4min

De CEO van Apple, Tim Cook, heeft opnieuw in een interview laten weten dat Apple geen toekomst ziet in het samenvoegen van een iPad en een MacBook. Beide systemen draaien op een ander besturingssysteem en die samenvoegen is eerder ook al door Apple afgeschoten. Volgens Cook wil Apple de beste tablet en de beste Mac maken. Allemaal leuk en aardig, maar Cook kan er niet omheen dat de iPad Pro wel erg dicht in de buurt komt van de prestaties van de MacBooks. Ik voorzie dan ook een andere toekomst, namelijk het schrappen van het Mac OS-besturingssysteem.

Apple gelooft niet in het samenvoegen van de twee besturingssystemen of het samenvoegen van de iPad en de MacBook. Beide beslissingen kan ik respecteren en ik zie ook niet hoe Apple iOS en Mac OS zou moeten samenvoegen, dit kan eigenlijk alleen door zeer grote radicale aanpassingen te doen in Mac OS, want grote aanpassingen in iOS met als resultaat dat de apps moeten worden herschreven is ongeveer de domste beslissing die het bedrijf kan maken, dat verwacht ik dan ook zeker niet.

De strategie die Microsoft met Windows 10 hanteert is echter wel enorm goed, één besturingssysteem voor alle soorten apparaten. Het moet nog wel zijn vruchten gaan afwerpen, maar dat bedrijf is goed op weg. Recent doken er berichten op dat Google inmiddels al twee jaar werkt aan een pc-versie van Android, waarmee ook dat besturingssysteem mogelijk op alle fronten gaat meedoen.

Apple wil ook op alle fronten meedoen en daarom zie je dat iOS steeds breder wordt toegepast met onder andere tvOS en watchOS. Uiteindelijk is Mac OS toch een beetje een vreemde eend binnen het Apple-beleid, Apple is zeer streng en wil zoveel mogelijk controle behouden, Mac OS is echter een op unix gebaseerd besturingssysteem en daardoor zeer open en moeilijk te controleren of te beperken. In mijn optiek blijft er dan maar één keuze over en dat is Mac OS als besturingssysteem schrappen en alleen doorgaan met iOS en daarop gebaseerde besturingssystemen zoals tv OS en watch OS.

Proces dat jaren duurt

Het is onmogelijk om Mac OS van de een op de andere dag te schrappen. Daarmee zou het bedrijf ook enorme imagoschade lijden en dat wil Apple te allen tijde voorkomen, want Apple’s imago is waarschijnlijk het belangrijkste bedrijfsbezit. Het bedrijf zal er waarschijnlijk voor kiezen om de iPad (Pro) lijn steeds verder uit te breiden, ook met toetsenborden en muizen, eerst zullen deze de plek gaan innemen van de MacBook Air. Apple zal zijn marketing daar op afstemmen zodat de iPad Pro-verkopen die van de MacBook Air gaan overnemen, daarna kan het eenvoudig de stekker trekken uit deze productgroep.

De eerste speldenprik is al uitgedeeld door Cook door vorige week bij de presentatie van de iPad Pro de vraag te stellen: "Waarom zou je nog een pc kopen?" Die vraag viel direct verkeerd bij een bepaalde groep mensen waarop Cook zich nu herstelde door te zeggen dat de Mac wat hem betreft niet in de pc-categorie valt.

Die iPad pro kan nog weleens heel groot worden

Als de iPad Pro echt hoge verkoopaantallen gaat bereiken zal Apple erop aan gaan sturen dat er ook steeds meer professionele software beschikbaar komt. In het meest gunstige geval besluit Adobe om de complete Creative Suite beschikbaar te maken voor iOS, in een ongunstig geval zal Apple zelf Final Cut Pro en andere professionele software op iOS beschikbaar moeten maken.

Daarna zal Apple ergens moeten beginnen met het afbouwen van het MacBook Pro-portfolio en het opbouwen van een enorme high-end iPad Pro. Dit zal de moeilijkste stap zijn en kan nog jaren duren.

Voordelen

De voordelen voor Apple om alleen nog iOS als besturingssysteem te hebben zijn best groot. Het eerste voordeel is dat het nog maar één besturingssysteem hoeft te onderhouden. Het tweede voordeel is dat gebruikers dan op het zeer gesloten iOS-besturingssystemen zitten met een gigantische hoeveelheid apps waar het de volledige controle over heeft en waarbij het van elke verkoop 30 procent van de omzet krijgt. Het is op dit moment al vrij lastig om dat te omzeilen en dat zal ongetwijfeld zo blijven. Bij Apple is controle enorm belangrijk, het bedrijf is in tegenstelling tot andere techgiganten zeer gesloten, zowel met zijn producten als qua communicatie. Dat is niet toevallig, dat is een bewuste keuze.

Als de iPads de Macs vervangen dan bevat elk product een eigen Apple A-chip en deze zijn een stuk goedkoper dan de dure Intel-chips die Apple nu moet inkopen voor de Mac-producten. Qua prestaties heeft Apple de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt en Apple zit niet ver meer van de pc-prestaties vandaan. Als bij Apple de inkoop op onderdelen goedkoper wordt betekent dat meer marge op het product en dus meer winst.

Een ander voordeel is dat de ondersteuning die Apple moet bieden op de producten zal dalen, want doordat iOS zo gesloten is, kan je het besturingssysteem eigenlijk niet om zeep helpen, zodat er ondersteuning nodig is. Bij Mac OS X is dat nog vrij eenvoudig. Als Apple minder ondersteuning hoeft te geven, heeft het minder kosten en dus meer winst.

Je kan aan elke Mac-gebruiker de vraag stellen, wat heeft Mac OS X te bieden dat je niet of theoretisch niet op iOS kan krijgen of kan doen? Veel verder dan ondersteuning voor meerdere gebruikers, het Adobe-pakket, high-end games en een ruime ondersteuning voor bestandsformaten zal deze waarschijnlijk niet komen.

Natuurlijk blijven er altijd hele specifieke gebruiksdoelen open staan, bijvoorbeeld voor ontwikkelaars, maar ook dat is grotendeels af te dekken met iOS, mocht dat onmogelijk zijn is het voor Apple misschien wel iets wat het kan missen als kiespijn, bijvoorbeeld het ontwikkelen van Android-apps. Ik denk dat Apple over een jaar of vijf best zonder Mac OS kan, als het dat zou willen…