3min

Microsoft en Google zouden een stokje hebben gestoken voor de introductie van laptops waarop zowel Windows 8 als Android draaien. Deze systemen zouden in staat zijn om snel te schakelen tussen de twee besturingssystemen, waardoor ze meeliften op beide ecosystemen. De techgiganten voelen echter weinig voor die combinatie. Ik moet zeggen dat ik er persoonlijk ook niet echt voor warmloop, ik zie liever een dualboot systeem met Windows 8 en Chrome OS. Mijn vraag aan de fabrikanten is dan ook: Wanneer kunnen we die verwachten?

Vorige week werd bekend dat zowel Microsoft als Google een stokje zouden steken voor een laptop waarop zowel Windows 8 als Android draait. De techgiganten beconcurreren elkaar liever met aparte systemen dan dat ze samen op één systeem aanwezig zijn. Daar valt op zich wel iets voor te zeggen, gezien beide besturingssystemen geschikt zijn voor tablets en op die formfactor het verschil willen maken.

Ik zie persoonlijk veel meer in een combinatie van Windows 8 en Chrome OS op een laptop, het verbaast mij ook dat er nog geen fabrikant is geweest die een dergelijk model heeft uitgebracht. Wel heeft Google ervoor gezorgd dat de complete Chrome OS-functionaliteiten binnen Windows 8 kunnen werken vanuit de Chrome-browser, maar dat is toch wat anders aangezien Windows 8 dan ook op de achtergrond draait en dat ongetwijfeld meer vraagt van de accuduur, dan wanneer Chrome OS los zou worden opgestart.

Google heeft in het verleden al aangegeven dat ChromeOS niet is ontworpen voor een dualboot-omgeving, maar dat is vrij simpel te omzeilen via een aparte opslagcapaciteit van 16GB waarop Chrome OS draait, plus een aparte knop om de laptop op te starten in Chrome OS in plaats van een normale Windows 8-omgeving. Er zijn genoeg moederborden die verschillende BIOS-versies kunnen opstarten, dus een aparte bootloader voor Chrome OS is dan ook niet onmogelijk.

Voor veel mensen zou een laptop met zowel Windows 8 als Chrome OS een ideale oplossing kunnen zijn, zeker voor mensen die veel onderweg zijn. Als je op kantoor bent, kan je prima vanuit Windows werken met alle geavanceerde applicaties tot je beschikking, maar als je onderweg bent kan je vanuit het lichtere Chrome OS wat tekst verwerken, spreadsheets maken en wellicht in combinatie met mobiel internet je e-mails beantwoorden.

In mijn optiek zou Google er goed aan doen om dergelijke ondersteuning in te bakken en mogelijk te maken, omdat dit Chrome OS ten goede komt en het anders een kwestie van tijd is voordat Microsoft straks met een uitgeklede Windows-variant komt die vergelijkbaar is met Chrome OS. Zeker nu de leiding in de handen van Satya Nadella ligt. Nadella is immers de voormalige topman van Microsoft’s clouddivisie.

De enige reden die ik kan bedenken is dat beide techgiganten hier eveneens op tegen zijn. Microsoft wil natuurlijk geen concurrentie en Google hoopt door deze combinatie te voorkomen meer Chromebooks te kunnen verkopen. In mijn optiek is het prijsverschil tussen een Chromebook (250 á 300 euro) en een redelijk Windows 8-systeem (500 á 600 euro) nog steeds vrij groot. Er is in elk geval nog geen fabrikant geweest met de ballen om het te bouwen, dus bij deze een oproep aan Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Packard Bell, Samsung, (Sony) Vaio en Toshiba om een dergelijk systeem te bouwen.

Mocht een fabrikant willen reageren op deze blog dan horen we het natuurlijk graag!