4min

Wie onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge of een van de vele andere reviews op het web heeft gelezen, kan maar tot een conclusie komen: Samsung heeft met de Galaxy S7 wederom weer een toptoestel in handen.

Vanzelfsprekend is de Galaxy S7 dus hét high-end toestel van dit moment. Toch zijn er een aantal zaken die we graag even onder de aandacht brengen. Hoewel de aanschaf van een Galaxy S7 voor vrijwel niemand zal uitlopen op een teleurstelling, is het wel verstandig om eerst nog even deze punten door te nemen aangezien die in veel reviews maar kort of zelfs helemaal niet aan bod komen.

1. Waterdicht, of toch niet?

De Galaxy S7 wordt met een IP68-certificering ook wel een waterdichte telefoon genoemd, maar veel mensen denken bij een waterdichte telefoon toch echt aan een toestel dat simpelweg niet defect gaat onder water en dat is hier niet helemaal het geval. Er geldt namelijk dat het toestel onder normale omstandigheden niet defect zal gaan als het zich gedurende een periode van maximaal een half uur in water van maximaal 1,5 meter diep bevindt. In de praktijk ligt het allemaal echter iets anders.

In de praktijk komt het er vooral op neer dat een flinke hoosbui of een val in het toilet niet direct voor waterschade zorgt. Ga je bijvoorbeeld zwemmen met het toestel, dan zal de lokale waterdruk op het toestel door alle bewegingen waarschijnlijk hoger worden dan de waterdruk op een diepte van 1,5 meter en wie het toestel meeneemt naar het strand moet oppassen voor zout water, aangezien dat ook geen beste combinatie is met elektronica. Uiteindelijk is het voordeel van een waterdichte telefoon met IP68-certificering dan ook vooral dat er onder normale omstandigheden vrijwel nooit waterschade zal optreden.

2. Samsung verkiest micro-USB boven USB C

Een ander punt dat in veel reviews niet heel duidelijk naar boven komt, is dat de Galaxy S7 in tegenstelling tot veel andere vlaggenschepen van concurrenten nog altijd beschikt over een "oude" micro-USB-connector. Hoewel het voor veel gebruikers geen punt zal zijn en de accu van het toestel dankzij Samsungs Adaptive Fast Charging-technologie in anderhalf uur volledig kan worden opgeladen, kunnen we ons voorstellen dat er ook mensen zijn die willen overstappen of al zijn overgestapt naar de nieuwe USB Type C-aansluiting en die daarom apparaten met een micro-USB-poort willen mijden.

Samsung heeft waarschijnlijk echter voor de wat oudere connector gekozen, omdat veel accessoires van de Galaxy S7 alleen werken met een micro-USB-connector. Samsung gaf een aantal van deze accessoires, in het bijzonder Gear VR, al een vrij prominente rol tijdens de presentatie van de Galaxy S7 en de keuze voor micro-USB is vanuit dat oogpunt dan ook vrij begrijpelijk te noemen.

3.Intern geheugen is het snelst

Het feit dat de Galaxy S7 weer is uitgerust met een microSD-kaartslot heeft bijna overal veel aandacht gekregen en het is geweldig dat je nu voor een relatief klein prijsje het geheugen met tot 200 GB kan uitbreiden. Maar waar je wel rekening mee moet houden, is dat een microSD-kaart nooit zo snel zal presteren als het intern geheugen van het toestel en er ook tussen verschillende soorten microSD-kaarten onderling ook nog een verschil in snelheid is.

Wil je het geheugen dus uitbreiden zonder veel last te ondervinden van de relatief lage snelheid van een microSD-kaart, zorg er dan voor dat je een snelle microSD-kaart koopt en gebruik de extra opslagruimte alleen voor apps en bestanden die geen hoge snelheden vereisen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld foto’s, muziek en kleine applicaties die niet veel data genereren. De grote applicaties en/of spellen kunnen vervolgens in het intern geheugen van de telefoon worden opgeslagen.

4. Repareren is een heel karwei

Tot slot willen we voor de mensen die ervan houden om zelf met hun toestel te knutselen en de mensen die graag een toestel hebben dat eenvoudig en goedkoop gerepareerd kan worden ook een waarschuwing geven. De Galaxy S7 is volgens de toonaangevende teardown-site iFixit namelijk een telefoon die zeer lastig te demonteren is en als er een defect ontstaat buiten de garantie, is de kans groot dat er diep in de buidel moet worden getast om het euvel te repareren.

iFixit wist de Galaxy S7 te demonteren door eerst de lijm tussen de voorkant en de achterkant van het toestel te laten smelten en vervolgens een aantal schroeven los te draaien. De accu van de Galaxy S7 blijkt volgens iFixit echter lastig te vervangen, terwijl onder andere de usb-connector alleen kan worden vervangen door het display te verwijderen (en daarmee ook kapot te maken). De Galaxy S7 krijgt van iFixit uiteindelijk een 3 als het aankomt op repareerbaarheid.

Bovenstaande punten zijn stuk voor stuk zaken die maar voor een enkeling echt van belang zullen zijn. Dus veel van de gebruikers zullen hier weinig tot niet mee te maken krijgen. Wat we wel kunnen stellen is dat Samsung met de Galaxy S7 een toestel heeft neergezet dat met recht een vlaggenschip genoemd mag worden en het is op dit moment in veel opzichten het beste toestel dat er op de markt verkrijgbaar is. En dat zal waarschijnlijk voorlopig ook nog wel even zo blijven.