5min

Canonical brengt elk half jaar een nieuwe versie van het besturingssysteem Ubuntu uit, op 17 april staat de volgende versie op het programma. Dan komt de langverwachte Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS beschikbaar. Elke Ubuntu-versie komt uit met een nummering die staat voor het jaar en de maand waarin deze beschikbaar is gekomen. In dit geval staat 14.04 voor 2014, april. Verder krijgt elke versie ook een eigen naam, nu is dat Trusty Tahr. De letters LTS horen niet bij de naam, deze staan voor Long Term Support. Deze versie van Ubuntu wordt namelijk voor een periode van vijf jaar ondersteund met updates, waardoor deze versie ideaal is voor servers.

De trouwe wilde geit

Waar Ubuntu mede om bekend staat, is de keuze van de bijzondere namen voor elke versie van het besturingssysteem. Namen zijn beter te onthouden dan een reeks getallen, net als dat een domeinnaam veel beter te onthouden is dan een IP-adres. Voor Ubuntu 14.04 is de naam Trusty Tahr gekozen. Een Tahr is een wilde geitachtige en Trusty betekent trouw of betrouwbaar. Trusty Thar is dus een trouwe wilde geit.

5 jaar lang een stabiele basis

De afkorting LTS staat voor Long Term Support, wat gegarandeerde ondersteuning gedurende 5 jaar betekent. Elke 2 jaar verschijnt er een nieuwe LTS-versie van Ubuntu die 5 jaar wordt ondersteund, daartussen verschijnt er elke 6 maanden een soort tussenversie die slechts 2 jaar ondersteund wordt. Gedurende de 5 jaar wordt de beschikbare software voorzien van updates om de stabiliteit en veiligheid te waarborgen. Een LTS-versie van Ubuntu staat ervoor garant dat software van begin tot eind zonder grote wijzigingen beschikbaar blijft. Tussentijds worden geen grote updates naar nieuwere softwarevarianten geforceerd. Hiermee wordt verzekerd dat een server stabiel blijft en dat updates enkel voor verbeterde stabiliteit en verhoogde veiligheid zorgen, zonder dat men voor verassingen komt te staan.

Weloverwogen softwarekeuze

Elke 2 jaar wordt een keuze gemaakt welke versies van alle software worden meegeleverd met een nieuwe LTS-versie. Dit wordt weloverwogen gedaan, omdat van alle software een bijzonder stabiele en veilige versie beschikbaar moet zijn die minimaal 5 jaar ondersteund moet worden. Het zal niet de nieuwste versie zijn, want daarvan moet eerst nog bewezen worden dat die ook stabiel en veilig genoeg is. Ook zal het niet een te oude versie zijn, omdat de versie wel 5 jaar mee moet kunnen.

Ubuntu LAMP-stack wordt flink stuk sneller

Linux-systemen, waaronder Ubuntu, worden al sinds jaar en dag gebruikt in zogenaamde LAMP-stacks. LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL en PHP. Een combinatie van software waar bijzonder veel webapplicaties gebruik van maken. De belangrijkste verschillen tussen de LAMP-stack van Ubuntu 12.04 LTS en Ubuntu 14.04 LTS zijn daardoor erg interessant.

Apache 2.4

De webserver Apache heeft een flink aantal verbeteringen meegekregen in Apache 2.4. Ubuntu 12.04 gebruikt nog Apache 2.2 als basis en deze zal in Ubuntu 14.04 dus worden bijgewerkt naar Apache 2.4.

Voor Apache 2.4 zijn de meest noemenswaardige verbeteringen:

  • Ongeveer 30% sneller;
  • Verbruikt minder geheugen;
  • Kan meer gelijktijdige verzoeken afhandelen;
  • Toegangscontrole is vereenvoudigd, waarmee de kans op foutieve instellingen met alle risico’s van dien verleden tijd moeten zijn;
  • Log- en configuratiemogelijkheden zijn verbeterd en uitgebreid.

NGINX: The need for SPDY

Apache verliest meer en meer terrein aan NGINX, een moderne en vooral bijzonder snelle webserver. Het is om deze reden interessant om ook de verschillen voor NGINX uiteen te zetten. Van NGINX wordt versie 1.4 meegeleverd met de nieuwe versie van Ubuntu. Sinds versie 1.1 die in Ubuntu 12.04 werd meegeleverd is de meest interessante verbetering de toevoeging van de nog experimentele SPDY-module.

SPDY wordt uitgesproken als speedy en is voornamelijk ontwikkeld door Google. De doelstelling van SPDY is een beter alternatief op HTTP-versie 1.1. Hogere snelheden in datadoorvoer zijn mogelijk door betere datacompressie, prioritering en encryptie. Het surfen naar een webpagina kan tot 44% sneller worden wanneer SPDY gebruikt wordt. Inmiddels ondersteunen vrijwel alle browsers het SPDY-protocol.

Er worden geen cijfers genoemd over algemene snelheidsverbeteringen van NGINX in deze nieuwe versie. Vergeleken met het sneller geworden Apache 2.4 is NGINX alsnog een factor 3 tot 5 sneller.

PHP 5.5 tot 30% sneller

De immens populaire scripttaal PHP komt met versie 5.5 in Ubuntu 14.04, waar Ubuntu 12.04 nog als basis PHP 5.3 beschikbaar heeft. PHP 5.4 kwam destijds te laat beschikbaar om mee te nemen in Ubuntu 12.04 LTS, PHP 5.5 is inmiddels sinds vorig jaar beschikbaar en dus slaat Ubuntu in de LTS-versies één grote release van PHP over. Met 25% snellere scriptuitvoer liet PHP5.4 een enorme verbetering zien. PHP 5.5 is een fractie sneller dan PHP 5.4. Ten opzichte van PHP 5.3 is PHP 5.5 ongeveer een derde sneller.

De technische vernieuwingen sinds PHP 5.3 zijn vooral uitbreidingen in functionaliteit. De meest noemenswaardige verbeteringen voor systeembeheerders zijn:

  • Er is nu geen noodzaak meer om een alternatieve OpCode-cacher te installeren, daar de functionaliteit nu standaard ingebouwd is. Een OpCode-cacher zorgt voor aanzienlijk snellere scriptuitvoer.
  • CommandLineInterface (CLI) scripts kunnen nu met een titel gestart worden, wat meer duidelijkheid schept.
  • De start- en stop-scripts zijn nu gebaseerd op systeem als vervanger van de aloude init.d-scripts.

Voor ontwikkelaars zijn er diverse uitbreidingen, de belangrijkste:

  • Het is veel eenvoudiger een echt veilige wachtwoordauthenticatie op te zetten middels ‘password_hash()’.
  • De lang door ontwikkelaars gevraagde ‘generators’ komen eindelijk beschikbaar. Het is nu mogelijk met slechts een enkele functie een dataset te doorlopen, zonder dat regels aan complexe code benodigd zijn.

MySQL 5.6 is sneller en beter te beheren

Naast MySQL 5.5 dat beschikbaar kwam in Ubuntu 12.04 zal in Ubuntu 14.04 MySQL 5.6 beschikbaar komen. MySQL 5.6 komt met enorm veel verbeteringen waar pagina’s over volgeschreven kunnen worden.

Een aantal verbeteringen uitgelicht:

  • Aanzienlijk sneller en schaalbaarder op grote systemen in veel situaties.
  • Online DDL. Het wijzigen van een tabel zoals bijvoorbeeld het hernoemen kan nu in veel gevallen plaatsvinden zonder dat de hele tabel gekopieerd moet worden. In bijna alle gevallen blijft de tabel voor de gebruikers beschikbaar. Een enorm verbetering die zeer nuttig is bij werkzaamheden aan grote tabellen.
  • InnoDB Full-Text Search. Waar in het verleden de foutgevoelige storage engine MyISAM gebruikt kon worden voor Full-Text searches, werd het afgelopen jaar meer en meer gebruikgemaakt van losse search engines als Sphinx en ElasticSearch. Kwalitatief uitmuntend, maar het kost moeite om de data gelijk te houden. In veel gevallen zal InnoDB Full-Text Search voldoen, waardoor enkel MySQL nodig is voor het opslaan van data en het snel kunnen doorzoeken van deze data.
  • Replicatie is aanzienlijk verbeterd en werkt sneller. Diverse verbeteringen zorgen voor een kleinere kans op falende replicatie.

Hier zijn slechts een aantal veelgebruikte software uitgelicht. Het is duidelijk dat vooral op het gebied van prestaties stappen zijn gemaakt. Veel ontwikkelaars en systeembeheerders kunnen niet wachten om met Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS aan de slag te gaan.

Zoals gezegd komt Ubuntu 14.04 Trusty Tahr op donderdag 17 april beschikbaar.

Ingezonden door Erwin Bleeker, Solutions Architect bij hostingprovider True.