11min

Als je de IT-markt langere tijd volgt, dan zie je dat er om de zoveel jaar nieuwe partijen opstaan in specifieke segmenten die de wind mee lijken te hebben. Je zou Rubrik ook zo kunnen zien binnen de markt voor back-ups en disaster recovery. Het bedrijf groeit hard in ieder geval; begin vorig jaar werkten er zo’n 250 mensen, inmiddels is men de kaap van de 1000 werknemers al voorbij. Dan kun je zeggen dat de gang er goed in zit in ieder geval. Maar wat is Rubrik eigenlijk voor bedrijf? Wij kregen recent de mogelijkheid om te spreken met Bipul Sinha, mede-oprichter en CEO van het bedrijf. Daarnaast hebben we tijdens een demo van Jerry Rijnbeek, VP of Sales Engineering EMEA en APAC, kunnen zien hoe het platform er uitziet en hoe het werkt. In dit artikel kun je over beide zaken meer lezen.

Bipul Sinha heeft in het verleden als engineer gewerkt bij Oracle en is daarna richting venture capitalism (durfinvesteren) gegaan. Hij is tevens board member geweest bij Nutanix, een bedrijf waar Rubrik veel overeenkomsten mee heeft als het gaat om de algemene filosofie. We komen hier verderop nog even op terug.

Hij was in Nederland vanwege de opening van het nieuwe kantoor in Amsterdam. Nederland is volgens hem een goede keuze als je gaat uitbreiden. De community is er sterk (enkele van de beste bloggers over virtualisatie zijn Nederlands volgens hem) en nieuwe technologie wordt er snel omarmd. Dat laatste is belangrijk, want Rubrik vliegt het organiseren van back-ups duidelijk anders aan dan de partijen die we tot nu toe gesproken hebben.

Daarnaast profiteert Rubrik op dit moment ook van de trend dat grote partijen steeds vaker gaan samenwerken met kleinere. Nog maar 10 tot 15 jaar geleden gingen bijna alle organisaties voor de veilige keuze van een groot merk. De uitspraak ‘nobody ever got fired for buying IBM‘ was lange tijd ook echt waar. Tegenwoordig moet iedereen volgens Sinha wel werken met een startup, omdat daar de ontwikkeling zit.

Rubrik is ontstaan in de cloud

Born in the cloud is een term die je tegenwoordig vaak tegenkomt als het over de nieuwste en hipste bedrijven gaat. Dat geldt ook zeker voor Rubrik, dat vier jaar oud is. Wat daarmee eigenlijk bedoeld wordt is dat een bedrijf zich niet druk hoeft te maken om zogeheten legacy, technologie uit het verleden die ondersteund moet blijven worden. Voor een deel levert die legacy uiteraard ook nog geld op, dus ermee stoppen is geen optie. Dat zouden klanten op zijn zachtst gezegd ook niet zo’n goed idee vinden.

De ontwikkeling van een platform wordt echter beperkt door die legacy. Niet alles uit het verleden is immers geschikt voor wat het heden kan bieden. Dit kan tot op zekere hoogte wel opgelost worden door de code van je platform voor het grootste gedeelte te herschrijven. Dat is echter niet echt efficiënt te noemen en wil je zeker niet te vaak doen. Veeam, een van de concurrenten van Rubrik met de nodige legacy, heeft iets dergelijks gedaan bij versie 9.5, update 3 van hun Availability Suite. Volgens wat wij hebben vernomen, is 90 procent van de code van dat platform opnieuw geschreven voor die versie.

Het feit dat het herschrijven van die code bij Veeam samenvalt met toegevoegde ondersteuning voor de cloud, is geen toeval. Rubrik is cloud-native en dus volgens Sinha bij uitstek geschikt voor deze tijd. Sinha is zich er terdege van bewust dat ook Rubrik op termijn legacy gaat krijgen. Dat is onvermijdelijk natuurlijk, maar kun je ook zien als een teken dat je succesvol geweest bent in het neerzetten van een bedrijf. Zijn ambitie is dan ook om met Rubrik een bedrijf te bouwen dat 30 jaar meegaat.

Analogie met Nutanix

Tijdens ons gesprek wanen we ons af en toe even terug in Nice, waar we in november vorig jaar bij .NEXT van Nutanix waren. Veel van de doelstellingen van Rubrik komen namelijk overeen met die van Nutanix. Het gaat vooral over gebruikservaring en -gemak. Dit kan uiteraard te maken hebben met het verleden van Sinha als board member bij Nutanix. Je kunt het echter ook zien als een teken van deze tijd. De nadruk ligt hier steeds meer op. Infrastructuur moet onzichtbaar gemaakt worden, alles wordt software-defined en hardware-agnostisch en het moet vooral allemaal zo eenvoudig worden als het bedienen van een iPhone. Vanwege de legacy van bedrijven zoals Commvault en Veeam, zullen die dit volgens Sinha nooit kunnen bieden op het niveau waarop Rubrik dit aanbiedt.

Sinha vergelijkt Rubrik ook nog met de homepage van Google. Op het oog is het alleen een zoekbalk, maar er zit zoveel meer achter. Dat wil hij met Rubrik in de sector waarin het bedrijf actief is, ook bereiken.

Een gevolg van de focus op gebruiksgemak is dat het inrichten van je infrastructuur voor back-ups en disaster recovery door veel minder mensen gedaan kan worden. Sinha haalt een voorbeeld aan van een bedrijf waar eerst zes mensen daarvoor verantwoordelijk waren. Vijf van die zes kunnen na het inzetten van Rubrik iets anders gaan doen binnen het bedrijf. Op deze manier heeft het dus ook effect op hoeveel werk je met hetzelfde aantal mensen kunt verzetten.

Data management

Uiteindelijk valt het maken van back-ups onder de paraplu van datamanagement. Op dat vlak heeft Rubrik met Polaris recent ook nog een grote aankondiging gedaan op dit vlak. Polaris is in de basis een softwareplatform dat wordt aangeboden door Rubrik en waarmee je vanuit een centraal punt al je data op alle locaties (datacenter, cloud) kunt doorzoeken en ook kunt beveiligen. Het maakt evenals andere producten van Rubrik gebruik van open API’s, dus er kunnen ook third-party applicaties voor gemaakt worden. Een dergelijk centraal system of record biedt ook veel mogelijkheden voor het met behulp van AI (machine learning, uiteindelijk ook deep learning) analyseren van al je data als bedrijf. Daar kun je ongetwijfeld de nodige inzichten uit halen.

Met Polaris zet Rubrik als het ware een stapje omhoog in de dataketen. Waar het tot nu toe vooral ging om het inrichten van de infrastructuur van het bedrijf op het gebied van back-ups en disaster recovery, kan er nu ook van bovenaf iets met de data zelf gedaan worden.

Rubrik in de praktijk

Bij Techzine hebben we graag een beeld bij de producten en diensten waarover we schrijven en uiteindelijk een oordeel moeten vellen. Vandaar dat we van een platform dat we nog niet eerder hebben behandeld eigenlijk altijd een demo willen zien. Dat hebben we dus ook bij Rubrik gevraagd. Jerry Rijnbeek was gelukkig ook bereid om een dergelijke demo te geven, iets wat nog steeds niet alle bedrijven graag doen. Hieronder gaan we dan ook wat dieper in op de technologie achter Rubrik.

API’s zijn de basis

Een van de belangrijkste eigenschappen van Rubrik is dat het volledig API-driven is. Er hoeven dus geen agents te worden geïnstalleerd bijvoorbeeld. API-driven is nodig, omdat dit de enige manier is waarop datgene wat Rubrik doet, aangestuurd kan worden vanuit een algemeen framework. Doordat Rubrik opgericht is in een wereld waarin de cloud er ook al was, hebben ze geen legacy en kunnen ze alles in de cloud aan elkaar knopen. Waar een partij zoals Veeam behoorlijk wat werk moet verrichten om ondersteuning voor de cloud te kunnen bieden (wat ze inmiddels kunnen overigens), heeft Rubrik native ondersteuning voor Azure, Google Cloud en AWS.

Niet iedereen is een klant voor Rubrik

De nadruk op moderne omgevingen en dus het links laten liggen van legacy, brengt ook met zich mee dat niet iedereen bij Rubrik terecht kan. Daar is Rijnbeek zich terdege van bewust. Hij vindt dat echter geen probleem. Ze gaan weleens gesprekken in met een potentiële klant waarbij het snel duidelijk is dat het geen klant voor hen is. Een dergelijke klant gebruikt dan te veel legacy-producten en -diensten. Het is dan niet logisch om met Rubrik in zee te gaan voor de volledige omgeving. Vaak zien ze dat dergelijke klanten Rubrik inzetten voor een deel van de omgeving, om de rest in een latere fase toe te voegen.

Uiteindelijk heb je als nieuwe speler zoals Rubrik het voordeel dat de markt langzaam maar zeker naar je toe groeit natuurlijk. Dat betekent dat potentiële klanten die nu nog niet kunnen worden bediend, over een paar jaar misschien wel klaar zijn om met Rubrik in zee te gaan. Tot die tijd zit er nog enorm veel groeipotentieel voor Rubrik in de markt bij meer voor de hand liggende klanten.

Sinha laat er in ons gesprek overigens geen misverstand over bestaan dat Rubrik als het aan hem ligt zo groot mogelijk wordt. ‘We’re not here to co-exist‘, zijn de woorden die hij gebruikt als we stellen dat concurrenten misschien ook samen de markt groter kunnen maken.

Volledig netwerkgebaseerd

Maar goed, terug naar het platform. Rijnbeek benadrukt tijdens de demo wederom dat het allemaal draait om gebruiksgemak. De omgeving is volledig netwerkgebaseerd en draait binnen 20 minuten. Dit is mede mogelijk doordat alle bronnen automatisch ontdekt worden. Daarnaast wordt er ook global deduplication toegepast op de data. Dat laatste is behoorlijk gangbaar in deze wereld overigens. Opvallend is verder dat er niet zoiets bestaat als een Rubrik-training. Als je een beetje thuis bent in de materie, weet je binnen een minuut of twintig hoe het in elkaar zit.

We moeten ook inderdaad toegeven dat we – met de omgevingen van concurrenten in het achterhoofd – blij verrast waren over hoe de interface eruit ziet en hoe deze werkt. Wat ons betreft mag Rubrik zeker claimen dat het gebruiksgemak erg belangrijk vindt. Maar vaar vooral niet blind op ons oordeel. Hieronder zie je een demo die Rubrik heeft gemaakt van het platform:

Op de vraag wat de benadering van Rubrik nu wezenlijk anders maakt dan die van concurrenten, wijst Rijnbeek op de intelligentie engines die worden gebruikt. In grote omgevingen is het volgens hem niet te doen om back-ups door mensen op gezette tijden te laten maken. Daarvoor gebruikt Rubrik dus speciale engines. Als klant voer je alleen een Service Level Agreement (SLA) in. Daarin geef je onder andere aan hoe vaak je een back-up wilt hebben. De engines houden bij wanneer het meest geschikte moment is. Ze passen zich daarnaast ook continu aan. Zet je er een hele berg VM’s bij in je omgeving, dan wordt ook daar de SLA meteen op toegepast.

Pull-mechanisme

Het platform van Rubrik werkt middels een pull-mechanisme. Er worden vanaf het platform requests gedaan, van buiten hoeft er geen actie ondernomen te worden. Dat betekent dat het van buitenaf niet benaderbaar is. Er staan standaard geen poorten open. Er gaan natuurlijk wel poorten open als er vanaf het platform iets binnengehaald moet worden. Die gaan echter ook meteen weer dicht als dit is gedaan. Gekoppeld aan de end-to-end encryptie van de verbindingen, is het platform dus van nature behoorlijk veilig.

CloudOut en CloudOn

Twee andere zaken die Rijnbeek graag toe wil lichten tijdens onze demo, zijn CloudOut en CloudOn. CloudOut houdt in dat je gededupliceerd kunt schrijven en lezen vanuit de cloud. Deduplicatie (wat Rijnbeek met afstand de belangrijkste doorbraak op het gebied van back-ups noemt) houdt in dat er van opgeslagen gegevens niet overal doublures bestaan. Er is maar één instantie aanwezig. Dit zorgt er uiteraard voor dat je veel efficiënter omspringt met de aanwezige opslag. Onder de streep bespaar je hier als bedrijf veel mee.

Met CloudOut hoef je maar een enkel bestandje terug te halen vanuit de cloud om te weten welke blokken er nieuw zijn. Je hoeft dan alleen die blokken maar op te halen op het moment dat je ze nodig hebt. Dat scheelt enorm in de kosten. Bij een clouddienst betaal je doorgaans voor wat je gebruikt. Dat is met CloudOut beduidend minder dan wanneer je iedere keer een volledige back-up binnen moet halen.

Met CloudOn is het mogelijk om te booten in de cloud in het geval van disaster recovery. Je kunt applicaties booten, maar technisch is het ook al mogelijk om een volledig secundair datacenter in de cloud te booten.

We zouden het bijna vergeten: de Brik

Rubrik’s Cloud Data Management valt onder het kopje software-defined en kan eigenlijk overal draaien en met alle niet-legacy omgevingen en producten overweg. Je kunt het dus in de cloud draaien, maar ook on the edge, zoals dat in goed Nederlands tegenwoordig heet. Hiermee bedoelt Rubrik dat het dan niet op het hoofdkantoor van een organisatie draait, maar bij een nevenvestiging.

Je zou het bijna vergeten, maar het platform van Rubrik kan ook gewoon op fysieke apparatuur op locatie draaien. Je kunt een dergelijk apparaat van Rubrik zelf aanschaffen. Hij gaat door het leven als een Brik en is te krijgen in vele gedaantes. Van modellen voor kleinere omgevingen met 192 GB aan DDR4-werkgeheugen en 9 x 4TB HDD gekoppeld aan 3 x 400GB SSD tot modellen met 384 GB DDR4-werkgeheugen en 12 x 10TB HDD en 4 x 400GB SSD. Er is er ook nog eentje met schijven die hardwarematige encryptie ingebouwd hebben. Deze is met name bedoeld voor omgevingen waar hogere beveiligingseisen gelden. Bij alle andere modellen wordt de encryptie softwarematig gedaan. Verder is het vermelden waard dat het ‘gewoon’ Intel x86-gebaseerde apparaten zijn. Op de overzichtspagina van Rubrik zie je de verschillende modellen in meer detail.

Gebruik je trouwens liever hardware van HPE (ProLiant) en Cisco (UCS) om het platform van Rubrik op te draaien, dan is dat ook mogelijk. Dit kan het geval zijn als je als bedrijf je volledige infrastructuur hebt gebouwd op bijvoorbeeld HPE of Cisco. Het maakt Rubrik eigenlijk allemaal niet zoveel uit waar je het draait. De Brik is een relatief laagdrempelige manier om ermee aan de slag te gaan, maar uiteindelijk gaat het toch om de software. Wil je die liever ergens anders draaien (binnen bepaalde parameters), dan vindt Rubrik dat ook prima.

De toekomst: zijn we er al?

Het is uiteraard niet zo dat Rubrik overal al kan worden gebruikt. Zo worden op het gebied van de hypervisors Vsphere, Hyper-V en Akropolis AHV ondersteund, maar wordt aan ondersteuning voor bijvoorbeeld KVM en OpenStack nog hard gewerkt. Dat komt er ook zeker aan. In de eerste vier jaar van het bestaan van Rubrik is men vooral druk bezig geweest om een enorme inhaalslag te maken. De komende jaren zal moeten blijken hoe hard de ontwikkelingen zullen blijven doorgaan.

Sinha laat er tijdens ons gesprek met hem geen twijfel over bestaan hoe Rubrik te werk zal blijven gaan. Zo zullen ze bij hun roots blijven en zich openstellen voor third-party ontwikkelaars, ook als het gaat om Polaris. Het Rubrik-platform als geheel wordt daar alleen maar sterker van, dus dat snappen we heel goed. Het is daarnaast ook de moderne manier van werken. Van een modern bedrijf zoals Rubrik verwachten we eigenlijk ook niet anders.

Het einddoel? Een platform neerzetten dat je qua impact kunt vergelijken met dat van Salesforce. Dat is in ieder geval erg ambitieus, maar dat moet je als bedrijf ook zijn natuurlijk als je ook echt iets wilt bereiken. Wij gaan het in ieder geval goed in de gaten houden.