12min

Tags in dit artikel

, , ,

Lord of the Things

Met de maand april achter de rug hebben we er dit jaar alweer vier maanden op zitten. Ook in april konden we constateren dat de mannen van Bill Gates het meest nadrukkelijk aanwezig waren in de berichtgeving. Het bedrijf profileert zich steeds meer als multifunctionele organisatie en doet dit met succes.

Microsoft heeft de laatste jaren veel kritiek gehad op haar producten. Zo zouden Microsoft’s producten veels te duur zijn in vergelijking met open-source software en ook Microsoft’s browser was lange tijd onderwerp van kritiek. Het bedrijf liet zich echter door deze kritiek niet uit het veld slaan en begon met het verbeteren van de software en tegelijkertijd met een charme offensief.

Een goed voorbeeld van deze verbeteringen is de maandelijkse patchronde die Microsoft sinds dit jaar hanteert. Deze patchrondes blijken erg effectief, vorige maand waren er zelfs helemaal geen patches. In april bracht de patchronde een achttal nieuwe patches. Overigens begint het er op te lijken dat Microsoft ook een maandelijkse schikkingsronde is begonnen. Afgelopen maand trok het bedrijf weer een kleine 150 miljoen dollar uit voor een schikking met het bedrijf Gateway.
Verder bleek uit onderzoek dat het onderhouden van een bedrijfsnetwerk met het Windows besturingssysteem even duur is als het onderhouden van eenzelfde netwerk met Linux. Vooral de hoge migratiekosten zijn in het nadeel van Linux.

Uiteraard heeft dit laatste te maken met het feit in hoeverre fabrikanten en softwaremakers een besturingssysteem ondersteunen. Ook op dat gebied weet Microsoft echter vaak haar concurrenten de loef af te steken. Het bedrijf begint steeds weer nieuwe samenwerkingen of vernieuwd bestaande deals. Zo gaan het bedrijf en processorgigant Intel een samenwerking aan voor de promotie van Longhorn en Intel’s Itanium processor.

Daarnaast is Microsoft ook een wereldwijde campagne begonnen ter promotie van haar Windows XP besturingsysteem. Alhoewel Windows XP alweer een tijdje meegaat, zal de campagne voornamelijk bedoeld zijn om toe te werken naar de release van Longhorn in 2006. Wat dat betreft weet Microsoft met mediacampagne’s de interesse en de spanning steeds weer op te doen laaien.

Een andere campagne, die wat minder uitbundig is dan de hiervoor genoemde is de campagne rond Microsoft’s nieuwe console. De campagne rond dit apparaat doet daarom echter niet minder stof opwaaien. Door in een online spel af en toe een paar vage afbeeldingen te laten zien van de nieuwe console, wist Microsoft deze maand veel ogen op zich gericht te krijgen.

Het begint er echter op te lijken dat de definitieve vorm van de XBOX opvolger inmiddels bekend is geworden. De afbeeldingen die opduiken worden steeds duidelijker en komen op veel punten met elkaar overeen. Alle puzzelstukjes zullen echter naar alle waarschijnlijkheid op 12 en 13 mei op hun plaats vallen als Microsoft met een show op MTV haar nieuwe console zal gaan introduceren. Lord of the Rings acteur Elijah Wood zal de show aan elkaar gaan praten.

Money makes the World go round

Er werd in april ook met flink wat geld gegooid. Niet alleen om schikkingen te treffen, maar ook om bedrijven over te nemen.
Meest verrassend was toch wel de overname van Macromedia door softwaregigant Adobe. Het bedrag dat Adobe daarvoor moest neertellen was maar liefst 3,4 miljard dollar. Gelukkig voor Adobe is het bedrijf genoeg waard om die prijs te betalen met behulp van nieuwe aandelen in het bedrijf.

Een andere grote overname werd gedaan door de investeringsmaatschappij Hellman & Friedman. De maatschappij kocht het bekende internet advertentiebedrijf DoubeClick voor ongeveer 1,1 miljard dollar.

Ook processorfabrikant Intel trok deze maand de portomonnee, maar niet voor een overname. Het bedrijf was namelijk op zoek naar een oud magazine. In dat magazine stond destijds een interview met Intel oprichter Gordon Moore te lezen, waarin hij voorspelde dat de prestaties van computerchips ongeveer elke 2 jaar zou verdubbelen.

Gelukkig voor Intel had een techneut het blad nog ergens in hoekje van zijn huis weggestopt. Leuk voor Intel, maar ook leuk voor de techneut; hij ontving voor zijn exemplaar 10.000 dollar. Michael Krax kreeg een vierde van dit bedrag als vindersloon. Hij vond echter geen oude bladen, maar wel een vijftal bugs in Mozilla.

Overigens is 10.000 euro niet echt een schrikbarend bedrag voor Intel. Het bedrijf kan mogelijk een kleine 580 miljoen aan belastingen ontlopen. Het bedrijf is namelijk zo van belang voor de economie in de Amerikaanse staat Oregon, dat het bestuur van de staat het bedrijf wil ontheffen van een aantal soorten belasting. Daarnaast boekte Intel ook nog een klein succesje bij computerbouwer Dell. Het bedrijf wist Dell ermet succes van te overtuigen om geen AMD processors te leveren in hun pc’s. Alhoewel Dell later aangaf dat het alle opties wil openhouden is er tot nog toe niets van terug te zien.

Een aantal andere bedrijven hield echter de hand op de knip.
Zo trok Siemens de stekker uit haar afdeling mobiele telefonie.
Er zijn echter wel weer veel kandidaten die het onderdeel op willen kopen. Onder andere telefoonfabrikant Motorola zou interesse hebben, maar ook computerfabrikant Acer is in gesprek met Siemens.

Verder bleek ook U2 zanger Bono niet genoeg voor Lara Croft. Softwarehuis Eidos stond al een tijdje in de verkoop en er was onder andere een bod gedaan door de investeringsgroep waar Bono deel van uitmaakt. SCi deed echter een aantrekkelijker aanbod, waardoor Bono en de zijnen zich genoodzaakt zagen om hun bod in te trekken. Ook Formule 1 coureur Albers zag één van zijn geldschieters vertrekken. Trust moest naar aanleiding van een exclusief contract met Jos Verstappen alle sponsoractiviteiten met Albers stopzetten.

Raar maar Waar

Op internet kun je de meest vreemde dingen en berichten tegenkomen. Veel van deze berichten zijn vaak niet waar, maar af en toe zit er een nieuwsbericht tussen dat raar maar waar is.

Een aantal Amerikanen gaat dit jaar namelijk een week organiseren waarin mensen hun computer eens een keertje uit laten staan. Volgens hen zijn er veel problemen onder kinderen te wijten aan overmatig gebruik van de computer. Een Engelse psychiater is het daarmee eens. Hij stelt zelfs dat mensen beter een joint kunnen gaan roken in plaats van de hele dag e-mails te lezen.

Sommige mensen kunnen echter niet zonder computer om aan hun dagelijkse portie ontspanning te komen. Twee Noren bezochten daarom tijdens hun werk op een boorplatform een aantal pornosites. Dit werd hen niet in dank afgenomen en de heren werden ontslagen. Ze vochten het ontslag echter met succes aan een ontvingen een schadevergoeding. Hoogstwaarschijnlijk hoeven ze zich niet meer te vertonen op het booreiland, maar als ze nog een baantje zoeken kunnen ze altijd nog terecht op de Duitse website ‘jobdumping‘. Daar kunnen werkzoekenden namelijk tegen elkaar afbieden voor het laagste uurloon.

De directeur van Opera Software heeft weer een hele andere manier van ontspanning gevonden. Hij heeft namelijk beloofd dat hij van Noorwegen naar de Verenigde Staten zal zwemmen als Opera 8 meer dan een miljoen keer gedownload wordt.

Als hem dat ook daadwerkelijk lukt zal hij naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk wat indruk maken op zijn werknemers. Vaak is het echter andersom, dan proberen werknemers op te vallen bij hun baas. Opvallend is dat veel mensen dat doen door middel van nepgesprekken met hun mobiele telefoon. Veel mannen gebruiken het trucje ook om vrouwen te versieren, terwijl die hetzelfde trucje gebruiken om van zulke mannen af te komen.

Drie heren die geen indruk meer hoeven te maken op iemand zijn de oprichters en directeur van zoekmachine Google. Zij hebben zoveel verdient met de beursgang van Google dat zijn hun jaarsalaris hebben teruggebracht naar 1 dollar. Zij zijn echter niet de eersten die dit doen. Steve Jobs van Apple verdient al jaren 1 dollar per jaar.

De politie van Rusland is overigens wel weer onder de indruk van een aantal mensen. Volgens een woordvoerder zijn Russische hackers de beste ter wereld. Intussen heeft ook Amerika van zich laten horen. Het land is namelijk bezig met het opzetten van een waar leger van hackers. Met alle koeling die de Amerikaanse en Russische hackers voor hun computers nodig hebben, kunnen we dan ook met recht spreken van een tweede koude oorlog.

Waar hackers proberen informatie te achterhalen uit pc’s gaan sommige mensen toch liever naar een waarzegster voor nuttige informatie. Zo ook een Turkse man die wel eens wilde weten wat de winnende nummers voor de volgende lotto-trekking zouden worden. Uiteraard wist de waarzegster deze nummertjes, maar de man zag al die rijkdom toch niet echt zitten en bood de cijfers daarom op eBay aan. Toch kan de man een klein beetje rijkdom tegemoet zien. Zijn investering van 2 pond leverde hem uiteindelijk een bod op van 430 pond.

Overigens hoef je, wat betreft Sony, in de toekomst niet veel moeite meer te doen om informatie te krijgen. Het bedrijf heeft namelijk patent aangevraagd op een techniek waarmee informatie direct in de hersenen te stralen is. Overigens is het patent slechts gebaseerd op een idee, er is nog geen prototype gebouwd. Een honderdjarige Brit heeft echter bewezen dat je geen technische snufjes nodig hebt om dingen te leren. Hij gaat weer naar school om dingen bij te leren over de computer.

Ook Microsoft heeft een ideetje om zich makkelijk van allerhande informatie te voorzien. De softwaregigant heeft namelijk plannen om een soort van datarecorder in te bouwen in Longhorn. Hiermee kan er vanalles worden vastgelegd van het moment waarop de computer crashte.

Googleloeren

Het spreekwoord ‘april doet wat ie wil’, is eigenlijk ook prima van toepassing op Google. De maand begon met een actie waarvan veel mensen dachten het een 1 aprilgrap was van Google.

Het bedrijf kondigde namelijk aan een stapje verder te willen gaan met het vergroten van de Gmail inboxen. De toch al niet onverdienstelijke 1GB zou volgens Google binnen enkele dagen oplopen naar 2GB en daarna gestaag verder groeien zonder een uiteindelijke limiet.
Alhoewel er na de aankondiging veel twijfel was over de echtheid van het bericht, hield Google woord, waardoor de Gmail inboxen nu al ruim de 2GB gepasseerd zijn.

Behalve de Gmail gebruikers kwam Google ook Firefox gebruikers tegemoet. Het voegde namelijk een techniek toe waardoor populaire sites alvast worden voorgeladen, voordat de gebruiker deze aanklikt. Voorlopig wordt deze functie echter alleen ondersteund door Mozilla browsers.

Ook mensen die op zoek zijn naar een leuk restaurantje kunnen voortaan met hun mobieltje via Google de dichtstbijzijnde eetgelegenheid opzoeken, inclusief kaartje en telefoonnummers.
Verder introduceerde het bedrijf nog een functie waarmee gebruikers hun zoekgeschiedenis kunnen bewaren en vanaf een willekeurige pc weer terug kunnen halen.

Dat Google een bijna onuitputtelijke bron van informatie is, bleek deze maand ook weer uit het feit dat de zoekmachine enkele geheimen van een van ’s werelds best beveiligde legerbasissen blootlegde. Google voegde namelijk recentelijk een optie toe waarmee gebruikers satellietfoto´s van diverse locaties kunnen bekijken. Een oplettende internetter vond met de nieuwe service een aantal leuke foto’s van Area 51, waar volgens geruchten onderzoek gedaan wordt naar buitenaardse activiteiten.

Verder kwam er nog een waarschuwing voor mensen die veel van Google gebruik maken, maar niet zo goed overweg kunnen met een toetsenbord. Kwaadwillenden maken namelijk steeds meer gebruik van domeinnamen die erg veel lijken op die van Google, maar als de gebruiker een dergelijke site bezoekt, wordt hij overladen met spam en virussen.

SpyWhere?

De computerbranche is continu in beweging en ontwikkelaars zitten nooit stil. Vervelende bijkomstigheid heeft dat als gevolg dat ook hackers steeds in beweging blijven.
De stroom virussen en andere troep houdt onverminderd aan en hackers bedenken de gekste manieren om mensen in hun val te laten trappen.

Soms halen hackers daar de meeste gekke trucs voor uit, maar in een enkel geval grijpen ze terug op een beproefd succesnummer. Zo haalde ene virusmaker de beruchte Sober worm weer uit de kast en slingerde een variant ervan het internet op. Al gauw bleek dat het virus zich weer razendsnel verspreidde, mede vanwege het feit dat veel mensen in de onschuldig ogende tekst van het mailtje trapten.

Sommige hackers zien zichzelf echter graag als wereldverbeteraars. Zo dook een nieuw virus op dat zich verspreidde via peer-2-peer netwerken en daar allerlei digitale muziekbestanden verwijderde.
Een andere virusmaker hoopte de wereld te verlossen van zigeunermuziek. Het virus verwijderde namelijk alle bestanden waarin de naam van een zigeunerartiest of titel van een bekend nummer in voorkwam.

Alhoewel er een afname te zien is in allerhande trojans en andere virussen is het toch de verwachting dat we daarvoor in de plaats steeds meer last krijgen van spyware.

Gelukkig zijn er ook vele instellingen en bedrijven die hackers voor proberen te zijn en lekken in programma’s proberen te vinden voordat ze worden uitgebuit door kwaadwillenden. Zo werden er in april een ernstig lek in de Firefox en de Netscape browser gevonden.

Hardware

Zoals gezegd in het vorige stukje zijn er continu ontwikkelingen gaande in de computerbranche. Daardoor komt er elke maand weer veel nieuwe hardware uit.

Processors
Bij de processors kwam een Russisch bedrijf met een nieuwe superprocessor aanzetten. De processor is opmerkelijk omdat hij bestaat uit twee cores, waarvan de een de Pentium 4 architectuur ondersteund en de andere die van de Athlon.
Verder was er goed nieuws van chipfabrikant AMD die de release van haar dual-core Opterons vervroegde.
Het bedrijf introduceerde ook een sneller Athlon 64 3700+ die geschikt is voor notebooks.

Moederborden
Het was al even bekend, maar sinds afgelopen maand is Nividia’s Nforce 4 ook beschikbaar voor een aantal Intel chips. Daarnaast kwam Abit met haar nieuwe Fatal1ty AN8 SLi moederbord op de proppen. Een mooie kaart die ondersteuning biedt aan de AMD Athlon 64 en 64FX en zoals de naam ook doet vermoeden een tweetal grafische kaarten in SLi mode kan laten draaien.

Geheugen
Aan het begin van de maand vond er een kleine wedstrijd plaats tussen de geheugenfabrikanten Kingston en Corsair. Beide bedrijven claimden het snelste geheugen te hebben. Alhoewel Kingston het in eerste instantie met haar 750Mhz DDR2 Dimm’s beter deed dan de 675Mhz Dimm’s van Corsair waren de latency-timings van Corsair’s modules iets beter. Later kwam Corsair zelfs nog met een 800Mhz module aanzetten, maar deze module had nog slechtere latency-timings.

Opslagmedia
Voor de avonturiers onder ons kwam Freecom met een waterdichte USB-stick op de markt. Het kleinood blijft intact tot op een diepte van 20 meter onder de waterspiegel.

Seagate introduceerde een notebook harddisk voor mensen die op één of andere manier altijd ruimte tekort hebben op hun schijf. De nieuwe Momentus 2,5 inch disc van Seagate kan maar liefst 120GB opslaan en dat is voor laptop harddisks voorlopig het record.

Die capaciteit is echter weer niets vergeleken met wat Inphase volgend jaar wil gaan uitbrengen. Zij denken volgend jaar met een 300GB schijf op de markt te kunnen komen. Tot 2009 moet die capaciteit kunnen oplopen tot maar liefst 1,6 terabyte.

Overige apparaten
Dell kwam op de proppen met een nieuwe high-end pc die voorzien is van een dual-core Intel processor. Prijzen beginnen bij 3.000 dollar.
Toshiba ontwikkelde een nieuw soort scherm waarmee 2D beelden omgezet kunnen worden naar 3D beelden.
Tulip liet zien dat notebooks er niet per definitie saai uit hoeven te zien. De nieuwe E-Go lijn kan naar smaak worden aangepast door middel van een verwisselbare cover
Creative probeert met haar nieuwe speler mee te liften op het succes van de Nederlandse DJ Tiësto. De fabrikant heeft een MuVo mediaspeler uitgebracht waar het logo van de artiest op is geprint en er is vooraf een album van de DJ op het apparaatje gezet.
Ook Apple liet nog wat van zich horen op hardwaregebied. Het bedrijf kwam met een nieuwe PowerMac G5 met een dubbele 2,7Ghz processor. Ook hier beginnen de prijzen bij 3.000 dollar.

Feiten en cijfers

Tot slot nog een aantal feitjes en cijfertjes uit de gepasseerde nieuwsberichten:

  • 130 euro extra zou een iPod moeten gaan kosten als het idee voor een kopieerheffing door de Stichting Thuiskopie doorgaat;
  • 412 miljoen is het verlies wat elektronicaconcernt Sony in het eerste kwartaal van 2005 moest incasseren.;
  • 3 jaar is de maximale celstraf die mensen riskeren als ze een niet gereleaste film delen via een peer-2-peer netwerk. Dat als gevolg van een nieuwe wet die in april door Bush werd ondertekend;
  • Acteurs die stemmen inspreken voor games en animatiefilms denken erover om te gaan staken. Reden daarvoor is dat de celebrities vinden dat ze niet genoeg betaald krijgen;
  • Ongeveer 53 procent van de Nederlanders is zeer tevreden over hun provider. Nog eens 33 procent is enigszins tevreden. Helpdesks zijn echter nog steeds een grote bron van ergernis;
  • Alternatieve browsers boekten afgelopen tijd weer enige winst op marktleider Internet Explorer;
  • Eén op de tien bedrijven met meer dan 500 werknemers gebruikt het Linux besturingssysteem.