3min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft kondigde afgelopen week een grote reorganisatie aan binnen het bedrijf in een lange e-mail afkomstig van Steve Ballmer. In deze blog zullen we wat dieper ingaan op de reorganisatie binnen het bedrijf uit Redmond.

Waar Microsoft vroeger opgedeeld was op basis van afdelingen die overeen kwamen met de belangrijkste producten van de softwaregigant, zoals een Windows-, Office- en Windows Server-divisie, worden de afdelingen nu gebaseerd op functie.

Met deze splitsing wordt Microsoft opgedeeld in Engineering, Marketing, Business Development and Evangelism, Advanced Strategy and Research, Finance, HR, Legal en COO. Dat lijkt alsnog een onduidelijk indeling, maar het belangrijkste van het bedrijf is natuurlijk Engineering.

Engineering wordt opgedeeld in vier hoofdgroepen: OS, Devices and Studios, Applications and Services en Cloud and Enterprise. Plus nog een aparte groep voor de Dynamics-software, maar die is niet zo relevant.

In de Engineering-groepen zijn vier belangrijke Microsoft-directeuren die hier de leiding nemen, waarvan twee opmerkelijk zijn te noemen. Het gaat hierbij om Terry Myerson (OS), Julie-Larson Green (Devices and Studios), Qi Lu (Applications and Services) en Satya Nadella (Cloud and Enterprise).

Julie-Larson Green vervangt met haar nieuwe functie Don Mattrick, die het bedrijf eerder verliet voor Zynga, na het marketingdebacle van de Xbox One. Het is opmerkelijk dat Green deze divisie leidt in plaats van de Windows-divisie, gezien zij eerder Sinofsky opvolgde en daarmee wel baas werd van de Windows-divise. Nu is ze dus opeens verantwoordelijk voor de Xbox en Surface. Hetzelfde geldt voor Terry Myerson, die intern erg geliefd is en nu opeens verantwoordelijk is voor Windows en Windows Phone. Hij was eerder werkzaam binnen het Windows Phone-ontwikkelingsteam en is grotendeels verantwoordelijk voor de Mango-update van Windows Phone.

Velen hadden dus verwacht dat Green op de plaats van Myerson zou zitten, maar dat is niet het geval. Myerson wordt met zijn nieuwe functie de belangrijkste persoon van Microsoft, maar hij kan niet goed overweg met de media. Bovendien is hij niet onder de indruk van de concurrentie, zo lijkt het: in een interview met Wired noemde hij Android "verwarrend", "een chaos" en "een rotzooi" en vroeg hij zich af of iOS niet "op is en of iOS niet saai wordt".

Divisies

In de OS Engineering Group valt al het werk voor besturingssystemen voor consoles, mobiele apparaten, pc’s en back-endsystemen. Ook zullen in deze groep de core cloud services voor besturingssystemen vallen.

Devices and Studios Engineering Group zal verantwoordelijk zijn voor de hardware van Microsoft en voor games, muziek, video en andere entertainment.

Applications and Services Engineering Group richt zich op brede applicaties, services en core technologies in productiviteit, communicatie, search en andere informatiecategorieën. Denk aan Bing, Skype, Office 365 en andere onlinediensten.

Ten slotte is er de Cloud and Enterprise Engineering Group die zich zal focussen op back-endtechnieken zoals datacenters, databases en andere oplossingen voor enterprise-IT en ontwikkelingstools. Windows Server, Windows Azure, Visual Studio en Microsofts andere datacenters, database- en enterprise-IT-ontwikkeltools vallen hier onder.

Daarnaast kunnen er binnen Microsoft twee soorten producten onderscheiden worden. De eersteklasproducten waaronder mobiele apparaten, Windows, Office 365, en Windows Azure vallen. Deze producten worden omschreven als de basis voor Microsofts toekomst.

De overige producten vallen in de tweede klasse. Hier moet je denken aan Xbox en Bing. Deze worden omschreven als "belangrijke bijdrages" voor in de toekomst voor Microsoft.

Microsoft hoopt met de reorganisatie beter samen te kunnen werken binnen het bedrijf en gemotiveerder aan de slag te kunnen gaan. Het is afwachten om te zien hoe de reorganisatie uitpakt.