3min

“Op het gebied van racen kun je elke dag iets verbeteren. Er is altijd ruimte voor verbetering en ik denk dat dat geldt voor elk aspect van het leven.” Een opmerkelijke uitspraak van meervoudig F1-wereldkampioen Lewis Hamilton. Hij is actief in een dermate technologisch geavanceerde wereld dat je zou denken dat er is nog amper ruimte is voor verbetering. Maar die is er wel en dan met name dankzij data. Tijdens ontwikkeling, testen en de races zelf verzamelen teams terabytes aan data, die ze uiteindelijk gebruiken om nog weer snellere rondes te klokken.

Het is zeker niet alleen de Formule 1 die leeft op data. Er is nauwelijks nog een sector waar data niet de brandstof is voor de bedrijfsprocessen. Integendeel, veel organisaties creëren meer data dan ooit.  En om niet helemaal in al die data te verdrinken, kijken ze met hoge verwachtingen naar Edge-technologieën. Met deze technologieën gebruik je rekenkracht op de plek waar data verzameld wordt, aan de rand van het netwerk. Zo beperk je latency en druk op centrale datacenters. En uiteindelijk levert het een aanzienlijke betere gebruikerservaring en poteniele kostenbesparing op.

Toenemende rol van de Edge

Uit een onderzoek vorig najaar komt naar voren dat de mate waarin organisaties erin slagen toegevoegde waarde uit data te halen, steeds afhankelijker wordt van hun vermogen om data aan de Edge te verzamelen, te verwerken, op te slaan en te analyseren. IT-professionals gaven aan dat ze erkennen dat het analyseren van realtime data dichter bij de Edge meer efficiëntie en inzichten met zich meebrengt, wat leidt tot betere bedrijfsresultaten. 

Groeiend gevoel van urgentie

Volgens het onderzoek maakt 72 procent al actief gebruik van Edge-technologie om nieuwe resultaten te boeken. 16 procent gaf aan dit in 2021 te gaan doen. Ook is er een groeiend gevoel van urgentie (82 procent) om een geïntegreerd systeem te implementeren dat data aan de Edge verwerkt. 33 procent van de IT-beslissers wereldwijd zegt dat hun systemen de grote hoeveelheden data niet aankunnen. 28 procent van hen geeft aan de data niet snel genoeg te kunnen verwerken om adequaat actie te kunnen ondernemen. Bijna een kwart noemt daarnaast ook budgettaire problemen (23 procent), gebrek aan vaardigheden (23 procent) en het onvermogen om data vanuit zoveel verschillende bronnen te verzamelen (21 procent). 

Drie basisprincipes voor een Intelligent Edge

Een van de issues voor organisaties is dat traditionele netwerkarchitecturen en operationele processen die zijn ontwikkeld binnen het cloud- en mobiliteitstijdperk zich nog moeten aanpassen aan deze nieuwe eisen. Dat kan door in te spelen op drie basisprincipes: uniformeren, automatiseren en beschermen. Uniformeren stelt je in staat om alle netwerkdomeinen die aan de Edge worden geïntegreerd – waaronder bekabelde en draadloze netwerken en SD-WAN – te beheren zijn vanuit een cloud-native single-pane-of-glass, die alle domeinoverstijgende gebeurtenissen en processen centraliseert en correleert. Met automatiseren ondersteun je netwerkuptime en -performance. Met name de inzet van artificial intelligence maakt het mogelijk om issues snel te detecteren en op te lossen, nog voordat de business of de gebruiker er last van ondervindt. Met de enorme toename van devices en data op allerlei plekken is beschermen van data tot slot cruciaal. Netwerkbeheerteams hebben in dit verband oplossingen nodig die alle devices met behulp van AI detecteren, classificeren en continu monitoren. Ook moeten ze probleemloos samenwerken met toegangsbeheeroplossingen, zodat devices automatisch onder gecentraliseerd toezicht vallen. Op die manier blijven ze veilig en communiceren ze alleen met vooraf veilig bevonden middelen. 

Geïntegreerd concept

Vanuit deze drie principes ontwikkelde Aruba op basis van het concept van de intelligent Edge een platform met drie kenmerken: AIOps, Zero Trust-netwerkbeveiliging en een uniforme architectuur. AIOps zorgt voor inzicht in en controle over alle activiteiten binnen het netwerk waarbij artificial intelligence en automatisering zorgen voor beheergemak. Zero Trust is gericht op optimale veiligheid door dynamische segmentatie en beveiliging en continue controle op alle devices op het netwerk. En dankzij een uniforme infrastructuur die wifi, switching, SD-WAN, 5G en IoT omvat, beschikt een organisatie over een geautomatiseerd, alles-in-een platform dat continu data uit verschillende domeinen analyseert, SLA’s bijhoudt, afwijkingen detecteert en optimalisaties doorvoert, en tegelijk onbekende apparatuur op het netwerk ziet en vergrendelt. Het is ontworpen voor cloudgebruik aan de rand van het netwerk en is als cloudservice of on-premise af te nemen.

Een van de belangrijkste voordelen van het concept naast schaalbaarheid is de snelle ingebruikname. Het is als geïntegreerd en intelligent cloudplatform zonder complexe installaties in gebruik te nemen en het biedt gebruikers dan direct een brede variëteit van toekomstvaste functionaliteit. Organisaties kunnen dan goed inspelen op alle voordelen die Edge computing – als een van de belangrijkste IT-ontwikkelingen van dit moment – in zich heeft.

Dit is een ingezonden bijdrage van Dobias van Ingen, EMEA CTO and SE Sr. Director bij Aruba Networks. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.