overname waar de waakhonden waarschijnlijk geen bezwaar tegen hebben, omdat de concurrentie in de markt niet veranderd want het aantal spelers blijft in principe gelijk.

Uiteraard hangt er aan zo’n overname een prijskaartje, op dit moment is KPN zo’n 15 miljard euro waard volgens de huidige beurswaarde. Om marktleider te worden op de telecommarkt moet Liberty Global waarschijnlijk zo’n 7 miljard euro ophoesten. Dat betekent dat Vodafone voor de rest, waaronder de koper- en glasvezelnetwerken zo’n 8 miljard euro op tafel moeten leggen.

KPN is betaalbaar

Als je de bedragen gaat vergelijken met overnames en vraagprijzen dan is de overname van KPN misschien nog wel een koopje ook. Liberty Global kocht Ziggo voor 10 miljard euro. Voor dat geld kregen ze een groot gedeelte van de vaste aansluitingen in Nederland in handen, maar ze hadden daarvoor al UPC gekocht dat ook goed was voor een groot gedeelte. KPN is qua vaste internetaansluitingen ongeveer net zo groot als Ziggo nu, het kopernetwerk is minder goed als het coaxnetwerk, maar heeft nog wel degelijk toekomt. Daarnaast is het glasvezelnetwerk van KPN al enorm groot en vele malen uitgebreider dan dat van Ziggo. Een prijs van 8 miljard voor alle vaste netwerken van KPN is dan ook een koopje.

Het mobiele netwerk van KPN bezit de meeste mobiele klanten van Nederland. KPN heeft zo’n 35 procent van de mobiele markt in handen, exclusief de Telfort-klanten, dus KPN zit waarschijnlijk net boven de 40 procent. Vodafone heeft zo’n 30 procent van de markt in handen en T-Mobile 20 procent. T-Mobile staat nu in de etalage voor 3 miljard euro, even aangenomen dat dat een reële vraagprijs is, dan is 6 a 7 miljard voor twee keer zoveel klanten geen hoog bedrag. Zeker niet als Liberty Global daarmee direct marktleider wordt. Daarnaast kunnen alle KPN-winkels worden omgebouwd tot Ziggo-winkels.

Natuurlijk is KPN overnemen, opsplitsen en verdelen ook niet zonder nadelen, valkuilen en obstakels, maar het zorgt wel voor een eenmalige samenwerking tussen twee bedrijven die hoe dan ook elkaars concurrent gaan worden. Daarnaast hoeven ze de winst niet te delen, wel moeten ze eenmalig flink kosten maken.

KPN en T-Mobile zijn gewoon ter overname

KPN zal het zelf niet snel zeggen, maar het bedrijf is wel degelijk te koop. Bij KPN rommelt het namelijk al enige tijd, sinds Carlos Slim, de Mexicaanse eigenaar van América Móvil, probeerde om KPN over te nemen. In Nederland raakte ineens de politiek en allerlei aandeelhouders in paniek, want mocht het Nederlandse KPN wel in handen vallen van een Mexicaan. Uiteindelijk werd de overname geblokkeerd en droop Carlos Slim af om waarschijnlijk nooit meer terug te keren. Inmiddels heeft KPN zijn dochters in België en Duitsland verkocht om financieel sterker te worden en aandeelhouders tevreden te houden, maar ondertussen wordt het bedrijf alleen maar kleiner. Zeker met de komst van één Europese telecommarkt binnen enkele jaren gaat KPN het niet redden, het bedrijf wordt hoe dan ook overgenomen, de vraag is meer hoelang het nog duurt.

Bij T-Mobile Nederland is het een ander verhaal, dat bedrijf staat gewoon in de etalage, het moederbedrijf Deutsche Telecom heeft geld nodig, het bedrijf gaat gebukt onder een hoge schuldenlast en in de Verenigde Staten is er een nieuwe frequentieveiling op komst waar geld voor nodig is. Liberty Global heeft interesse getoond om T-Mobile Nederland over te nemen, maar volgens de laatste berichten is het bedrijf inmiddels afgehaakt en zal T-Mobile Nederland nu waarschijnlijk in handen vallen van investeerders.