2min

Toepassingen van 802.11ad

Het draadloos verbinden van een monitor op het bureau met een laptop of een laptopdock, is zonder twijfel een handige toepassing. Althans, wij worden regelmatig behoorlijk moedeloos van de kabelbrij die op ons bureau ligt. Het weglaten van een HDMI- of DisplayPort-aansluiting is dan een goede eerste stap. Het geeft je daarnaast ook net wat meer vrijheid als het gaat om de plaatsing van beide onderdelen. Je bent immers niet langer gebonden door een fysieke kabel. Ook als je even snel verbinding wilt maken met een projector voor het geven van een presentatie, is 802.11ad een prima oplossing. De technologie zit inmiddels al verwerkt in enkele adapters van Intel en Qualcomm.

02150007_trinity_dock_product_environmentalshoot_51258_product Dell heeft al geruime tijd enkele WiGig-dock in het assortiment

Wil je het gebruiken als extra verbindingsmogelijkheid voor het draadloze netwerk, naast 802.11n en 802.11ac, dan vraagt 802.11ad om een tamelijk specifiek scenario. Met het beperkte bereik in het achterhoofd, is de standaard sowieso niet geschikt voor gebruik in een ‘klassiek’ gebruik van wifi. Hiermee bedoelen we dat een access point of router een groot gebied moet bestrijken. 802.11ad is alleen effectief binnen de ruimte waar een dergelijk apparaat staat. De hierboven geschetste klassieke benadering van een draadloos netwerk, is langzamerhand aan het veranderen, zowel op de zakelijke markt als de consumentenmarkt. De dichtheid van access points moet en gaat omhoog. Traditionele wifi-oplossing volstaan simpelweg niet meer. Ook in bijvoorbeeld een hotel willen we tegenwoordig wifi hebben met een forse bandbreedte, waar het voorheen meer werd gezien als een aardig extraatje.