Naar de cloud: de drie belangrijkste investeringen

Abonneer je gratis op Techzine!

Besparen op kosten? Ga naar de cloud. Het is immers pay per use. Toch vallen de kosten vaak hoger uit dan gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van Pb7 Research onder 294 IT-beslissers, uitgevoerd in opdracht van Telindus. Hoewel je bijvoorbeeld bespaart op overbodige licenties, staan daar andere belangrijke investeringen tegenover. Zoals geld steken in security, management tools en kennis. Deze kosten worden nog wel eens over het hoofd gezien, of niet goed ingeschat. Hoe breng je de kosten van een overgang naar de cloud in kaart en nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat het uiteindelijk kostenbesparend is?

De kosten in beeld gebracht

Om te bepalen of de overgang naar de cloud zorgt voor kostenbesparing of niet, moet je logischerwijs eerst je huidige IT-kosten weten. Hierbij is er sprake van een onderscheid tussen directe en indirecte kosten. Onder directe kosten vallen onder andere infrastructuur, internetconnecties, opslag en capaciteit, onderhoud, huisvesting van je datacenter, beheer, kennis en expertise. Deze kosten zijn over het algemeen eenvoudig te berekenen. Hoewel de indirecte kosten minder omvangrijk zijn, moet je ze zeker niet onderschatten. Deze verborgen kosten duiken vooral op tijdens storingen of security-incidenten die bijvoorbeeld zorgen voor omzetverlies. Wanneer het huidige kostenplaatje in kaart is gebracht, kan je deze vergelijken met de kosten van een transitie naar de cloud. Naast de vanzelfsprekende kosten voor het netwerk, opslag en datacapaciteit, zijn de drie hieronder beschreven investeringen nodig om applicaties goed te laten draaien in de cloud.

Investeren in kennis

Ook al heb je de benodigde ICT-kennis in huis, cloud computing vergt vaak meer expertise. Wanneer deze diepgaande kennis ontbreekt zijn er drie mogelijkheden om deze in huis te halen: in de vorm van nieuwe medewerkers, middels een ervaren externe partij of door het opleiden van eigen mensen. Dat laatste kost echter geld en veel tijd. Het vinden van geschikte kandidaten is tegenwoordig ook een enorme uitdaging. Daardoor ben je al snel aangewezen op een derde partij. De kennis die nodig is betreft het ontwikkelen, ontwerpen, installeren, integreren én beheren van de cloud. Zo zijn er allerlei tools waarmee je cloud-apps kan implementeren en beheren. Het analyseren en migreren van applicaties is specialistisch werk. Niet iets wat je er even bij doet. Om bedrijfsprocessen via de cloud daarom soepel te laten verlopen, is het noodzakelijk om te investeren in kennis.

Investeren in management tools en analytics tooling

Er zijn talloze management tools beschikbaar om bronnen te beheren, kosten te ramen en om teamleden effectief te laten communiceren. Hoewel sommige tools als losse software beschikbaar zijn, zijn de meeste webgebaseerd. Aangezien niet elk bedrijf dezelfde wensen of behoeften heeft, is het verstandig om vooraf te bepalen welke oplossingen het meest geschikt zijn. Uiteindelijk moeten de tools betrouwbaar zijn, makkelijk in gebruik en bovenal bedrijfsprocessen versnellen en vereenvoudigen. Waar management tools meestal gaan over het monitoren en beheren van infra of apps, gaan analytics tools nog een stap verder. Deze zijn onmisbaar in het verschaffen van inzicht om zo de juiste beslissingen te nemen en/of bedrijfsprocessen aan te passen. Investeren in goede tools is daarom sterk aan te raden.

Investeren in security

Wanneer je als bedrijf eenmaal kiest voor cloudcomputing, ligt de focus in het begin voornamelijk op het implementeren. Uiteraard is het belangrijk dat alles goed functioneert, maar een optimale beveiliging is nog essentiëler. Het is daarom opmerkelijk dat vijftien procent van de ondervraagde IT-beslissers duidelijk van mening is dat hun cloudverbindingen niet optimaal beveiligd zijn. Dat terwijl zowel cloudproviders als hun klanten te maken hebben met verschillende beveiligingsrisico’s zoals datalekken en malwarebesmettingen. De verantwoordelijkheid van een goede cloudsecurity ligt bij beide partijen. De provider moet ervoor zorgen dat zijn infrastructuur veilig is en dat de gegevens van applicaties van klanten zijn beschermd. De gebruiker moet op zijn beurt maatregelen nemen om zijn applicaties te versterken. Een goed securitybeleid reduceert de kans op imagoschade en omzetverlies door bijvoorbeeld een datalek aanzienlijk. Geen overbodige luxe dus om daarin te investeren.

Wanneer je als bedrijf deze drie investeringen meeneemt in je budgettering, loop je minder snel tegen onverwachte kosten aan. Daarnaast zorgt ook het aanhaken van een ervaren externe partij ervoor dat de kosten minder hoog uitvallen. Zij nemen de zorgen omtrent security en kostenbeheersing weg door een oplossing in te richten voor het diepgaand monitoren van de infrastructuur. Op deze manier is het mogelijk om alle resources te controleren, herstellen en optimaliseren.

Dit is een ingezonden bijdrage van Eric Otten, Datacenter Specialist bij Telindus. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.