2min

Veel hubs

Een hotel (of een andere hospitality-omgeving) is wat ons betreft dan ook een van de interessantere plaatsen waar 802.11ad tot zijn recht kan komen. Je kunt dan een 802.11ad access point in iedere kamer installeren. Het signaal geef je het kamernummer als ssid, waar alleen de gast van die kamer op in kan loggen. Vervolgens kun je hier ook nog andere diensten aan koppelen die ip-gebaseerd zijn. Dat maakt zowel de dienstverlening voor het hotel als de gebruikservaring voor de gast weer een stukje beter. Het signaal komt de hotelkamer niet uit en hoeft dat ook niet te doen. Dat zorgt voor meer veiligheid van de data van de gast en maakt het mogelijk om het stroomverbruik per access point binnen de perken te houden. Er moet immers weinig energie gestoken worden in het uitzenden van een zo krachtig mogelijk signaal.

fully-connected-mesh-partiallyIn een mesh-netwerk kunnen alle onderdelen verbinding maken met elkaar.

Als je het hebt over veel ‘hubs’ in een netwerk, is het uiteraard ook de vraag hoe je dit gaat realiseren. Als het even kan, dan hou je er bij de bouw of een verbouwing rekening mee. Is dat niet mogelijk, dan is ook de combinatie van 802.11ad en mesh-networking een voor de hand liggende. Je gebruikt dan bijvoorbeeld een zeer snelle en gerichte 802.11ac-verbinding, die je vervolgens (mede) via 802.11ad doorzet.

Zoals wel vaker het geval is bij nieuwe draadloze standaarden, staat of valt alles bij de beschikbaarheid van de juiste adapters en het gebruik ervan door fabrikanten van onder andere laptops en smartphones. Het is nog even afwachten hoe dat zal gaan, maar de ervaring leert dat daar nog wel wat tijd overheen kan gaan.