5min

Tags in dit artikel

Panasonic heeft zijn productaanbod onlangs uitgebreid met een lijn mobiele laders. Van de drie laders is de QE-QL201 het topmodel. De QE-QL201 wordt door Techzine aan de kaak gevoeld in dit artikel.

Modellen

Er zijn drie modellen, met onderling een aantal belangrijke verschillen. Je vindt de verschillen op het gebied van specificaties in de onderstaande tabel.

Type QE-QL101 QE-QL102 QE-QL201
Capaciteit 2.700 mAh 1.430 mAh 5.400 mAh
USB-poorten 1 1 2
Gewicht 78 gram 58 gram 142 gram

Het model dat ik hier in handen heb is dus voorzien van de grootste accucapaciteit en bovendien van twee USB-poorten. Dat betekent dat ik desgewenst twee apparaten tegelijkertijd zou kunnen opladen. Bijvoorbeeld een smartphone en een MP3-speler. Heel handig als je onderweg of op vakantie bent en enige tijd geen toegang hebt tot een stopcontact. Dan kan je je energieslurpertjes dus alsnog voorzien van een verse dosis stroom. De Panasonic QE-QL201 is relatief klein, iets groter dan een halve smartphone.

Gebruik

Het gebruik van de Panasonic QE-QL201 spreekt in principe voor zich. Voordat je iets kan opladen met de mobiele lader, moet deze natuurlijk zelf opgeladen zijn. Daarom levert Panasonic een micro USB-kabel mee die je kan aansluiten op de lader. Aangezien het enkel om een kabel gaat doe je dat in principe via je laptop of computer, maar als je een netstroomadapter met USB-uitgang hebt liggen is het aan te raden om die te gebruiken, dat is sneller omdat daar meer vermogen op staat.

Als de accu van de QE-QL201 vol is kan je deze meenemen op reis en wanneer nodig sluit je het apparaat dat je wilt opladen aan. Je drukt vervolgens op de Power-knop en het laadproces begint. Wanneer het apparaat is opgeladen springt de QE-QL201 vanzelf uit, dit proces kan je dus ook rustig laten lopen als je bijvoorbeeld even weg gaat of gaat slapen.

Mocht je willen weten hoeveel capaciteit er nog over is na dat laadproces, dan druk je op de aan/uit-knop. ER zal dan een ledje gaan schijnen waarmee de resterende lading wordt aangeduid middels een kleur; groen is 60% of meer, oranje is 30 tot 60% en rood is 30% of minder. Dat lichtje blijft overigens ongeveer 10 minuten branden, het gaat wel uit als je de knop opnieuw indrukt. Persoonlijk had ik 1 procent (dus 6 seconden) van die tijd ook wel voldoende gevonden. Een led laten branden kost niet veel energie, maar dat betekent natuurlijk niet dat je die energie niet alsnog kan verspillen.

Laadvermogen

Volgens de verpakking van de QE-QE201 kan een smartphone tweemaal opgeladen worden met deze mobiele lader. Dat baseert Panasonic op smartphones met een accu van 1.400 mAh. Ondanks de capaciteit van 5.400 mAh schijnt er dus nog geen 3.000 mAh geretourneerd te kunnen worden naar de apparaten die je wilt opladen. Dat heeft volgens Panasonic te maken met het toenemende voltage dat benodigd is. De accu in de QE-QL201 heeft een voltage van 3,7V, de output moet echter 5V bedragen en bij het omzetten van die voltages gaat er capaciteit verloren, bijna 50 procent.

Panasonic meldde mij desgevraagd dat het gebruik maakt van een energiecircuit met een hoge efficiëntie, waardoor de uitvoer van stroom hoger is dan bij de concurrenten. Ook de concurrente zouden kampen met dit probleem. Daar kan ik persoonlijk weinig over zeggen omdat dit de eerste mobiele lader is die Techzine onder de loep neemt.

Bij het laden gaat energie verloren

Ik nam de proef op de som met een iPhone 5 (review). Deze heeft een accucapaciteit van 1.440 mAh, wat tegenwoordig overigens vrij bescheiden genoemd mag worden. Zo beschikt de Samsung Galaxy S4 (review) bijvoorbeeld over een capaciteit van 2.600 mAh. Als we ook tablets bekijken, wordt duidelijk dat je in dat geval niet genoeg zal hebben aan deze mobiele lader; een iPad 4 (review) beschikt over een accucapaciteit van 11.560 mAh, meer dan tweemaal (!) zoveel als de accu-inhoud van de QE-QL201 en bijna viermaal zoveel als überhaupt geleverd kan worden.

Dat betekent dat het volkomen afhankelijk is van het type apparaten dat je wilt gebruiken of de Panasonic QE-QL201 een uitkomst kan zijn. Een iPhone 5 kan je in theorie bijvoorbeeld vaker opladen dan een Galaxy S4, omdat die laatstgenoemde een grotere accu heeft. Een iPad 4 laad je maar voor een beperkt gedeelte op.

Resultaat

In een test met de QE-QL201 in combinatie met een nog vrijwel nieuwe iPhone 5 kon ik de telefoon tweemaal volledig opladen, er bleef dan nog een kleine lading over in de QE-QL201, waarmee de telefoon bij de derde poging nog eens voor 15 procent op te laden was. Aan de hand van dit resultaat zou ik stellen dat de geleverde accucapaciteit in de praktijk op zo’n 3.100 mAh ligt: 1.440 mAh x 215% = 3.096 mAh).

Zoals beloofd is het eventueel ook mogelijk om twee apparaten tegelijk op te laden, natuurlijk moet je er dan wel rekening mee houden dat de lading in de QE-QL201 dan ook tweemaal zo snel afneemt. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch, het zorgt er uiteindelijk voor dat je bijvoorbeeld twee smartphones met een bescheiden accu volledig kan opladen. Je moet dus niet verwachten dat jij en je maatje allebei het topmodel van het laatste moment volledig kunnen opladen als je naar een festival gaat.

Je kan de mobiele lader overigens niet opladen en tegelijkertijd een apparaat eraan hangen om op te laden. Het is het één of het ander.

Conclusie

Al met al levert Panasonic met de QE-QL201 grotendeels af wat het belooft. Met dit product kan je de accu van een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat op eenvoudige wijze weer van nieuwe energie voorzien, desgewenst laad je zelfs twee apparaten tegelijk op. De capaciteit van de QE-QL201 is daarvoor echter wel aan de lage kant en de kans is dan ook aanwezig dat je uiteindelijk met twee halfvolle apparaten zit.

Met een adviesprijs van 59 euro vind ik dat Panasonic, ondanks de duidelijke nadelen, voldoende kwaliteit aflevert. Hoewel er twee andere modellen bestaan, zou ik persoonlijk toch de extra euro’s neerleggen voor de hoogste capaciteit, dat is de extra investering in mijn ogen sowieso waard.