4min

Aanstaande maandag is het weer zover, de Apple Worldwide Developers Conference staat weer voor de deur, we mogen nog 3 dagen speculeren over wat er gaat komen of wat er niet gaat komen. Een mooi moment om nog even te speculeren zo vlak voordat het begint. Wat we zeker weten is dat Steve Jobs de openingspresentatie zal verzorgen, samen met waarschijnlijk Tim Cook en andere hooggeplaatste Apple-medewerkers.

In elk geval zullen de twee nieuwe versies van Apples besturingssystemen worden gepresenteerd: iOS 5 en Mac OS X Lion.

Waarbij we in elk geval kunnen rekenen op iCloud.com-integratie. Een soort vervanger van MobileMe waarbij informatie in de cloud kan worden opgeslagen. Mogelijk is dit ook het startsein voor een streamingmuziekdienst van Apple. Waarbij er twee mogelijkheden zijn: de eerste is dat je automatisch je iTunes-aankopen in een cloudomgeving kan laten plaatsen (of zelf kan uploaden) en op verschillende apparaten kan beluisteren, de andere mogelijkheid is dat er net als bij Spotify een abonnement komt waarbij je onbeperkt kan luisteren maar niet kan downloaden. Maar er is natuurlijk nog veel meer…

Naast het introduceren van clouddiensten kunnen we in iOS ook rekenen op verbeterde Twitter-integratie. Verder heeft Apple nog weinig losgelaten over iOS 5, maar gezien we van iOS 4.3 naar 5.0 gaan verwachten we uiteraard wel de nodige updates.

Het andere besturingssysteem, Mac OS X Lion, zal ook worden gepresenteerd op de conferentie. Waarschijnlijk zal dit ook meteen de allerlaatste grote update zijn van het Mac OS X-besturingssysteem. Hierna verwachten de meeste analisten Mac OS XI, gezien de leeuw (Lion) wordt gezien als de Koning van alle dieren.

Mac OS X Lion zal mogelijk meteen volgende week beschikbaar komen voor het grote publiek en anders zal de release deze zomer volgen. Nieuw in deze versie van Mac OS X zijn enkele iPad-achtige functies die zijn gekopieerd naar het besturingssysteem voor iMacs en Macbooks. Ook zal de Mac App Store een veel grotere rol gaan spelen in het nieuwe besturingssysteem.

Veel details over iOS 5 en de nieuwe clouddiensten zijn er nog niet (van OS X Lion is een preview vrijgegeven), wat dat betreft heeft Apple het ook dit jaar weer goed voor elkaar om alles geheim te houden. Waar ook veel speculatie en onduidelijkheid over is, is een nieuwe iPhone. Komt er maandag nu wel of geen aankondiging van een nieuwe iPhone? En wordt dit dan de iPhone 4S of gewoon de iPhone 5? De iPhone 5 met iOS 5 klinkt logischer dan de iPhone 4S met iOS 5.

Tot slot zijn er nog de perikelen rond Steve Jobs. De beste man is inmiddels sinds januari met ziekteverlof en komt alleen bij grote aankondigingen en presentaties opdraven. De man heeft in zijn leven weinig geluk gekend met zijn gezondheid, zo heeft hij inmiddels een hormoonstoornis en kanker overwonnen, waarvoor hij ook nog een donortransplantie moest ondergaan en nu beschikt over een donornier.

Als we kijken naar het verleden dan is Steve Jobs deze keer echt minder duidelijk over waarom hij met ziekteverlof is. Hij geeft zelf aan dat hij zijn gezondheid als een privékwestie ziet en daarom ook niet meer informatie wil geven omtrent zijn verlof.

Toen hij twee jaar geleden met ziekteverlof ging, werd er duidelijk gecommuniceerd dat dit voor ongeveer 6 maanden zou zijn. Deze keer is er geen termijn genoemd, waardoor de geruchten en speculaties alleen maar toenemen, zeker in een land als de Verenigde Staten waar de roddeltijdschriften en kranten over elkaar heen vallen.

Als je objectief naar Apple kijkt en de ontwikkelingen bij het bedrijf, dan zou dit weleens een periode kunnen zijn waarop Steve Jobs zijn vertrek aankondigt en deze zomer helemaal stopt met werken. Alle producten bij Apple zijn voorzien van een update, zelfs de beide besturingssystemen krijgen nu een grote update. Er is straks geen enkel product meer bij Apple dat gezien kan worden als verouderd en nodig voorzien moet worden van een update.

Er komt voor iedereen een moment dat je voor je familie moet kiezen, zeker als je ziek bent. Gezien zijn medisch verleden zou dat moment voor Steve Jobs misschien al geweest moeten zijn, maar die beslissing kan natuurlijk alleen Steve Jobs nemen. Voor het geld hoeft Jobs in elk geval ook niet te blijven werken, als CEO en oprichter van Apple profiteert hij natuurlijk ook van het grote succes van het bedrijf.

Al met al zit zijn werk erop. Het bedrijf Apple bevindt zich op een hoogtepunt, de producten zijn allemaal bij de tijd en pas kort op de markt. Na de conferentie van volgende week zitten er ook even geen grote innovaties meer aan te komen voor Apple. Een beter moment om je bedrijf achter te laten is er eigenlijk niet.

Aanstaande maandag zal aan alle geruchten van de afgelopen maanden weer even een eind komen en zal Apple openheid van zaken geven, misschien ook wel over het ziekteverlof van Steve Jobs. Ik gok erop dat hij maandag stopt en als hij dat niet doet, zal het ongetwijfeld later deze zomer gebeuren.

Wat verwacht jij van Apple tijdens de WWDC volgende week?