4min

Tags in dit artikel

, , ,

In de review van de eerste Samsung-Chromebook die onder de loep is genomen door Coen, blijkt dat hij niet erg onder de indruk is van Chrome OS. Dit komt deels door de hardware, die ervoor zorgt dat video’s bijvoorbeeld niet altijd soepel lopen. Met dat punt ben ik het met hem eens: de huidige Chromebooks zijn qua hardware niet echt spannend en kosten mijns inziens ook te veel. Qua software echter, ben ik het sterk oneens met Coen. Ik denk dat Chrome OS wel degelijk een succes zal worden. We hebben dan ook erg veel discussies gevoerd op de redactie en besloten om dan maar beide visies online te zetten.

Volgens mij wordt Chrome OS wel een groot sucees en wel vanwege een aantal redenen.

De eerste reden, vanuit gebruikersoogpunt, is dat we alles al doen in de browser. Ik erger me er ook dood aan dat mensen alles in hun browser doen en niet een ‘echte’ applicatie pakken, maar veel mensen doen dat nu eenmaal. Die lezen hun e-mail in de browser, chatten in de browser, bewerken foto’s in de browser en gamen in de browser (niet serieuze games, maar toch een groot deel van hun tijd). Het enige wat nog niet mogelijk is, is muziek luisteren in de browser, maar met diensten als Google Music en Spotify zal dat niet lang duren. De stap naar een cloud-onlydevice is dan ook een kleine en volgens mij zo gemaakt.

De tweede reden, eveneens vanuit gebruikersoogpunt, is dat gebruikers niet snappen hoe een volledig besturingssysteem werkt. En als je een volledig besturingssysteem koopt, maar je snapt niet hoe het merendeel van de functies werkt, waarom koop je het dan? Recent onderzoek wijst uit dat zestig procent van de gebruikers van Adobe Reader niet up-to-date is, omdat niemand weet hoe het zijn software moet patchen. En denk niet dat Reader de enige software is die niet up-to-date is, het is een regelrechte ramp op Windows.

Daarnaast moet je rekening houden met het installeren/verwijderen van software (iets wat gebruikers niet kunnen), antivirussoftware installeren en onderhouden (huh? Verlengen?), back-ups maken (ik moet nog een huis-tuin-keukengebruiker tegenkomen die dat goed heeft opgezet) en software überhaupt doorgronden, zijn al een lastige taken.

Het komt erop neer dat computers te ingewikkeld zijn en een pc met alleen een browser voor het merendeel van de markt dus ideaal is, omdat veel taken uit handen worden genomen. Webapps zijn altijd up-to-date en je data is altijd geback-upt.

Het derde punt, vanuit het oogpunt van ontwikkelaars, is dat het via het web is. Wat dit betekent, is dat klanten altijd de nieuwste versie gebruiken en dat het uitrollen van een nieuwe applicatie eenvoudig is. Bovendien spreek je met een webapp ook andere platformen aan waar de Chrome-browser (of welke browser dan ook) op draait en is het zo dat er enorm veel web- en Flash-(!)ontwikkelaars zijn, met als gevolg dat er veel applicaties zullen komen en de goede apps snel boven zullen drijven.

Waarom Google dan geen andere programmeertalen toe laat, is simpel: die heeft Google niet nodig. Native applicaties van welk platform dan ook kunnen voor bedrijven gevirtualiseerd worden. De doelgroep van Chrome OS heeft genoeg aan de webapps, misschien niet nu, maar zeker wel binnen een tot twee jaar, en de bedrijven kunnen voldoen met virtualisatie.

De laatste reden dat Chrome OS een succes wordt, is omdat Google serieus achter bedrijven aangaat. En je moet je realiseren dat Google dit heeft gedaan op aanvraag van de bedrijven. De interesse was dusdanig groot, dat Google er sterk in heeft geïnvesteerd en wat het te bieden heeft, is niet mis. Op dit moment gebruiken drie miljoen bedrijven al de Google Apps, waaronder Ahold, Motorola, en KLM. De Google Apps bestaan uit Gmail, Google Docs etc. De stap naar Chromebooks is dus relatief klein. Kennelijk interesseert het veel bedrijven bovendien niet dat Google de beschikking heeft over al hun data. Mocht dat wel zo zijn, dan bestaat de mogelijkheid dat Google met een privécloud komt.

Bedrijven zijn namelijk óók Microsoft-moe. Patchen, virusscanners updaten, testen tot je een ons weegt en alle daarbij horende problemen. Ook voor bedrijven kan Chrome OS hiervoor een oplossing bieden en het proces van pc’s beheren enorm versimpelen, vanwege de webapps en centrale beheertools.

Om zijn investering in bedrijven extra kracht bij te zetten, heeft Google een deal gesloten met Citrix. Citrix gaat in de browser een remote-desktopapp bouwen, waardoor oude software die bedrijven nog niet kwijt kunnen, gevirtualiseerd kan worden en ze deze zo toch kunnen gebruiken in de Chromebooks. Overigens is ook een opmerkelijk feit dat Citrix geen onbekende is in het virtualiseren binnen bedrijfsomgevingen.

Ten slotte, en dat is misschien nog wel de beste reden, is dat Google niet alleen een softwareabonnement levert, maar ook de hardware. Bedrijven krijgen de beschikking over hardware-upgrades, zodra er iets kapot gaat of zodra de hardware dermate oud is, wordt deze eenvoudig vervangen, voor een prijs van twintig tot dertig euro per maand per gebruiker. Dat klinkt veel, maar dat is wel alles wat bedrijven moeten betalen. Bij Microsoft is het onduidelijk hoeveel je echt kwijt bent.

Microsoft

Ten slotte moet nog even opgemerkt worden dat Microsoft met Windows 8 (zoals het er nu naar uitziet) dezelfde weg inslaat als met Googles Chrome OS. De vraag is echter: wanneer komt Windows 8 en hoe zit het met backwards compatibility? Als Microsoft met Windows 8 gewoon nog heel Windows 7 meelevert, zie ik veel bedrijven alsnog overstappen op Google Chrome OS en houden we dezelfde problemen, namelijk dat bedrijven nog altijd veel moeten beheren en dat thuisgebruikers niet in staat zijn om Windows te beheren.

Natuurlijk is Chrome OS op dit moment nog niet perfect, zo valt de hardware dus tegen en heeft Coen een aantal goede punten met offlineapps die er nog niet zijn en Cloud Print, maar ik denk dat Chrome OS echt veel potentie heeft.