4min

Met de introductie van Windows 8.1 in oktober van dit jaar (2013), is de startknop weer teruggekeerd in Windows. Als de gebruiker op de knop drukt krijgt men echter niet het oude en bekende startmenu, maar het nieuwe Modern UI-startscherm te zien, met alle tegeltjes. Ik heb in mijn review van Windows 8.1 geen kritiek gegeven op deze herintroductie, omdat ik dit een mooie tussenoplossing vond voor de mensen die de startknop missen.

Maar vandaag komt het gerucht naar buiten, uit betrouwbare bron, dat Microsoft overweegt om in Windows 8.2 het oude startmenu echt terug te brengen en de mogelijkheid te gaan bieden om Modern UI-applicaties in vensters op de desktop te draaien. Mijn eerste reactie is kort maar krachtig: WAT?

Als Microsoft er inderdaad voor kiest om de (oude) desktopomgeving in Windows 8.2 weer een grotere rol te geven door het oude startmenu terug te brengen en Modern UI-apps in vensters te kunnen draaien, dan maken ze de grootste fout ooit. Dat is mijn mening en daar wijk ik niet snel vanaf, het is algemeen bekend dat gebruikers niet erg warm lopen voor grote veranderingen, maar als je wilt innoveren en stappen voorwaarts wil maken, heb je soms drastische veranderingen nodig om verder te komen.

Verandering is iets wat Microsoft duidelijk nodig had en ook nog steeds heeft. Het bedrijf is op mobiel gebied, zowel met smartphones als tablets niet alleen voorbijgestreefd, maar we kunnen wel zeggen overlopen door de concurrentie in de vorm van Apple en Google met Android. Of Microsoft eerder had moeten handelen of beter op deze nieuwe trends had kunnen reageren? Vast wel, maar dat is gelul achteraf. Het bedrijf moet voorwaarts en heeft met Windows 8 en Windows Phone 8 grote stappen voorwaarts gezet. Er zijn ook al plannen om Windows Phone en Windows 8 op termijn grotendeels samen te voegen, zodat applicaties zowel op mobiel als op de pc kunnen functioneren met wat kleine aanpassingen in layout.

Microsoft heeft met Windows 8 een besturingssysteem neergezet met een nieuw startscherm en de Windows Store, waarbij er ruimte is gekomen voor apps. Software zoals we die kennen van de smartphones en tablets van iOS en Android, kleine, simpele, maar zeer effectieve applicaties. Alleen Microsoft heeft Windows 8 zo ingericht dat de grote zware desktopapplicaties zoals bijvoorbeeld Adobe’s Photoshop ook gewoon een icoon krijgen binnen dit startscherm. De oude vertrouwde desktopomgeving is naar de achtergrond verplaatst, omdat die voor veel consumenten niet meer zo belangrijk is, zij kunnen zich mijns inziens ook prima redden binnen het nieuwe startscherm. Weliswaar na een periode van gewenning.

Dan is er het nieuws van vandaag. Dat Windows 8.2 het oude startmenu terug zal brengen -weliswaar optioneel en naast het Modern UI-startscherm- maar ook de mogelijkheid om Modern UI-apps in vensters op de desktop te draaien. Dat doet in mijn optiek afbraak aan alles wat Microsoft de laatste anderhalf jaar heeft proberen neer te zetten. Gebruikers beginnen de Modern UI eindelijk te snappen en te gebruiken, zeker met de verbeteringen van Windows 8.1. Ook Windows Phone begint in sommige landen echt aan te slaan, bijvoorbeeld in Italië, waar meer Windows Phones dan iPhones worden verkocht.

Als Microsoft nu besluit om in de volgende Windows-versie de desktopomgeving weer een grotere rol te geven, dan breken ze het hele Windows 8-ecosysteem waar de afgelopen jaren veel tijd, moeite en geld in is gestoken, weer af. In mijn optiek moeten ze de desktopomgeving juist kleiner maken. De desktop moet in mijn optiek niet veel meer worden dan een schil of sandbox, waarbinnen zware applicaties als games en Adobe-software kan draaien. Microsoft moet juist nóg meer inzetten op de Modern UI. Niet alle gebruikers zullen daar blij mee zijn, ik realiseer mij heel goed dat veel Techzine-lezers -die behoren tot de groep IT-professionals- het waarschijnlijk compleet oneens zijn met mij en liever hadden gehad dat de Modern UI gisteren al werd opgedoekt.

Toch zie ik voor de gemiddelde gebruiker juist veel voordelen van een grotere rol voor de Modern UI en een kleinere desktopomgeving. Voornamelijk op het gebied van beveiliging zie ik veel mogelijkheden voor Microsoft. Het beveiligen van een apparaat en de gegevens die erop staan wordt namelijk steeds belangrijker, maar ook moeilijker. Als Windows wat meer gesloten en beperkt wordt, is het dan ook veel makkelijker te beveiligen tegen alle vormen van malware van vandaag de dag. Net zo gesloten als iOS van Apple is natuurlijk niet wenselijk en ook onhaalbaar voor Microsoft, de desktopomgeving zal in een bepaalde vorm nog lange tijd aanwezig moeten blijven, alleen of deze omgeving zo breed en open moeten blijven als nu, dat betwijfel ik.

Om terug te komen bij de reden voor mij om deze blog te schrijven, Microsoft moet doorgaan op de ingeslagen weg en niet buigen voor de procentueel gezien kleine groep gebruikers die weigert om Windows 8 überhaupt een kans te geven. Het zal in mijn optiek Microsoft’s grootste Windows-fout zijn als de desktopomgeving weer een grotere rol gaat spelen in toekomstige Windows-versies.