9min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Vrijdagochtend 28 augustus worden we op het hoofdkantoor van Magix aan de Friedrichstraße in Berlijn welkom geheten door CEO Jürgen Jaron. Na zijn speech zullen we in diverse workshops worden bijgepraat over de nieuwste software van Magix, maar eerst wil Jaron nog wat kwijt over Magix zelf.


Magix bestaat dit jaar vijftien jaar en sinds het bedrijf bestaat, gaat het bij de ontwikkeling van Magix-software volgens Jaron altijd om dezelfde kernpunten. De software moet leuk om te gebruiken zijn en naadloos integreren met je dagelijks bezigheden. Hoewel het bedrijf begon met Music Maker is het assortiment in de loop der jaren flink uitgebreid en bedient Magix volgens Jaron momenteel alle aspecten van de multimediamarkt.

Zo heeft Magix nu software om muziek, films en foto’s te bewerken en wil het bedrijf dat de software koppelingen heeft met online-, offline- als mobiele-apparaten. Daarnaast richt het zich de laatste jaren niet meer puur en alleen op software, maar ook op content. Daarom heeft het bedrijf naast ontwikkelaars ook diverse mensen in dienst die content maken die meegeleverd worden met de software.


CEO Jürgen Jaron (geheel rechts)

Verder heeft Magix in al haar nieuwe software gekozen voor de zogenaamde ‘non-destructive’-aanpak. Dit betekent simpelweg dat alle effecten die toegepast worden op content als het ware als laag op het originele bestand liggen en realtime worden toegepast. Dat heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat de belasting op de gpu en cpu een stuk lager is, omdat alleen het effect wordt berekend die op dat moment van toepassing is. Een geluidseffect op een muziekbestand hoeft dus niet bij het inladen van het bestand meegeladen te worden, maar pas op het moment dat het effect toegepast moet worden.

Na de inleiding van Jaron hadden de aanwezigen de mogelijkheid om in een drietal workshops nader kennis te maken met de drie belangrijkste applicaties die Magix binnenkort gaat uitbrengen, te weten, Music Maker 15, Video Deluxe 15 en Xtreme Photo & Graphic Designer 2. Van deze drie applicaties zullen binnenkort uitgebreide reviews verschijnen op Techzine, maar op de volgende pagina’s kun je al kort lezen wat deze applicaties te bieden hebben.

Music Maker 15

Music Maker is zoals gezegd de titel waarmee het allemaal begonnen is bij Magix. Nu het bedrijf vijftien jaar bestaat is het niet verwonderlijk dat we dus ook alweer aan de vijftiende versie van dit muziekprogramma toe zijn.

Tijdens de demonstratie werd ons goed duidelijk hoe de filosofie van Magix in de praktijk wordt toegepast op de software van het bedrijf. Muziek maken moet namelijk een leuke bezigheid zijn, maar als je er uiteindelijk wat serieuzer mee aan de slag wilt gaan zijn er een lading aan features beschikbaar. Daarnaast is de software op twee manieren te gebruiken. Ten eerste kun je de vele samples die meegeleverd worden samenvoegen tot een nummer dat je vervolgens gratis kunt gebruiken ter ondersteuning van een video, of gewoon voor de fun. Ten tweede kun je natuurlijk ook een deel van de instrumenten zelf in spelen en zo echt bezig zijn met de creatie van een eigen nummer.

Leuk is dat je niet heel veel muziekgevoel hoeft te hebben om toch een aardig nummer te kunnen maken. Zoals gezegd zijn er veel samples in hoge kwaliteit beschikbaar en die zijn netjes per sectie verdeeld in een menu onderaan het scherm. Als je een sample selecteert wordt deze direct afgespeeld en als je een geschikte sample hebt gevonden sleep je hem naar het hoofdvenster. Handig is dat het niet uitmaakt welk tempo het nummer heeft, de samples worden automatisch aangepast aan het tempo van de ritmesectie. Een voorbeeld hiervan is te zien in onderstaande video.

Zoals ook aan het einde van de video te zien is, zijn er gigantisch veel mogelijkheden om je muziek af te mixen. Dat kan automatisch via presets in de ingebouwde mastering-suite, maar uiteraard kunnen gevorderde gebruikers alle knopjes en schuifjes naar wens bedienen. Als je muziek vervolgens klaar is kun je via een eenvoudige functie een soort van diashow toevoegen aan je nummer en het hele zaakje in een keer uploaden naar YouTube.

Maar zoals gezegd gaat Music Maker 15 veel en veel dieper. Een goed voorbeeld daarvan is Beatbox 2, de opvolger van de eerste Beatbox-versie die in vorige edities van Music Maker te vinden was. Zoals de naam al doet vermoeden kun je in Beatbox je eigen beat in elkaar knutselen. Dat beperkt zich niet alleen tot het kiezen van een basedrum, hi-hat of tom, maar je kunt ook elke slag een effect meegeven via de ingebouwde effectenmodule. Ik ben zelf muzikant, maar zelfs de vele features en mogelijkheden van Beatbox 2 gaan mijn pet te boven. Om een indruk te krijgen Beatbox 2 kun je onderstaande video bekijken.

Music Maker 15 is te verkrijgen in drie versies. Allereerst is er de standaardversie, die gewoon de software bevat met een aantal samples. De premium-versie bevat een stuk meer samples en liedjes en heeft meer features. Als laatste is er ook nog de XXL-versie, deze wordt geleverd met een USB-midi-keyboard. De standaardversie kost 59,99 euro, voor de premium-versie betaal je 99,99 euro, terwijl de XXL-versie voor 159,99 euro van eigenaar wisselt.

Video Deluxe 15 (2009)

Ook Video Deluxe is alweer aan de vijftiende editie toe, deze versie zal als Video Deluxe 2009 in de winkels komen te liggen. Ook hier zijn er weer drie versies. Als eerste is er de standaardversie die 59,99 euro kost en bedoeld is voor beginnende gebruikers en mensen die af en toe een video willen maken. Voor de meer gevorderde gebruikers is er Video Deluxe Plus voor een bedrag van 89,99 euro. Deze versie biedt als meerwaarde ten opzichte van de standaardversie multi-cam-editing, waar ik later nog op terug kom en verbeterde kleurencorrectie. Daarnaast biedt deze versie de mogelijkheid om AHVCD bestanden te importeren en aan te passen. Als laatste is er ook nog een Premium-versie, die een aantal extra features biedt voor de professionele gebruiker. Deze versie kost 119,99 euro.

Versie 15 van Video Deluxe biedt natuurlijk een flink aantal nieuwe features, maar als je het programma opstart valt als eerste de nieuwe interface op. Deze is overigens ook naar wens aan te passen, door de verschillende vensters heen en weer te slepen. Tijdens de demonstratie werd een filmpje getoond dat vervolgens in de software werd nagemaakt, om zo de features te laten zien.

Het importeren van videobestanden en het plaatsen van deze bestanden op de tijdlijn is in wezen niet veel veranderd. Ook het toepassen van effecten is hetzelfde gebleven, hoewel het aantal en soorten effecten weer flink toegenomen is. Ook hier valt weer de keuze om de effecten als laag op de film te zetten op, als je niet tevreden bent kun je zo een ander effect toepassen door het gewenste effect naar de gewenste scene te slepen.

Een spectaculaire nieuwe mogelijkheid is multi-cam-editing. Hierbij kun je twee videobeelden synchroniseren en tegelijkertijd afspelen en als een ware regisseur bepalen welk videobeeld je wanneer wilt zien. De software rijgt je keuzes aan elkaar en maakt er uiteindelijk één filmpje van. Hoe deze techniek werkt kun je het beste zelf bekijken in onderstaande video.

Verder kunnen videobeelden nu ook over elkaar heen gezet worden, zodat je bijvoorbeeld in een bovenhoek van je film een klein venstertje met een ander filmpje laat zien. Aardige aan deze picture-in-picture-mode is dat je videobeelden ook in perspectief kunt zetten, de software past het beeld dan automatisch aan. Dit is te zien aan het einde van bovenstaande video.

Uiteraard kun je binnengehaalde filmbestanden ook netjes op elkaar afstemmen qua contrast en helderheid en zijn er weer legio exportmogelijkheden. Ook de mogelijkheden op het gebied van geluid en muziek zijn sterk verbeterd, er is een digitale mixer beschikbaar en ook kun je je film optimaliseren voor surround-systemen. Net als bij Music Maker is er ook in Video Deluxe een mogelijkheid om je gemaakte filmpjes direct te uploaden naar YouTube. Van de demonstratie van Video Deluxe hebben we een serie filmpjes op Feebs beschikbaar, deze kun je hier bekijken.

Xtreme Photo en Graphic Designer 2

Vorig jaar waren we al te gast bij Magix, destijds op het landgoed van Xara nabij Londen, dat vorig jaar is overgenomen door Magix. Het eerste gezamenlijke product dat vorig jaar van de band rolde was Magix Xtreme Photo en Graphic Designer en daar is nu dus een tweede versie van. Geen verschillende pakketten hier trouwens, er is gewoon één versie en die kost rond de 50 euro.

Ik kan eindeloos uitweiden over de features van dit programma, maar ik beperk me even tot de nieuwigheden ten opzichte van de eerste versie. Wil je een idee krijgen van wat het programma precies is en wat de grote voordelen zijn ten opzichte van de concurrentie, dan raad ik je aan deze korte introductie van Magix Xtreme Photo en Graphic Designer te lezen.

Als er een applicatie in de Magix-stal de filosofie van het bedrijf vertegenwoordigt dan is het Magix Xtreme Photo en Graphic Designer 2 (XPGD2) wel. De renderengine van deze applicatie is velen malen sneller dan wat de concurrentie kan bieden en dan heb ik het inderdaad over concurrenten als Adobe en Corel. De demonstratie werd op een mid-range laptop gegeven en het bewerken van enorme RAW-foto’s ging snel en soepel. Daarnaast kan XPGD2 diverse effecten toepassen zonder tussenkomst van een dialoogvenster en zijn vrijwel alle effecten die toegepast worden vector-gebaseerd. Dat betekent niet alleen dat je gemaakte afbeeldingen dus oneindig kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies, maar ook dat je op elk willekeurig moment een effect nog kunt bijwerken of veranderen.

Een andere grote verbetering is dat het programma nu kan exporteren naar PDF, maar ook naar HTML en dus een complete website voor je kan maken. Nu zullen de meeste webdesigners onder ons wel denken dat dit wel niet veel zal voorstellen, maar dat werd tijdens de demonstratie ontkracht. Als je een zelfgemaakte lay-out exporteert zorgt XPGD2 ervoor dat alle afbeeldingen geoptimaliseerd worden, de transparantie van alle afbeeldingen wordt een-op-een overgenomen en het programma neemt zelfs de uitlijning rond een object helemaal over, compleet met bijbehorende CSS-file. Een demonstratie daarvan zie je in onderstaande video’s. In de eerste video wordt een lay-out/nieuwsbrief gemaakt, waarna de lay-out in de tweede video wordt omgezet naar HTML. Uiteraard is deze functie niet geschikt voor complexe websites met databases, maar als je een eenvoudige website wilt maken en grafisch handiger bent dan met HTML en CSS, dan is dit een uitkomst.

Verder biedt de applicatie nog uitgebreide mogelijkheden voor het toepassen van 3D-effecten en is er een eenvoudige flash-applicatie aanwezig. Al deze features zijn te bekijken in onze Xtreme Photo en Graphic Designer 2 Videoserie op Feebs. Daarnaast kun je binnenkort een uitgebreide review van dit pakket verwachten op Techzine.

Conclusie

Het is duidelijk dat Magix niet alleen leuke ideëen heeft, maar deze ook in de praktijk tot uitvoering brengt. Alledrie de hiervoor besproken applicaties hebben een lage drempel, maar bieden zelfs de gevorderde gebruiker genoeg uitdaging en mogelijkheden. Zelf waren wij het meest enthousiast over Xtreme Photo en Graphic Designer 2, een pakket dat op veel vlakken de concurrentie genadeloos achter zich laat. Helaas is het pakket nog niet echt bekend onder designend Nederland, maar als het pakket de kans krijgt zichzelf te bewijzen, dan gaat dat zeker goed komen.

Datzelfde geldt trouwens voor Music Maker en Video Deluxe, hoewel deze pakketten al een trouwe gebruikersschare hebben. Het is wel prettig dat er van deze applicaties verschillende versies zijn, omdat je als beginnende gebruiker enorm kunt verdwalen in de uitgebreide functionaliteiten. Met name Music Maker biedt eindeloos veel mogelijkheden die voor de beginnende gebruiker weinig fun bieden.

Al met al is onze eerste impressie dat de belangrijkste producten van Magix voor de rest van 2008 en het begin van 2009 een hoop nieuwe features bieden en waar voor hun geld bieden. Zoals gezegd zullen we binnenkort in uitgebreide reviews van deze pakketten kijken of deze eerste indruk bevestigd of ontkracht wordt. Mocht je echter al een fervent gebruiker zijn van Magix-producten en je twijfelt of je moet upgraden van een vorige versie, dan kunnen we je van harte aanraden om het te doen. Je zult er geen spijt van krijgen.