11min

Tags in dit artikel

MSI, Micro Star International

MSI heeft als één van de weinige electronica fabrikanten (op het gebied van pc-componenten, notebooks) een opmerkelijke groei doorgemaakt. Het tweede kwartaal van dit jaar zijn ze dik 255% gestegen dit ten koste van onder andere Toshiba en Dell. Andere stijgers waren Apple en Acer die beide zo’n 30% groei doormaakte, opmerkelijk was wel dat MSI met kop en schouders boven die andere merken uitsteeg.

De hoge baas van MSI Dhr. Henry Lu.[/b]

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat MSI zich sterk richt op het verstevigen van haar positie binnen de notebookmarkt. Senior Vice President, Henry Lu, wil in 2010 in de top 10 staan van grootste notebook fabrikanten ter wereld. Veel andere bedrijven hebben de afgelopen jaren risico’s gelopen door zich volledig te richten op één en dezelfde productcategorie. Een voorbeeld hiervan is Gigabyte die, in tegenstelling tot MSI, weinig andere producten kan leveren in het geval van een compleet instorten van de moederbordenmarkt.

Al eerder viel op Techzine te lezen dat de grotere moederbord fabrikanten het einde van de productlevenscyclus in zicht krijgen. MSI maakt hier echter handig gebruik van door zich niet te sterk te richten op hun core business maar ook op andere productcategorieën (ik hoor iemand zeggen, spreid je win kansen?). Waar andere fabrikanten marktaandeel inleveren maakt MSI hier handig gebruik van door het meteen weer in te pikken. Kortom we kunnen wel stellen dat het MSI voor de wind ging de afgelopen jaren en zich in de toekomst alleen nog maar meer zal ontpoppen als grote speler op de markt(en).

P55, de chipset

P55 is met name gericht op de mid-range misschien zelfs high-end computergebruiker die meer eist van zijn computer dan alleen de internetgebruiker. Sterke verbeteringen zijn er op het gebied van audio-encoding, HD video encoding, 3D-rendering en 3D-games (PhysX en AI). Naar verwachting (en de eerste benchmarks zullen dit aantonen) liggen de prestaties van de P55 i.c.m. een Core i5- of Core i7 processor t.o.v. de Core 2 Quad hoger. Omdat er reeds voldoende geschreven is over Core i5- en i7 processoren alsmede de P55-chipset zullen we verder niet al teveel ingaan op de technische details. Wel wil ik hieronder nog even het schema laten zien van de P55-chipset om het nog volgende verhaal iets wat te verduidelijken. Tevens is het handig om te weten dat vrijwel het enige verschil tussen de Core i5- en de Core i7 processor het gemis van Hyperthreading is (Core i5).

Nog dit jaar zullen door MSI een aantal nieuwe moederborden worden gelanceerd die allemaal gebaseerd zijn op de P55-chipset dit zijn de; MSI P55-GD80, MSI P55-GD65, MSI P55-CD53 en MSI P55-GD45.

Schema van de nog uitkomende P55-moederborden.

Zoals het bovenstaande schema aangeeft kun je zien dat MSI de "OC Genie" button nogal hoog in het vaandel heeft. Zelf de goedkopere moederborden hebben de optie om standaard de pc te overklokken. Wij denken dat het erg belangrijk is dat het imago van overklokken, omtrent de veiligheid, wordt afgebroken. Er is dus een rol weggelegd voor de verkopende partij om de "gewone pc-gebruiker" te overtuigen van het gemak van overklokken en dat het eigenlijk helemaal niet onveilig is. Meer over OC Genie lees je verderop in deze column.

De MSI P55-GD80.

Dit artikel zal je alle info geven over de nieuwe features op de MSI P55-borden (en in de toekomst wellicht ook op andere borden). Je kunt de bovenstaande tabel gebruiken om te zien welke features er wel of niet op een model zitten. Als laatste zullen we ook nog de nieuwste videokaart van MSI bespreken.

Energiebesparing en koeling

APS


In tegenstelling tot andere merken claimt MSI dat hun APS (active phase switching) nog meer energie bespaard dan concurrerende merken. Dit zou met name komen doordat MSI niet alleen de stroomtoevoer voor de CPU maar ook geheugen en chipset afknijpt. Middels indicatie ledjes op het moederbord kan de gebruiker zien in welke fase het bord zich bevind. Stroomverbruik kan hierdoor teruglopen tot maximaal 66.576 Watt per jaar. Je moet dan wel de hele dag je pc aan hebben en dat gedurende het hele jaar.

DrMos

MSI claimt dat de DrMos chip één van de beste energie besparende chips is die momenteel op moederborden wordt geïmplementeerd. EPU van Asus, EUP van Asrock en ga zo door, schakelen slechts de phase uit van de processor. De DrMos chip schakelt alle onnodige phases uit, dus ook geheugen, northbridge e.d. Bovendien maakt DrMos gebruik van speciale chips waarin Driver IC, Top- en bottommosfet zijn geïntegreerd.

DrMos zou in de toekomst interessant kunnen zijn voor media center gebruikers die op die manier hun stroomverbruik nog verder kunnen terugdringen. Tijdens de persconferentie draaiden de heren van MSI met een proefopstelling met een Core i5 750 processor een P55-GD80, 2x2GB aan geheugen een hardeschijf en een GTX275 moest voor het beeld zorgen. Tijdens deze test liep het verbruik soms op naar 400W.
Het principe van de DrMos chip is gebaseerd op het verbeteren van de stroomregulatie op het moederbord. Dat wil zeggen dat er minder peaknoise ontstaat hetgeen zorgt voor een stabieler, koeler en zuiniger bord. Tevens claimt MSI dat het schakelen van transistoren wordt verbeterd en daardoor ook de snelheid (al trekken we dit toch een beetje in twijfel).

Het P55-CD53 moederbord.[/b]

SuperPipe

Oplettende lezers en bezitters van een grafische kaart van MSI kunnen al eerder in contact zijn gekomen met het ‘SuperPipe’ principe. Normaliter is een heatpipe zo’n zes millimeter dik. Doordat steeds meer fabrikanten acht millimeter heatpipes omarmen worden ook de kosten lager. Vandaar dat MSI nu ook hun moederborden standaard gaat voorzien van de dikkere heatpipes. Dit leidt tot lagere temperaturen en indirect tot hogere prestaties.

Overklokken op de P55

OC Genie


Doordat MSI een chip op het moederbord heeft gezet kan OC Genie binnen vijf seconden een overklok bewerkstelligen. Het zal de beste overklok instellingen op basis van de gebruikte componenten detecteren en deze direct instellen als de computer wordt opgestart. Onder andere de processorsnelheid, geheugensnelheid, voltages en timings worden automatisch aangepast.

Aanraak gevoelige knoppen en OC-Genie knop.[/b]

Tijdens de persconferentie kwamen er vragen van de aanwezige pers of de stabiliteit en veiligheid niet in het geding kwam met de OC-knop. De heren van MSI gaven aan dat het systeem dermate stabiel is dat ze het wel aandurven om retail pc’s te leveren ‘met de knop ingedrukt’. Dit houdt dus in dat een klant een ‘standaard’ overklokte pc krijgt. Er zit dus wel degelijke een goede veiligheidsmarge op het overklok resultaat.


OC Genie schakelt ook Intel’s Turbo Boost uit om vervolgens niet één maar alle vier de processorkernen te overklokken door de multiplier te verhogen.

MSI heeft plannen om de OC Genie ook op andere platformen te gaan installeren behalve de P55-moederborden. In de toekomst zullen onder andere de AMD-moederborden worden voorzien van deze feature.

OC Stepping

Met deze feature is het mogelijk om je overklok pas na het opstarten van Windows in te laten gaan. Dit geeft het systeem iets meer tijd om te "wennen" aan de overklok. Tevens kan je OC-stepping gebruiken om de overklok in kleine stapjes uit te voeren tijdens, of na het opstarten.

Socket LGA1156.[/b]

M-Flash

M-Flash wordt gebruikt om een eventuele mislukte biosflash (waarbij de bootloader nog wel intakt is gebleven te herstellen). Door een toevoeging op het moederbord herkend het systeem een USB-stick met een bios erop en kan de gebruiker zijn oude of nieuwe bios flashen.

Wanneer je als gebruiker eerst je bios wil uitproberen voordat je hem gaat flashen kun je ook gebruik maken van M-Flash. Via een USB-stick kun je namelijk een bios "simuleren" en deze eerst uit proberen voordat je de gok neemt.

U-Key

Nog een USB-stick features van MSI, middels U-Key kan de gebruiker ervoor zorgen dat de pc niet gebruikt wordt voordat een USB-stick geconfigureerd door U-key wordt geplaatst. Echt waterdicht is deze feature niet want bij het resetten van de bios is ook U-key gewist.

GTX275 Lightning

MSI N275GTX Lightning

Naast de presentatie over de nieuwe P55-moederborden van MSI kregen we nog een extra presentatie te zien over de MSI N275GTX Lightning, die op veertien augustus 2009 officieel gelanceerd werd. De Lightning-serie van de onderneming bestaat al iets langer, want zo werd er eerder een MSI N260GTX Lightning gelanceerd. Dit houdt dus in dat de MSI N275GTX Lightning de tweede grafische kaart is uit deze serie. Deze grafische kaart richt zich wat meer op de overklokkers onder ons.

De MSI N275GTX Lightning komt de fabriek standaard uitrollen met non-reference kloksnelheden. De kloksnelheid van de core is namelijk actief op een snelheid van 700MHz en het geheugen opereert op een kloksnelheid van 1150MHz (2300MHz effectief). Het product beschikt over een 448-bits geheugenbus en 32 ROP’s (Raster Operations).

De naam van de grafische kaart is gebaseerd op een gevechtstoestel, namelijk de F35 Lightning II. MSI wil deze grafische kaart bundelen aan de eigenschappen van dit gevechtstoestel: de snelheid en de kracht. Vandaar dat er gekozen is om het gevechtstoestel af te drukken op de verpakking en ook de bijgeleverde software te vernoemen naar de F35 Lightning II.

MSI’s nieuwste krachtpatser op het gebied van grafische kaarten[/b]

Features

Military Class-componenten

Drie componenten die door MSI gebruikt worden op het PCB van de grafische kaart vallen onder de Military Class van MSI. Het gaat hier om de Highly-Conductive Capacitors, de Solid Capacitors en de Solid State Chokes.

De twee soorten capacitors (= condensators) zorgen met name voor een nog betere stabiliteit tijdens het overklokken volgens MSI. Een overklok is stabiel of niet, dus we zetten onze vraagtekens bij deze "verbeterde" stabiliteit. Stabiliteit kun je namelijk niet verbeteren. Een betere condensator kan echter wel weer tot bijvoorbeeld hogere kloksnelheden leiden vanwege een beter geleidingsvermogen.

De Solid State Chokes zijn wel een aangename verassing naar onze mening en voegen iets toe aan deze grafische kaart dat ook direct door iedere gebruiker bevestigd kan worden. De Solid State Chokes voorkomen namelijk het zoemende geluid waar grafische kaarten met de "oudere chokes" uit de GT 2xx-serie last van ondervinden.

Energiemanagement van de grafische kaart

Een ander opmerkelijk verschijnsel aan de N275GTX Lightning ten opzichte van een willekeurige reference GeForce GTX 275 is het gebruik van een ontwerp voor het energiemanagement dat bestaat uit tien fases.

Acht van deze fases zijn bestemd voor de GPU en de twee fases die overblijven worden gebruikt voor het geheugen. De tien fases die verdeeld zijn over de GPU en het geheugen zouden problemen met de energietoevoer naar de grafische kaart tijdens het overklokken moeten voorkomen.

Eric van Beurden (MSI): less is better, in dit geval more is better.

Hiermee doelt hij op het feit, dat bij gebrek van DrMos (zie einde van deze pagina), het aantal fases wel belangrijk is.

APS

Twee pagina’s geleden kon je al lezen over APS. Deze feature is tevens geïntegreerd op deze grafische kaart van MSI, zodat ook hier het nodige aan energie bespaard kan worden.

Geen DrMos

Op de MSI N275GTX Lightning zijn geen DrMos-mosfets aanwezig. Eerder in deze column heb je kunnen lezen wat DrMos is en wat het precies doet. Naar onze mening is het jammer dat deze DrMos-mosfets niet aanwezig zijn op het PCB, aangezien hedendaagse grafische kaarten behoorlijk wat energie verbruiken en dergelijke componenten een welkome aanwinst zouden zijn op zo’n grafische kaart.

Er is echter een verklaring te vinden voor het feit dat deze mosfets niet gebruikt kunnen worden op het PCB. Eric van Beurden, Product Marketing Manager bij MSI Benelux, liet ons tijdens de presentatie weten dat de DrMos-mosfets nog niet geplaatst kunnen worden in verband met de ruimte die aanwezig is op het PCB om dergelijke componenten te plaatsen. De mosfets zouden dan aan de andere kant van het PCB geplaatst moeten worden. Iets wat op dit moment nog niet functioneel en haalbaar is volgens van Beurden, maar in de toekomst zouden we dergelijke componenten wel op dit soort grafische kaarten kunnen verwachten volgens hem.

GTX275 Lightning (vervolg)

Koeling: TwinFrozr II

Om de grafische kaart genoeg ruimte te geven tijdens het overklokken heeft MSI gekozen voor een non-reference koeler, de TwinFrozr II. De TwinFrozr II bestaat in totaal uit vijf heatpipes en twee fans van 80 mm die de koelvinnen van hun warmte ontdoen.

Twee van deze heatpipes hebben een diameter van 8 mm en bij de overige drie heatpipes is deze diameter 6 mm. We vroegen ons af waarom MSI er niet voor gekozen heeft om alle vijf de heatpipes een diameter van 8 mm mee te geven. Hierop werd ons verteld dat dit op het moment van schrijven nog niet interessant genoeg was ten opzichte van de kosten die gemaakt moeten worden.

MSI claimt dat de TwinFrozr II-koeler 90 procent beter is op het gebied van koelefficiëntie ten opzichte van de reference-koeler. Uiteraard hebben wij hier onze vraagtekens bijgezet, want een toename van 90 procent is wel erg fors te noemen. We kregen te horen dat deze getallen in dagelijkse situaties niet haalbaar zijn. De grafische kaarten worden namelijk in speciale ovens getest die bestemd zijn voor het testen van deze producten. Vervolgens worden er met speciale sensoren op verschillende plekken van de grafische kaart gemeten. Het gaat hier om een erg extreme situatie die volgens MSI niet voor een normale gebruiker na te bootsen zijn.

De TwinFrozr II

[/sub]

Lightning Afterburner

MSI levert bij deze grafische kaart ook speciale overkloksoftware mee die met behulp van de mensen achter RivaTuner gemaakt is: Lightning Afterburner.

Deze applicatie maakt het mogelijk om de kloksnelheden aan te passen van de core en het geheugen van de grafische kaart. Wat opmerkelijk is volgens ons, en met name te danken is aan het ontwerp met tien fases, is het feit dat het met Lightning Afterburner ook mogelijk is om het voltage van de core te verhogen. Een mooie toevoeging voor de leken op het gebied van elektronica, aangezien men dan niet meer vastzit aan voltmods en het voor veel meer mensen toegankelijker wordt om hogere overkloks te behalen. Tot slot is het ook mogelijk om met de software de rotatiesnelheid van de twee fans aan te passen.

V-Check Points

De V-Check Points zijn eigenlijk ontstaan door de community. Verscheidene mensen hebben aan MSI laten weten dat ze een optie misten om de spanning van de core en het geheugen eenvoudig af te kunnen lezen. Vandaar dat er nu V-Check Points geïmplementeerd zijn op de grafische kaart. Er hoeft nu alleen nog maar een voltmeter aangesloten te worden op de V-Check Points en de voltages kunnen afgelezen worden.

Het totale geheugen op deze kaart bedraagt maar liefst 1792 MB. Volgens ons een beetje overijverig, want om echt voordeel uit deze grote hoeveelheid geheugen te behalen zullen er hoge resoluties moeten worden ingesteld om het geheugen beter tot zijn recht te laten komen in vergelijking met de concurrenten.

De kaart kost iets minder dan de GTX285, namelijk €265 (vanaf prijs) daar waar een GTX285 al snel €285 tot €300 euro kost. Voor meer informatie betreffende de GTX275 Lightning verwijzen we je door naar deze review van techPowerUp.

[tr]

Nawoord schrijver
Graag wil ik Sander bedanken voor zijn bijdrage aan deze column en zijn aanwezigheid tijdens de persconferentie van MSI.

Tevens wil ik via deze weg Janneke van MSI bedanken voor de gastvrijheid, de tekst en de uitleg die Sander en ik kregen van MSI.