3min

Wellicht heb je er zelf ook één of zelfs meerdere thuis staan: iPod-speakers met een 30 pins-aansluiting. Apple heeft deze aansluiting sinds 2012 in stappen afgezworen ten faveure van de Lightning-poort, daardoor heb je wellicht net als ik nog ergens een onbruikbare speaker staan.

De aanleiding

Ik was medio 2011 erg blij dat ik van mijn familie een Yamaha TSX-140 kreeg voor mijn verjaardag. Ik had er in de elektronicawinkel al enige tijd mee doorgebracht en wist dus wat ik kon verwachten; Een prima speaker met de mogelijkheid om mijn iPhone erop te plaatsen en op die manier muziek af te spelen. AirPlay was destijds nog niet zo ingeburgerd als nu en op dat moment was deze TSX-140 dan ook een puike aanwinst.

Maar tijden veranderen. De speaker klinkt nog altijd even goed, maar sinds ik een iPhone 5 heb, kon ik mijn telefoon er niet meer op aansluiten. Aangezien de TSX-140 zeker geen koopje is, moest ik een oplossing vinden. Middels lullige adapters kon ik mijn iPhone wel op de speaker aansluiten, maar dat werkte toch niet echt ideaal. Er komt door zo’n adapter meer kracht op de aansluiting te staan en het leek me een kwestie van tijd voordat dat mis zou gaan.

Mijn tijdelijke oplossing vond ik in de vorm van een werkloze iPod Classic. Die mediaspeler heb ik in de speaker gezet, maar dan moest ik toch weer elke keer moeite doen om de muziekcollectie op die muziekspeler up-to-date te blijven houden. Er moest een betere oplossing zijn.

En daar was de Dolry HiFi Stone

Alsof ik het destijds had aangevoeld, waren er rond de tijd dat ik me aan deze oplossing begon te ergeren net enkele nieuwe accessoires aangekondigd. Die accessoires konden mijn oude speaker omvormen tot een AirPlay-systeem. Daarmee zou ik niet alleen mijn nieuwe iPhone en de speaker met elkaar kunnen verbinden, het zou zelfs draadloos kunnen.


Ik koos de Dolry HiFi Stone uit om de proef op de som te nemen, maar er zijn inmiddels ook een aantal alternatieven te vinden zoals de Auris Skye. Dat vermeld ik omdat Dolry inmiddels opgeheven lijkt te zijn. De website werkt bijvoorbeeld niet meer. Het gaat in dit artikel dus niet zo zeer meer om de Dolry HiFi Stone, maar om het idee over het algemeen.

Gebruikservaring na enkele maanden

Het proces dat je moet doorlopen om de Dolry HiFi Stone werkend te krijgen is enigszins omslachtig, maar wel vergelijkbaar met andere accessoires. Je hebt onder andere een applicatie nodig om het kleinood aan je eigen WiFi-netwerk te hangen. De app voor de HiFi Stone kan je downloaden vanuit de App Store of vanuit Google Play. Om met Android gebruik te maken van de Dolry HiFi Stone heb je een app met DLNA-ondersteuning nodig, bij iOS-apparaten kan je elke app met AirPlay-ondersteuning gebruiken.

Als de HiFi Stone eenmaal is geïnstalleerd, is het een fluitje van een cent en hoef je deze alleen te selecteren wanneer je er opnieuw gebruik van wilt maken. De kwaliteit van de muziek lijkt identiek aan hetgeen je krijgt als je een apparaat op de poort van de speaker zou aansluiten. Wel is er natuurlijk enige vertraging merkbaar als je bijvoorbeeld een volgend nummer selecteert, doordat de draadloze verbinding nooit zo snel kan zijn als met een draadje.

Conclusie

Hoewel deze oplossing een redelijk prijskaartje draagt, is het wel eentje die je meer geeft dan je voorheen uit je speaker hebt kunnen halen. Op het apparaat waarop je eerder alleen iPods en iPhones kon aansluiten, kan je dan bijvoorbeeld ook Androids en laptops aansluiten en dat gebeurt dan natuurlijk ook nog eens draadloos. Je kan je muziek dus ook nog eens op afstand bedienen.

Het is in mijn ogen dan ook zonder twijfel de moeite waard om eens in overweging te nemen, als je nog een werkloze iPod-speaker hebt staan, zeker als die destijds honderden euro’s heeft gekost. Je kan ook voor een oplossing met Bluetooth gaan in plaats van WiFi, maar dat werkt toch minder elegant omdat de reikwijdte van Bluetooth aanzienlijk kleiner is.