3min

Tags in dit artikel

,

Hybrid cloud is momenteel de meest gebruikte cloudstrategie. Het afgelopen jaar is het gebruik van dit model sterk gestegen. Toch lijkt hybrid cloud niet de voordelen te bieden die organisaties vooraf hadden verwacht. Er dient zich dan ook alweer een opvolger aan: distributed cloud. Niet voor niets werd de distributed cloud vorig jaar door Gartner genoemd als één van de 10 belangrijkste technologietrends: hij biedt het beste van twee werelden, maar dan met de eenvoud van één wereld.

Beheeruitdaging bij hybrid cloud

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren een (groot) deel van hun on-premise workloads naar de cloud overgezet, en werken sindsdien met een hybrid cloudmodel. Een uitdaging waar steeds meer organisaties echter tegenaan lopen is het onderhouden van twee of meer clouds op het gebied van technologie, beheer en governance. Dit brengt vanzelfsprekend de nodige complexiteit met zich mee. Organisaties worden geconfronteerd met verschillende implementatiestijlen, werkwijzen, beheerteams en technology stacks. Distributed cloud neemt deze complexiteit weg door (beheer)diensten uit de public cloud ook toe te passen in de private cloud.

Oorspronkelijk was het locatie-onafhankelijk draaien van applicaties en opslaan van data in de cloud hét alternatief voor het traditionele datacenter. Distributed cloud is het eerste cloudmodel dat breekt met deze locatie-onafhankelijkheid. Bij een distributed cloudstrategie wordt namelijk de infrastructuur van de public cloud uitgebreid naar een lokaal datacenter of zelfs naar de eigen on-premise omgeving van een organisatie. De services van public cloudleveranciers worden in feite ‘gedistribueerd’ naar verschillende fysieke locaties. Op deze manier maakt het data beschikbaar waar het beschikbaar moet zijn.

A small step for organisations, a giant leap for complexity

Het distributed cloudmodel is vooral interessant voor organisaties die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van (bedrijfskritische) workloads waarvoor performance, latency en compliance cruciaal zijn. Met een versnelling van de digitale transformatie in het achterhoofd, zal distributed cloud voor veel organisaties in de toekomst het ideale model zijn. Het aantal digitale initiatieven zal de komende jaren immers alleen maar verder toenemen, evenals de afhankelijkheid ervan voor de bedrijfsvoering.

Veel organisaties zullen zich de komende tijd dan ook gaan afvragen: hoe richt ik een distributed cloudomgeving in? De stap van hybrid cloud naar distributed cloud lijkt misschien groter dan het in werkelijkheid is. Feitelijk beschikt een organisatie met het distributed cloudmodel nog steeds over een hybrid cloud, maar worden de verschillende clouds nu vanuit één control plane beheerd.

Kubernetes voor complex beheer

De belangrijkste vraag is: hoe beheer je verschillende workloads op verschillende locaties? Kubernetes kan hier uitkomst bieden. Het toepassen van distributed cloud betekent dat gebruikgemaakt wordt van verschillende (public) cloudomgevingen; Kubernetes kan ingezet worden om de gecontaineriseerde applicaties en data die zich in deze omgevingen bevinden te beheren.

Om het beheer eenvoudiger te maken kunnen public cloud (beheer)tools en best practices ook in het eigen datacenter gebruikt worden. AWS, Azure en Google bieden nu al meerdere tools – denk aan EKS Anywhere, Google Anthos en Azure Arc – die in beide omgevingen kunnen draaien en vanuit een overkoepelende console beheerd worden. Een eerste stap is het implementeren van deze public clouddiensten in de private cloudomgeving, waarbij de controlplane wordt gestretcht van de public cloud naar on-premise. Dit is voor organisaties ook een manier om het borgen van kennis en expertise meer te kunnen consolideren.

Wanneer een distributed cloudmodel op de juiste manier wordt uitgerold binnen een organisatie, ontstaat een cloudomgeving die de voordelen biedt waarop organisaties al hadden gehoopt bij het optuigen van een hybrid cloudomgeving. De distributed cloud is daarmee een logische ‘opvolger’ van hybrid cloud.

De eerste stappen richting de distributed cloud worden nu gezet, maar het duurt nog wel even voordat het daadwerkelijk breed zal worden toegepast. De komende jaren zullen we een geleidelijke groei gaan zien in de toepassing van distributed cloud. En op termijn zullen organisaties zelfs de tussenstap van hybrid cloud overslaan. Want waarom zou je aan versie 1.0 beginnen als versie 2.0 al beschikbaar is?

Dit is een ingezonden bijdrage van Mirco Wienen, CTO bij Sentia. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.