4min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

De afgelopen weken hebben we op Techzine een viertal racestuurtjes bekeken die een winkelprijs hebben van minder dan 70 euro. In die weken ben ik er achter gekomen dat je voor een stuurtje met force feedback tegenwoordig niet meer erg diep in de buidel hoeft te tasten. In deze roundup laten we de vier stuurtjes nog eens de revue passeren en bekijken we welk stuurtje onze voorkeur verdient.


Logitech Formula Force EX

Bij de test van de stuurtjes is rekening gehouden met de force feedback, kwaliteit van het stuur, features van het stuur en de kwaliteit van de pedalen. Er zijn in totaal vier stuurtjes getest, te weten:

Na vier weken lang testen van de stuurtjes is er een conclusie gemaakt welk stuur het beste is om te kopen voor minder dan 70 euro.

Wat vooral opviel de laatste weken was de bouwkwaliteit van bepaalde stuurtjes, met name Saitek scoorde hier zeer goed. Niks kraakjes in het stuur, gewoon een lekker stevige stuuras die degelijk aanvoelt. Bij Logitech viel met name de kwaliteitsindruk van de gebruikte kunststoffen op. Lekker zachte materialen en zeer stevig rubber om het stuur.


Speedlink 4-in-1 Power Feedback

De Thrustmaster heeft als grootste pluspunt zijn pedalen, wát een geweldige pedalen voor deze prijsklasse. Door de kwaliteit hiervan gaat de score van de andere pedalensets sterk naar beneden, want blijkbaar is het goed mogelijk deze pedalen voor een relatief laag bedrag te maken. Als laatste de Speedlink waar we helaas niet teveel pluspuntjes konden vinden, hooguit de grote draaihoek van 250 graden van het stuur. Op de volgende pagina staan de resultaten van de test.

Resultaten

Hieronder staan de resultaten van de test. De maximale score voor een onderdeel is 10, de minimale score een 1. Als er een 0 ingevuld is, dan is de functionaliteit niet aanwezig. De weging van de verschillende aspecten is bovenaan weergegeven.

Naam Score FFB

(15%)

Degelijk-
heid (25%)
Draai-
hoek (10%)
Diam.
stuur (5%)
Schakel-
flippers (5%)
Aant.
knoppen (5%)
Software

(5%)

Pedalen

(30%)

Saitek R660GT [mb]7,1[/mb] 7,0 8,0 5,5 8,0 7,5 5,0 7,0 7,0
Logitech Formula Force EX [mb]6,9[/mb] 7,5 7,5 6,5 7,5 4,0 8,0 8,0 6,0
Thrustmaster GT Experience [mb]6,5[/mb] 0,0 7,0 5,5 5,0 8,0 8,0 7,0 9,0
Speedlink 4-in-1 Power Feedback [mb]3,3[/mb] 4,0 6,0 8,0 4,0 7,0 7,0 2,0 1,0

Hieruit blijkt dat de Saitek R660GT uiteindelijk gemiddeld het beste stuur is. Als Thrustmaster een Force feedback-stuur had geleverd voor deze round-up, dan was dat stuur waarschijnlijk als beste uit de bus gekomen. De R660GT wint voornamelijk door de diameter van het stuurwiel en de degelijkheid van het stuur en de klem. In de review was dan ook te lezen: "De behuizing van het stuur ziet er stabiel en sterk uit. Tijdens het gebruik heb ik het stuur op geen enkel vreemd geluid kunnen betrappen. Het plastic is hard, maar voelt wel degelijk aan. De tafelklem is van hetzelfde materiaal gemaakt. De klem werkt zeer goed, al is hij geheel van plastic."

Logitech Formula Force EX is een stuur dat consistent presteert over de gehele linie. Alleen de pedalen en schakelflippers laten de rest van de goede scores een beetje in de steek, waarbij met name de pedalen zwaar gelden met een weging van 30 procent.


Thrustmaster Ferrari GT Experience

De Thrustmaster Ferrari GT Experience weet zijn gebrek aan Force Feedback op te vangen met zeer goede pedalen. Bijna was dit stuur de Logitech Formula Force EX voorbijgestreefd in de lijst. De Speedlink 4-in-1 Power Feedback is op de laatste plaats geëindigd, zoals gemeld in de review kan hij niet met de concurrentie meekomen, de pedalen en de software dragen daar het meest aan bij. De slechter score op het onderdel Force Feedback (FFB) heeft dan ook te maken met de slechte software, die het ondermeer niet toelaat om de centreerveer uit te schakelen.

Conclusie

Saitek heeft zich zeer goed gemanifesteerd met de R660GT. De pedalen voelen lekkerder aan dan die van de Logitech Formula Force EX en Speedlink 4-in-1 Power Feedback, terwijl de degelijkheid op eenzaam hoog niveau staat in deze klasse. Verder valt de R660GT niet op met megascores, maar is het stuur sterk over vrijwel de gehele linie. Van de geteste stuurtjes is de Saitek dan ook de winnaar uit de test al is het gat met Logitech en Thrustmaster niet groot. Als je kunt leven met een stuur dat er wat plastic-achtig uitziet, maar wel zeer degelijk is en niet bang bent voor wat eelt op je handen, dan is dit hét stuur voor jou.!


Saitek R660GT Force Feedback[/b]

Zoals eerder gezegd had Thrustmaster deze test kunnen winnen als ze een model hadden aangeleverd met Force Feedback. Met een verschil van 6 punten, hoeft Thrustmaster slechts een 4 te halen op Force Feedback om gelijk te komen met de Saitek. Maar aangezien wij dat stuur niet hebben kunnen testen, is Saitek de absolute winnaar van deze test voor racestuurtjes van minder dan 70 euro.