13min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Inleiding

Op 3 november opende de Gamepower Expo, dat zichzelf omschrijft als "The Biggest Game Experience in Belgium", opnieuw haar deuren in Flanders Expo, Gent. Het evenement eigende zich een volledige zaal toe in het complex, waar de bezoekers zich te goed konden doen aan de nieuwste games in het wereldje. Grote namen als Sony, Nintendo en Electronic Arts waren natuurlijk van de partij, net als de belangrijkste gamewinkels in België, zoals Game Mania en Gamegear.

Op de beurs werden maarliefst 10.000 gameliefhebbers verwacht en ook bekende Belgische koppen als VJ Rik en VJ Niko waren aanwezig. Zij stonden in voor de presentatie van de Gamepower Awards 2007. Ook Kinepolis, de bioscopengigant, liet het beste van zichzelf zien met een demonstratie van haar XL Gaming. XL Gaming is een product van Kinepolis waarbij kan gespeeld worden op Sony-consoles op het grote witte doek, met ondersteuning van 6000 Watt aan speakers.

Techzine stuurde natuurlijk ook een afgezant, en dan nog wel in de vorm van ‘moi’. Ik trok met mijn helikopter (lees: trein en tram) naar de beurs, fototoestel in de aanslag en goodiebag bij de hand en daaruit volgde het verslag op de volgende pagina’s.

Nintendo, Sony en Microsoft

De Nintendo-stand

Nintendo was natuurlijk van de partij op deze gamebeurs en pakte uit met een uitgebreide en verzorgde stand, waarin de nieuwste Wii- en DS-games konden gespeeld worden. Daarbij valt te denken aan Rockstar’s Table Tennis dat in bijhorende stijl te spelen was op een omgebouwde tennistafel, of de nieuwe Resident Evil: Umbrella Chronicles, te spelen met de Wii-zapper. De zapper vereist enige gewenning voor een complete beginner als ik, maar je hebt het snel onder de knie. Ik twijfel er dan ook niet aan dat deze add-on voor je controllers een toegevoegde waarde wordt voor al je Wii-shooters.

Ook van de partij was de nieuwe Super Mario Galaxy, gepresenteerd in een aparte ruimte waarin slechts mondjesmaat mensen werden toegelaten. En dat was de grote kracht van de Nintendo-stand: de grote aanwezigheid van het personeel. Om je de volledige vrijheid van de Wii-controller te garanderen, werd deze namelijk niet vastgemaakt, maar waakte een personeelslid per console erover dat de remotes tijdig werden doorgegeven en dat niemand zichzelf voorzag van een extra exemplaar ‘voor thuis’. Verder was ook de nieuwste Pokémon voor de Wii (Pokémon Battle Revolution) speelbaar, net als Zack & Wiki: Quest for Barbaros Treasure.

De line-up voor de Nintendo DS op Nintendo’s eigen stand was eerder bescheiden in aantal, met enkel The legend of Zelda: Phantom Hourglass en Mario Party DS . Gelukkig maakte de status van de games veel goed en bovendien kreeg de DS op andere stands heel wat meer aandacht.

De Sony-stand

En waar Nintendo is, daar is Sony. Sony koos duidelijk voor een heel andere aanpak dan Nintendo’s ’the whiter, the better’-style en bouwde een indrukwekkende steigercontstructie, binnenin voorzien van een groot aantal demo-units, voor zowel Playstation 3-games als PSP-games. Iedere game had minstens vijf demo-units om zichzelf te promoten, maar dat kon niet beletten dat de stand overvol zat en dat lange wachttijden onvermijdbaar waren, vooral door het asociale gedrag van bepaalde gamers.

Sony’s absolute topper, Warhawk, kreeg net als Singstar een aparte stand om zich te promoten, maar beiden deden dat in een heel eigen stijl. Warhawk was speelbaar in het grote ‘This Is Living’-luchtschip van Sony, terwijl Singstar zich bevond in de kofferbak van een Volkswagen Beatle.

Van de verschillende games die ik heb uitgeprobeerd op de stand, wil ik toch even wat zeggen over WipEout (HD)en Ratchet & Clank: Tools of Destruction. Beiden hebben ze één iets gemeen: ze spelen als een zonnetje. WipEout HD ziet er niet alleen verbluffend uit op de Playstation 3, de game speelt ook lekker weg en dat kan ook gezegd worden van de PSP-versie van de game (WipEout). Bij de Playstation 3-game Ratchet & Clank: Tools of Destruction viel het vooral op dat deze game teruggrijpt naar de stijl van de eerste Ratchet & Clank-game. De graphics zien er opnieuw een heel stuk vrolijker uit en de game voelt net als de eerste telg uit de reeks, maar dan met geüpdate graphics en een nieuw verhaal. Deze games beloven absolute najaarstoppers te worden!

Microsoft

En wie verwacht je nu nog als derde telg van ‘de grote drie’? Microsoft natuurlijk. Maar ondanks het grote aantal Xbox 360 consoles op de beurs, was nergens een Microsoft stand te bekennen. Jammer, want ook van Halo 3 was geen spoor op de beurs.

Electronic Arts, SEGA en Atari

De EA-stand

Electronic Arts kwam naar de beurs met een eenvoudige en verzorgde stand, net als bij Nintendo was de overheersende kleur wit. De stand werd opgevrolijkt door gigantische luchtbalonnen die een stijlvolle touch aan het geheel gaven. Als extraatje bracht EA haar Skate-bus mee, die helaas wat verdoken zat in een hoekje, deze had best wat meer in de kijker geplaatst mogen worden. In het vervolg wel even die Nederlandse nummerplaat vervangen door een Belgische, jongens…

Zoals we dat van EA gewend zijn had de uitgever een indrukwekkende line-up aan games meegebracht met onder andere Need for Speed: Pro Street, Crysis, Medal of Honor:Airborne en The Simpsons Game. Ik testte ze alle vier uit en The Simpsons is mij -helaas in negatieve zin- het meest bijgebleven. Zo ziet de de game er op de Playstation 2 er gewoonweg belabberd uit en kunnen we enkel hopen dat dit tegen de release in orde is. Ook voelt de game wat goedkoop aan en heb je het gevoel dat je met een leeg figuurtje door het spel loopt, terwijl Homer toch echt meer dan 100kg weegt. Laten we hopen dat dit in orde is tegen de release. Crysis blonk natuurlijk uit door haar grafische kracht en was ook in volle glorie te spelen. Ik ben benieuwd door wat voor hardware deze game werd aangedreven. Need for Speed was wat wennen en om het leuk te houden voor anderen heb ik niet meer dan enkele drift races kunnen spelen, die moeilijker zijn dan vroeger. Verder bracht EA ook Tiger Woods: PGA Tour ’08, Meet the Robinsons, Boogie, Half Life 2: Episode Two, Hellgate: Londen, High Scool Musical: Sing It! en Disney Princess mee. Voor elk wat wils dus.

De SEGA-stand

SEGA kwam naar de beurs met stand, opgedeeld in verschillende stukken. Zij stelden hun Virtua Fighter 5, SEGA Rally, Mario & Sonic op de Olympische Spelen en het wat oudere Virtua Tennis 3 voor. De stand kon niet echt opvallen in de zaal en bij een naam als SEGA mag dat natuurlijk niet gebeuren. Mario & Sonic beloven alvast een verkoopstopper te worden voor de feestdagen en ook SEGA Rally speelde best wel vlot, maar voelde niet goedkoop aan.

De Atari-stand

Atari kwam naar de beurs met slechts één game: Alone in the Dark. Bovendien ging het om een preview en was de game dus nog niet speelbaar. Atari bouwde daarom een cirkel met high-definition videoschermen, waarop de game werd voorgesteld. Om het Dark-gevoel nog wat te benadrukken, werd deze stand omhuld in zwarte doeken. Toch waren wat foldertjes of wat meer informatie over de game welkom geweest.

Ubisoft, THQ en Philips

Ubisoft

Op de kleine, maar drukbezochte stand van Ubisoft konden gamers kennismaken met Haze, Beowulf: The Game, Naruto: Rise of a Ninja, Rayman Raving Rabbids 2 en een preview Assasin’s Creed. Het is verwonderlijk dat een uitgever van deze omvang zich geen grotere stand kon veroorloven, want het was echt wel dringen geblazen. Bovendien gold ook hier dat bepaalde gamers het moeilijk vonden om zelfs na tien minuten spelplezier de controller even door te geven, wat tot grote ergernis van anderen, inclusief ondergetekende, leidde. Zoals al eerder gezegd, was de line-up niet van de minste. Haze is een parel van een game en ook Raving Rabbids 2 belooft hilarisch te worden. Naruto: Rise of a Ninja viel dan weer op door haar unieke stijl van graphics.

THQ

THQ kwam naar de beurs met een opvallende stand, versierd met rode en witte cilinders, gemaakt van doeken. De stand bestond uit dicht bij elkaar gezette demo-units van zowel de huidige generatie consoles (Playstation 3, Xbox 360…) als de vorige generatie consoles (Playstation 2) en portable consoles (Nintendo DS en PSP). Het was bovendien één van de enige stands die nog games voorstelde voor de Playstation 2, die bijna overal verdrongen werd. Op de officiële line-up staan enkel Conan, Juiced 2, Stuntman Ignition en Worms Open Warfare 2, maar op de beurs zelf was een veel grote aanbod te vinden, met onder andere Star Wars Battlefront: Renegade Squadron.

Philips amBX

Philips kwam naar Gent met één product: haar amBX-systeem. Via deze unieke surroundset zie je de game niet alleen in de sfeerlichten die bovenop de speakers zijn aangebracht, maar voel je de game ook onder je polsen door een vibrerende polssteun en ventilators die zorgen voor windeffecten. Dit alles werd gedemonstreerd aan de hand van Quake 4, dat draaide op Packard Bell-pc’s. Blijkbaar had niet iedere gamer door wat de bedoeling was, want de vibratiepad lag in de meeste gevallen gewoon naast de pc…

Game Mania en Studio Brussel

De Game Mania-stand

De Game Mania-stand had de hoogste pimp-factor van de hele beurs, met twee Hummer H2 limousines en een Chrysler pick-up truck, voorzien van Samsung-lekkers. In elke Hummer kon men ongeveer zeven mensen kwijt, die een goede vijf minuten mochten genieten van Call of Duty 4 of Nintendo Brain Training. Ik koos, vanwege de lange wachttijden, om enkel aan te schuiven voor Call of Duty 4: Modern Warfare en die was het 45 minuten wachten méér dan waard. Het is sowieso al een unieke ervaring om te mogen gamen in zo’n wagen, maar de game speelde dan ook nog eens als een droom. En dan heb ik nog niet verteld dat het om een LAN-game ging tussen de inzittenden en dat ik de rest van de Hummer geowned heb met een 11-5. Niet slecht voor iemand die nog nooit een Xbox 360-controller in zijn handen heeft gehad, toch?

De Studio-Brussel Stand

Ook radiozender Studio Brussel was van de partij met haar Place To Pee: een interactief toilet, waarbij je al plassend gamet. Er werd live uitgezonden vanaf de beurs, maar het leukste was toch wel het geitje. Vanuit dit autootje kon je verschillende eenvoudige games spelen, zoals pong of pinball en de besturing gebeurde via de auto zelf. Zo moest je bij pinball de deur openzwaaien voor de flippers, geniaal gewoon! Om het netjes te houden, mocht de Place to Pee niet gebruikt worden, maar ik zou me hoedanook niet geroepen voelen om een plasje te maken terwijl er honderd man kijkt hoe je je dierbaarste bezit heen en weer zwiert om obstakels te ontwijken met je autootje.

Acer, Packard Bell en Groep T

De Acer-stand

De Acer-stand was niet alleen voorzien van computers waarop World in Conflict kon worden gespeeld, maar had ook een heuse cocktailbar waar nu en dan demonstraties werden gegeven. De stand viel op door een grote kartonnen constructie die over de stand heen was gebouwd. De cocktails waren trouwens alcoholvrij.

De Groep T-stand

Groep T, een Leuvense hogeschool, kwam de opleiding games development aanprijzen met een voorstelling van drie producten: Toewie, een 3D-game voor kleuters, een petanque game voor senioren en Finger Price, een groot touchscreen. Maar laten we beginnen met Toewie. Deze eenvoudige 3D-game moet het vooral hebben van haar unieke besturing: het figuurtje in de game wordt namelijk aangedreven door een knuffelbeertje dat vooruit springt als jij dat ook doet, dat draait als jij dat ook doet en dat springt als je in de armpjes van de knuffel knijpt. Leuk gevonden en het speelt goed. Daarnaast had je ook het Finger Price-scherm, dat ondersteuning bood voor verschillende aanrakingen tegelijk. Dat scherm, of tenminste de Tetris-games die er op draaide, werkte echter nog niet helemaal vlotjes. Bovendien liep de applicatie vast, waarna de applicatie (die draait op Windows XP) herstart moest worden. Als laatste bracht Groep T petanque mee, als demonstratie van haar Sbox-programma, dat senioren warm moeten maken voor games.

Packard Bell

Ook op de Packard Bell-stand konden gamers de amBX-technologie van Philips proberen, net als Gears of War en Quake 4. Deze stand bestond uitsluitend uit gamepc’s en comfortable, plastic zeteltjes. Opvallender was echter de kleurkeuze: de stand was namelijk opgetrokken in roze en wit, niet meteen de kleuren die je verwacht op een gamebeurs. De PR van de stand gebeurde door twee live gebodypainte boothbabes die topless de beurs en stand doorkruisten.

Wizards of the Coast en Intrafin

De Wizards of Coast-stand

Wizards of Coast kwam naar de beurs met twee (virtuele) card games: Eye of Judgement en Magic: The Gathering. De stand leek erg op die van Intrafin en was voorzien van verschillende speeltafels waar lustig gespeeld werd met de kaarten.

De Intrafin-stand

Op de Intrafin-stand vonden we de populaire MMORPG World of Warcraft terug, die echter heel wat problemen veroorzaakte bij het inloggen, tot groot gemor van de gamers. Verder hadden ook zij trading card games bij zich en die kregen de meeste aandacht op de beurs. Yu-Gi-Oh!, een virtuele card game, werd vooral gepromoot op de Sony-stand.

Events

Evenementen

FIFA08: Belgisch Kampioenschap

Binnen de Electronic Arts-stand was een aparte afdeling, versierd met voetbalnetten, waar het Belgisch kampioenschap FIFA08 gehouden werd. De boel zat netjes in elkaar en iederen die zich inschreef kon meedoen met het Belgisch Kampioenschap FIFA08.

Fatal1ty Challenge

Gamers met ballen aan hun lijf konden in de Fatal1ty Challenge topgamer Alessandro "Stermy" Avallone uitdagen voor een potje Quake 4. Uiteindeljik werden vier mensen geloot voor evenveel shout-outsessies en achteraf werd de Fatal1ty Super Gaming pc verloot onder degene die zich hadden ingeschreven om mee te doen met de Fatal1ty Challenge.

Gamepower Awards

Ook de jaarlijkse Gamepower Awards voor onder andere beste game en beste graphics werden uitgereikt op de Gamepower Expo. De show werd verzorgd door muziek van onder andere Hadise en Mid Air Collision. De presentatie gebeurde door mafkezen VJ Rik en VJ Niko van jongerenzender JimTV. Het was echter zeer vervelend dat de show nog moest ingeoefend worden tijdens de beurs. Dat kwam niet alleen onprofessioneel over, het stoorde ook. De uitslag van de awards komt op deze website.

Kinepolis XL Gaming

Zoals vermeld in de inleiding, was ook Kinepolis aanwezig op de Gamepower Expo. Zij palmden een deel van de zaal in met een mini-bioscoop waar plaats was voor twee spelers en hun fans. Op een gigantisch projectiescherm en met de nodige watts aan geluid konden gamers zich te goed doen aan onder andere WWE en Call of Duty 4.

Boothbabes

Een gamebeurs zonder boothbabes is als een café zonder bier en Techzine zonder coen, dus de nodige foto’s van dit vrouwelijk schoon mochten natuurlijk niet ontbreken. Als enige in dit verslag zijn ze ook klikbaar voor een hogere resolutie, zodat je optimaal kunt genieten. Er waren natuurlijk ook booth dudes…

Food & Goodies

Met een lege maag kun je natuurlijk niet door zo’n beurs huppelen. Ik had het moeilijk om iets gezonds te vinden, maar stootte uiteindelijk toch nog op dit beurseten, 100 procent vitaminevrij!

Ik had de indruk dat er weinig goodies werden uitgedeeld, maar daarover verschillen de ervaringen. De een komt naar huis met een karrenvracht aan lanyards en posters, terwijl ik het heb gehouden op een bandana van Studio Brussel, een lollie van Buzz!, een LED’je van Philips en een dogtag van Arena 51. De lollie komt overigens van één van die goodietimes van Sony, waarop willekeurig games en magazines het publiek werden ingegooid. Levensgevaarlijk trouwens, die magazines.

Besluit

Besluit

En we zijn inmiddels weer aangekomen bij het besluit. De Gamepower Expo was zeker een geslaagde ervaring en een must voor elke zichzelf respecterende Belgische gamer. De meeste stands waren erg verzorgd en goed opgebouwd, maar er was zeker plaatsgebrek. De organisatie zou daarom eens goed moeten overwegen om het evenement volgend jaar in verschillende zalen te laten doorgaan, zo wordt de boel een stuk overzichtelijker en aangenamer.

De gamer werd ook niet tegemoetgekomen met een zaalplan en behalve een line-up, die ook terug te vinden was op de website, stonden gamers volledig in de kou. Hierdoor liep je al snel voorbij sommige stands, die toch de moeite waard waren. Ook vergaten sommige uitgevers hun demo-units te voorzien van informatie over welke game je nu juist aan het spelen was en ook dat is niet altijd even handig. Een lijst met welke events op welk uur plaatsvonden was ook handig geweest…

Mijn laatste puntje van kritiek gaat eigenlijk uit naar de gamers: jongens, als jullie een game willen uitspelen, doe dat dan THUIS, maar laat anderen ook eens vijf minuutjes spelen in plaats van die console een asociale twintig minuten in beslag te nemen! Met een line-up van bij de 70 games, heb je gemiddeld 700 minuten nodig om alle games te spelen als je gemiddeld tien minuten moet wachten per game, dat is méér dan elf uur en zoveel tijd heb je niet.

Wat ook opviel, en dat is een aangename vaststelling, is dat publiek het zeer gevarieerd was. Zowel jong als oud was vertegenwoordigd op de beurs en ook het vrouwelijke geslacht, naast de boothbabes, was in aangename getale aanwezig. Dat is een mooi bewijs van de evolutie van het gamen, dat onder andere door de komst van de Wii, steeds meer een gezinsaangelegenheid is geworden.